ENERGETIKA

Situacija u kojoj se nalazimo je dokaz da Europa ne smije odustati i od nuklearne energije, smatra zastupnik Tomislav Sokol

Tomislav Sokol

 European Union 2022 - Source: EP/Mathieu Cugnot

U današnjim globalnim geopolitičkim zbivanjima energetska sigurnost i neovisnost ključni su za nacionalnu sigurnost i stabilnost svake države članice. Posljedice ratnog sukoba u Ukrajini ukazale su na krhkost energetske sigurnosti Europe, ali ovisnost o ruskoj nafti i plinu ne može prestati preko noći. Cijeli proces postupnog napuštanja energenata koji dolaze izvan EU je nešto što mora ići u fazama, ističe hrvatski europarlamentarac Tomislav Sokol (EPP/HDZ).

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta istaknuo je da se EU mora usredotočiti na sigurnost opskrbe i energetsku neovisnost, kao i na bolje integriranu i povezanu energetsku infrastrukturu. Smatra kako neodvojiv dio europske energetske politike treba biti i LNG.

"Hrvatska je uz pomoć europskih sredstava napravila LNG terminal na Krku koji se u ovom trenutku pokazao kao vitalan sigurnosni projekt, osiguravši pritom alternativni pravac opskrbe plinom“ , kazao je Sokol pozivajući Komisiju da pojača napore kako bi se osiguralo više LNG terminala u državama članicama, ali i da poduzme korake s ciljem smanjenja cijene LNG-a koja je još uvijek visoka u odnosu na druge vrste plina.

„EU mora smanjiti energetsku ovisnost o trećim zemljama i ojačati energetsku sigurnost i povezanost kroz diversifikaciju energetskih izvora, poboljšanje proizvodnje te ulaganjem u obnovljive izvore energije. Pritom je važno naglasiti da vjetar i sunce nisu jedino rješenje problema. Situacija u kojoj se trenutno nalazimo je dokaz da Europa zbog nesigurnosti pri isporuci i visokih cijena energenata ne smije odustati i od nuklearne energije“, smatra Tomislav Sokol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 01:20