USUSRET FESTIVALU

Građanska energija stvara i do 8 puta više koristi za lokalnu zajednicu od klasičnih ulaganja, kaže Zoran Kordić, upravitelj ZEZ-a

Zoran Kordić: Zelena energetska zadruga organizira u Zagrebu od 5. do 7. svibnja festival Dobra energija

 Ante Cizmic/Cropix

Zelena energetska zadruga (ZEZ) organizira u Zagrebu od 5. do 7. svibnja festival Dobra energija. Zorana Kordića, upravitelja i jednog od suosnivača Zelene energetske zadruge koja djeluje od 2013. godine pitali smo što taj festival donosi i koji je cilj organizatora.

- Festival ima za cilj pokazati da energija može i treba biti puno više od kilovatsata, mjerne jedinice u energetici. Dobra energija je ona koja je dobra i za ljude i za okoliš i pri tome jača lokalnu ekonomiju. Zato uz dobru energiju volimo vezati pojmove poput održivosti, demokracije i solidarnosti – ističe Kordić.

Dodaje kako je dugoročni cilj festivala da sami sudionici, među kojima su predstavnici lokalnih zajednica, javne uprave, privatne tvrtke i udruge, inspirirani dobrim primjerima, i sami krenu primjenjivati modele dobre energije u svojoj zajednici.

- Dobra energija namijenjena je umrežavanju i razmjeni iskustva stručnjaka, praktičara i entuzijasta u području obnovljive energije i održivog razvoja iz Hrvatske i drugih zemalja, ali i svim zainteresiranim pojedincima koji jednostavno žele saznati što je to građanska energija i kako je mogu dovesti u svoj dom i lokalnu zajednicu – kaže upravitelj ZEZ-a.

Kazuje i kako će u programskom dijelu festivala okupiti i istaknuti provjerene primjere iz EU i regije.

- Očekuju nas i pozivna izlaganja nekih od značajnih imena u ovom području iz zemalja s dugom tradicijom dobre energije. Tako će s nama biti Siward Zomer, koji je sudjelovao u kreiranju revolucionarnih promjena za građansku energiju u Nizozemskoj, koji uključuju neobvezujući cilj da 50 % projekata bude u vlasništvu energetskih zajednica, te Dirk Vansintjan, predsjednik europske federacije energetskih zadruga REScoop.eu te jedan od začetnika pokreta građanske energije na europskoj razini, koji će nam dati perspektivu njenog razvoja - kazuje Kordić.

Napominje i kako im je u zabavno-edukativnom dijelu cilj približiti cijelu sliku i sugrađanima. Za njih su pripremili Solarno kino na Dolcu 5. i 6. svibnja - filmske projekcije upogonjene solarnom energijom. Među njima je i kratki film “Energija smo mi” koji se bavi upravo primjerima obitelji, susjeda, vizionara na području cijele Europe koji su se odlučili preuzeti proizvodnju energije u svoje ruke.

- Uz kino na solarnu energiju, 7. svibnja sve zainteresirane građane vodimo “u goste” kućanstvima sa solarnim elektranama na području Zagreba. U ovoj turneji po solarnim kućanstvima, cilj nam je omogućiti da građani iz prve ruke čuju iskustva s realizacijom i korištenjem malih sunčanih elektrana – kaže Kordić.

Naglašava i kako je sudjelovanje u svim sadržajima besplatno, a za sudjelovanje je potrebno prijaviti se na poveznici.

Za čitatelje koji još nisu upoznati s tim pojmom i svim mogućnostima, našeg sugovornika pitali smo što je to građanska energija.

- Pretpostavka modela dobre energije je da građani postanu nositelji energetskih projekata, i na individualnoj, i na kolektivnoj razini. Građanska energija je pokret koji je združio takve primjere i modele, i to je upravo tema koju promoviramo i nastojimo zagovarati. Prema nekim istraživanjima građanska energija stvara i do 8 puta više koristi za lokalnu zajednicu od klasičnih ulaganja od strane elektroprivrede ili velikih investitora – ističe Zoran Kordić.

image

Ilustracija

Andrew Angelov/Alamy/Alamy/Profimedia

Govoreći o benefitima građanima, ali i društvu koje pruža ugradnja kućnih solarnih elektrana, Kordić ističe kako je imati svoju vlastitu energiju isto kao i imati svoj vrt i svoju hranu.

-U doba velike energetske i klimatske neizvjesnosti, taj faktor bi mogao biti presudan. Proizvodnja energije s vlastitog krova smanjuje utjecaj divljanja cijena, a osim toga tu su naravno i uštede na računima, obzirom da je investicija isplativa i u područjima sa manje solarne energije, i bez državnih poticaja - naglašava.

Europska unija potiče korištenje obnovljivih izvora energije, što je neophodno i za ostvarenje europskog zelenog plana i postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine. U lipnju 2021. godine Europski parlament i Vijeće donijeli su Europski zakon o klimi koji političku predanost o klimatskoj neutralnosti EU-a do 2050. mijenja u obvezujuću zadaću za EU i države članice. Osim na smanjenje emisija stakleničkih plinova za 55 posto do 2030. godine, države članice se potiče i na povećanje udjela proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora na 40 posto.

S obzirom da Hrvatska ima veliki potencijal u solarnoj energiji, no nedovoljno iskorišten, Zorana Kordića pitali smo smatra li da će energetska kriza u svijetu, kao i novi zakonodavni okvir tu sliku promijeniti nabolje.

-Sigurno da hoće. Do sada je energetska tranzicija prema obnovljivoj energiji mogla biti izbor, a sada zaista više nema alternativu. No, osnovno je pitanje kako će se urediti zakonodavni okvir za poticanje takvih projekata i koliko će biti otvoren i podržavajući za sudjelovanje građana i građansku energiju. Na primjeru kućnih solarnih elektrana se već puno može napraviti - od omogućavanja pristupa državnim potporama kroz trajno otvorene natječaje, do oslobođenja od plaćanja PDV-a, što bi dodatno pokrenulo val investicija - kaže.

Na kraju, pitali smo upravitelja Zelene energetske zadruge, koja bi iskustva iz dosadašnjeg rada izdvojio kao najznačajnija u mijenjaju energetske slike Hrvatske prema većem korištenju solarne energije.

- Projekt Križevačkih sunčanih krovova u suradnji sa Gradom Križevci, gdje je tijekom 2018. i 2019. godine 90-ak građana s mikro-investicijama uložilo u projekte sunčanih elektrana na javnim zgradama je vjerojatno najznačajniji primjer koji najbolje približava ideju građanske energije u praksi. Uz to, posljednjih godinu i pol kroz servis Na sunčanoj strani pružamo besplatnu savjetodavnu podršku građanima diljem Hrvatske u realizaciji sunčane elektrane za kućanstvo. Za većinu građana jedna od glavnih prepreka u tom procesu je to što ne znaju od gdje krenuti, i na taj izazov odgovaramo kroz ovaj kanal, bilo direktnim savjetovanjem i podrškom u ugradnji, bilo kroz besplatne edukacije o solarnoj energiji za kućanstva – ističe Zoran Kordić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 02:42