ROMANA JERKOVIĆ

EU je postavila kvalitetan okvir koji jamči socijalnu pravednost uz istovremeno smanjenje emisija stakleničkih plinova
Romana Jerković
 Mathieu Cugnot/EP

"Uspoređujući naše uspjehe u borbi protiv klimatskih promjena s onima od prije 10 godina vidimo određeni napredak. Međutim, ti napori ni izbliza nisu dovoljni, a pred nama leže brojni zahtjevi poput konačnog ukidanja svih subvencija na fosilna goriva, drastičnog smanjenja emisija stakleničkih plinova i povećanja investicija u obnovljive izvore energije”, naglasila je hrvatska zastupnica Romana Jerković (SDP/S&D) na zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Uoči UN-ove konferencije o klimatskim promjenama u Glasgowu, zastupnici se na ovotjednoj sjednici zalažu za ubrzane klimatske akcije i za to da EU ostane svjetski predvodnik u borbi protiv klimatskih promjena, potvrđujući predanost ostvarenju klimatski neutralne Europe. Prema mišljenju Romane Jerković, najteži period u borbi protiv globalnog zatopljenja i očuvanja bioraznolikosti tek predstoji.

-Već smo pokazali da smo kao Unija svjetski lider u ovom području. U samo posljednjih godinu dana pokazali smo odlučnost u postizanju klimatskih ciljeva usvajanjem Europskog klimatskog zakona i predstavljanjem zakonodavnog paketa “Spremni za 55” (Fit for 55). Međutim, za postizanje rezultata nužno je da djelujemo globalno. Koliko će naša borba protiv klimatskih promjena biti uspješna ovisit će ponajviše o implementaciji europskih direktiva u nacionalno zakonodavstvo i spremnosti vlada da krenu u ekonomsku i društvenu transformaciju – istaknula je Jerković.

Također je kazala kako je predstojeća UN-ova konferencija od ključne važnosti jer svjetskim čelnicima daje priliku da prihvate ambicioznije obveze, pa možda i onu koja se odnosi na promjenu sadašnjeg neoliberalnog ekonomskog modela prema onom koji će se temeljiti na drugim kriterijima poput socijalne pravednosti i zadovoljstva ljudi

-Sasvim je izgledno da nećemo moći zaustaviti zagrijavanje od 2,7 stupnjeva Celzija do kraja stoljeća ukoliko ekonomski rast nastavimo sagledavati odvojeno od borbe protiv klimatskih promjena. Gospodarstvo koje počiva na prekomjernom iskorištavanju prirodnih resursa u kontradikciji je sa ciljevima Europskog zelenog plana – naglasila je Romana Jerković.

Smatra i kako nedavno povećanje cijena goriva nije nastalo zbog uvođenja zelene ekonomije već upravo suprotno, naše prevelike ovisnosti o fosilnim gorivima i nedovoljnog ulaganja u obnovljive izvore energije.

-Suprotno nekim izjavama europskih populističkih političara, povećanje cijena goriva i plina nije posljedica naše borbe protiv klimatskih promjena. Da smo danas u situaciji da imamo veće zalihe obnovljivih izvora energije, naši građani ne bi morali plaćati znatno više cijene za plin i električnu energiju – navela je.

Dodala je kako su neki od glavnih ciljeva zelene tranzicije izraženi upravo u njezinoj socijalnoj dimenziji.

-Osiguranje novih radnih mjesta, zaštita zdravlja radnika i smanjenje njihove izloženosti štetnim tvarima poput azbesta i radona, osiguranje financijskih sredstava za najugroženije socijalne skupine samo su neke od politika predviđenih Europskim zelenim planom i pridruženim mu strategijama. EU je postavila kvalitetan okvir koji jamči socijalnu pravednost uz istovremeno smanjenje emisija stakleničkih plinova. Takav ambiciozan cilj trebale bi preuzeti i druge države svijeta - naglasila je hrvatska zastupnica Romana Jerković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:42