OD POLJA DO STOLA

Građani su zabrinuti za dobrobit životinja i žele da Europska unija učini više za njih
Ilustracija
 Jimmy /Hans Lucas/Hans Lucas via AFP

U okviru strategije „od polja do stola” Europska komisija pokrenula je javno savjetovanje o reviziji zakonodavstva o dobrobiti životinja. Očekuje se da će se savjetovanjem, koje će trajati 14 tjedana, do 21. siječnja 2022., prikupiti stajališta šire javnosti i raznih dionika u sektoru o širokom rasponu tema.

Kako su izvijestili iz Komisije, cilj je predstaviti revidirani zakonodavni prijedlog državama članicama i Europskom parlamentu u roku od dvije godine. Tom revizijom želi se osigurati višu razinu dobrobiti životinja, te uskladiti zakonodavstvo EU-a s najnovijim znanstvenim dokazima, proširiti područje primjene i olakšati provedbu.

-Dobrobit životinja referentna je vrijednost za civilizirana društva. Održiva proizvodnja hrane ne može se postići bez da to uzmemo u obzir te je stup naše strategije „od polja do stola” - izjavila je Stella Kyriakides, povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane.

Dodala je i kako su građani zabrinuti za dobrobit životinja i žele da Europska unija učini više za njih.

-Stajališta građana stoga su ključna kada se uključimo u razvoj budućih pravila EU-a o dobrobiti životinja. Posebnu ćemo pozornost posvetiti i tome što poljoprivrednici, subjekti u poslovanju s hranom, nevladine organizacije i javna tijela misle u vezi s tom temom. Pomozite nam izgraditi bolju budućnost za životinje u EU-u aktivnim sudjelovanjem u savjetovanju – poručila je Kyriakides.

Nakon što se prikupe stajališta kroz javno savjetovanje, slijedi plan koji je objavljen prošlog ljeta i na koji je primljeno gotovo tisuću komentara.

Europska unija, kako je istaknuto na portalu Europskog parlamenta, već više od 40 godina zagovara dobrobit životinja i široko je prepoznata kao globalni predvodnik u ovom području, uz postavljanje nekih od najviših svjetskih standarda. Pravila EU-a pozitivno su, naglašeno je, utjecala i na zakonodavstvo drugih zemalja. Uglavnom se odnose na domaće životinje (na gospodarstvima, tijekom prijevoza i klanja), ali i na divlje životinje, životinje u laboratorijima i kućne ljubimce.

Ta pravila odražavaju pet prava: pravo na hranu i vodu; na udobnost; pravo na život bez boli, ozljeda i bolesti; na prirodno ponašanje i pravo na život bez straha i uznemirenosti.

Primjerice, posebno izvješće Eurobarometra iz svibnja 2021. o stavovima Europljana prema dobrobiti životinja, pokazalo je kako njih 82 posto smatra da treba bolje zaštititi dobrobit životinja iz uzgoja. Zastupnici Europskog parlamenta su 10. lipnja 2021. pozvali Komisiju da iznese prijedlog za zabranu uzgoja u kavezima u EU-u, već do 2027. godine uz prijelazno razdoblje i znanstvenu procjenu utjecaja.

U strategiji „od polja do stola” prepoznaje se hitna potreba za poboljšanjem dobrobiti životinja i proširenjem njezina područja primjene naglašavanjem koristi koje donosi za životinje i kvalitetu hrane, smanjenjem potrebe za lijekovima i očuvanjem bioraznolikost te postupanjem u skladu s najnovijim znanstvenim savjetima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 06:14