EKOLOŠKI AKTIVIZAM

Nekoliko tisuća demonstranata zaustavilo se ispred banaka i odvjetničkih ureda, koje smatraju najvećim krivcima za klimatske promjene
Prosvjedi grupe Extinction Rebellion u Londonu, kolovoz 2021.
 Stephen Chung/Zuma Press/Profimedia

Članovi aktivističke skupine Extinction Rebellion izlili su crvenu boju na ulaze u nekoliko gradskih institucija dok su marširali londonskom financijskom četvrti. Učinili su to u znak protesta protiv '' krvavog novca '' na kojem kažu da je izgrađeno britansko gospodarstvo. U jednoj od najvećih mobilizacija od strane prosvjednih skupina za zaštitu okoliša u posljednje vrijeme, nekoliko tisuća demonstranata obišlo je grad, pritom se zaustavljajući ispred banaka i odvjetničkih ureda, koje smatraju najvećim krivcima za klimatske promjene. Cijeli tjedan, ogranci grupe organizirale su akcije na različitim lokacijama u središtu Londona, a prosvjed u petak održan je u znak solidarnosti s crnom i smeđom populacijom, posebno u zemljama u razvoju.

Nakon okupljanja ispred Banke Engleske, prosvjednici su marširali do banke Standard Chartered, gdje su aktivisti prolili krvavocrvenu boju po staklenoj fasadi, kako bi upozorili na 31,4 milijardi dolara (23 milijarde funti) za koje tvrde da je banka uložila u industriju fosilnih goriva nakon što je postignut Pariški klimatski sporazum.

Aktivisti su zatim otišli ispred gradske vijećnice, odakle se upravlja financijskim okrugom, pa i tu zgradu poprskali crvenom bojom. U 15 sati stigli su na Paternoster Square, gdje se nalazi Londonska burza. Tamo su održali govore i odaslali poruke.

"Današnjim prosvjedom naglašavamo kako su rasna, društvena i klimatska pravda isprepletene. Ako želimo pravdu, moramo zahtijevati pravdu za sve tri stvari, kako bismo konačno svi imali jednaka ljudska prava ”, izjavila je Bhavini Patel, aktivistica Extinction Rebelliona.

Podsjetimo, kako su ovoga tjedna članovi grupe Extinction Rebellion u Norveškoj upali u tamošnje ministarstvo nafte i blokirali važno prometno raskrižje u Oslu. Uhićeno je 29 aktivista pokreta Extinction Rebellion.

Korporacije u Europskoj uniji moraju snositi odgovornost za zagađenje okoliša, poručila je većina europarlamentaraca na plenarnom zasjedanju u svibnju ove godine.

U raspravi i izvješću usvojenom s 536 glasova za, 121 protiv i 36 suzdržanih, Europski parlament je istaknuo da je nužno postići ravnotežu između ekoloških i korporativnih interesa.

Za dugoročno održivo europsko poslovanje i zaštitu zelenog okruženja, ključno je osigurati da tvrtke preuzmu odgovornost za štetu nanesenu okolišu, naglasili su europarlamenterci , dodajući da je broj poduzeća koja se kazneno gone u predmetima povezanima s okolišem malen u svim državama članicama.

Zastupnik Ilhan Kyuchyuk (Renew Europe), uvjeren da europske države ne poštuju načelo “onečišćivač plaća”, upitao je: “Što se događa kada je oštećenje ekosustava, vode i tla rezultat nemarnog djelovanja tvrtki? Tko je odgovoran za takvo zagađenje?”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 08:18