DIO ZELENOG PLANA

Ovo inače nije prvi pokušaj uspostavljanja zakonskog okvira za zaštitu tla. Prvi je propao u svibnju 2014. godine
Ilustracija, tlo
 Charles Gullung/Cultura Rf/Profimedia

Zaštita tla mogla bi se ponovno naći na radaru Europske unije. Naime, zastupnici Europskog parlamenta usvojili su krajem travnja rezoluciju kojom su Komisiju pozvali na uspostavljanje zajedničkog zakonskog okvira za zaštitu tla koji bi se primjenjivao na razini cijele Europske unije.

Naime, za razliku od zraka i vode, EU trenutno nema sveobuhvatni i integrirani okvir kojim bi se regulirala zaštita tla, dok su mjere kojima se tlo pokušava zaštititi fragmentirane među brojnim, često neobvezujućim instrumentima koji međusobno nisu koordinirani. Europski parlament, čini se, pokušava promijeniti takvo stanje.

Rezolucija kojom se traži zakonski okvir zaštite tla usvojena je sa 605 glasova za, 55 protiv i 41 suzdržanih, a inicirao ju je Odbor Europskog parlamenta za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane.

U spomenutoj rezoluciji naglašeno je kako je učinkovita zaštita tla ključna u borbi protiv erozija i degradacije tla te da je ona nužna za ostvarenje ciljeva koji se žele ostvariti europskim Zelenim planom - klimatska neutralnost, obnova bioraznolikosti, netoksičan i otporan okoliš te zdrav i održiv sustav hrane.

Stoga Komisiju pozivaju da se, među ostalim, pozabavi mjerama kojima bi se unaprijed preveniralo ili pak minimiziralo brtvljenje tla (pokrivanja tla nepropusnim površinama ili nepropusnim materijalom). Uz to, inzistiraju da bi se u istraživanjima trebala adekvatno adresirati i multifunkcionalnost tla te da bi postojeći programi financiranja trebali biti prilagođeni kako bi odražavali taj pristup.

Rezolucija sama po sebi predstavlja preporuke Komisiji uoči njezina usvajanja Akcijskog plana o nultoj stopi zagađenja vode, zraka i tla te nove Strategije o tlu, a koje je na rasporedu kasnije ove godine.

Ovo inače nije prvi pokušaj uspostavljanja zakonskog okvira za zaštitu tla. Prvi je propao u svibnju 2014. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:42