POREZ ZA OKOLIŠ

‘Želimo dovesti nacionalnu raspravu o oporezivanju u Bruxelles te europsku raspravu u glavne gradove‘, rekao je Paul Tang
Europski parlament
 Kenzo Tribouillard/AFP

Zastupnici Europskog parlamenta i članovi njemačkog Bundestaga prošlog su mjeseca, među ostalim, održali raspravu na temu tzv. ekološkog oporezivanja. Riječ je o drugom sastanku o poreznim pitanjima kojem su prisustvovali predstavnici Europske unije i zastupnici iz nacionalnih zakonodavnih tijela.

Koji je točno cilj takvih sastanaka u svom je uvodom obraćanju objasnio Paul Tang, predsjedavatelj pododbora Europskog parlamenta za porezna pitanja.

"O poreznoj politici često se odlučuje u glavnim gradovima država članica, ne u Bruxellesu. Zato želimo dovesti nacionalnu raspravu o oporezivanju u Bruxelles te europsku raspravu u glavne gradove", istaknuo je.

Ovom prilikom njemački su zastupnici pred europarlamentarcima iznijeli svoje prioritete u kontekstu usvajanja porezne politike koja bi pomogla u borbi protiv klimatskih promjena. Podijelili su s njima što se po tom pitanju radi u Njemačkoj te pozdravi prijedloge Europske komisije čija se objava uskoro očekuje.

No, na vidjelo su došle i razlike u mišljenjima. Sudionici su varirali u stavovima oko toga do koje bi se mjere neka politika oporezivanja mogla koristiti za preusmjeravanje ponašanja potrošača te oko toga do koje bi najveći teret novog poreznog režima mogli snositi najsiromašniji građani Europske unije. Osim o ekološkim, "zelenim" porezima, na dnevnom se redu našlo i oporezivanje u digitalnom gospodarstvu.

Idući sastanak predstavnika EU i nacionalnih vlasti zakazan je za 16. lipnja. Tada će se europarlamentarci susresti s zastupnicima francuskog parlamenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:45