DEKARBONIZACIJA

Klimatsko djelovanje postavili smo kao prioritet u svakom aspektu našeg poslovanja, kaže Merica Pletikosić, voditeljica održivog poslovanja

Merica Pletikosić: Strategija ”Budućnost na djelu” postavila je nekoliko bitnih klimatskih ciljeva

 Ante Cizmic/Cropix/

Nakon plenarne rasprave 7. lipnja 2022., zastupnici u Europskom parlamentu su 22. lipnja donijeli stajalište o tri ključna propisa EU-a koji su dio paketa "Spremni za 55 %". Riječ je o Unijinom planu za smanjenje emisija stakleničkih plinova za najmanje 55 % do 2030. godine u usporedbi s razinama iz 1990. te postizanja klimatske neutralnosti do 2050. godine. Klimatska neutralnost podrazumijeva nultu neto stopu emisija stakleničkih plinova, u skladu s Europskim zakonom o klimi. Parlament sada može započeti pregovore s vladama država članica o konačnim verzijama tekstova.

Zanimalo nas je koji su izazovi u cementnoj industriji kad je riječ o postizanju tih ciljeva. Mericu Pletkosić, voditeljicu održivog poslovanja CEMEX-a Hrvatska pitali smo na koji način sve CEMEX provodi svoju strategiju "Budućnost na djelu".

- Svjestan utjecaja klimatskih promjena na budućnost planeta, u CEMEX-u smo klimatsko djelovanje postavili kao prioritet te stoga razmatramo naše emisije i mogućnosti za njihovo smanjenje u svakom aspektu našeg poslovanja. Strategija "Budućnost na djelu" postavila je nekoliko bitnih klimatskih ciljeva: smanjenje specifičnih neto emisija CO2 za 35 % do 2030. godine na globalnoj razini te za 55 % u europskim operacijama, ambiciju da do 2050. globalno isporučimo ugljično neutralni beton te želju da dosegnemo cilj od 40 % čiste električne energije korištene za proizvodnju cementa do 2030. godine – kazuje Merica Pletikosić.

Dodaje kako u cijelom procesu dekarbonizacije istražuju i primjenjuju različite mogućnosti, tehnologije i aktivnosti.

- Tako primjerice smanjujemo udjel klinkera u cementu dodavanjem više različitih mineralnih komponenti poput troske, jer što cement ima više dodataka, njegova je ugljična emisija niža. Povećanjem korištenja obnovljivih izvora energije te dodavanjem vodika i kisika dobivenih hidrolizom iz vode u proces izgaranja na glavnom gorioniku, radimo na našoj energetskoj učinkovitosti, a time i na smanjenju emisija CO2 u proizvodnji. U transportu koristimo održivije načine dopremanja materijala poput željezničkog ili brodskog prijevoza. Brinemo i o ugljičnom otisku naših proizvoda, odnosno otisku koji naši kupci imaju kad ih koriste u gradnji. Već sada nudimo cement sa smanjenim ugljičnim otiskom pod oznakom Vertua, a planiramo i dalje raditi na ponudi niskougljičnih materijala te, u konačnici, ugljično neutralnih građevnih materijala – pojašnjava naša sugovornica.

image

CEMEX Hrvatska

Vojko Basic/Cropix/

Pitali smo i koji su sve izazovi u cementnoj industriji kad je riječ o postizanju europskog cilja o klimatskoj neutralnosti do 2050. godine i na koji način se ova industrija, konkretno ova kompanija, uklapa u ostvarenje tog cilja u borbi s klimatskim promjenama.

- Najveći izazov je svakako planiranje i trošak zelene tranzicije. CEMEX ima razvijen detaljan CO2 plan za svaki svoj proizvodni pogon usmjeren na uvođenje novih tehnologija koje nam mogu pomoći u smanjenju ugljičnih emisija, a naša daljnja ulaganja bit će u skladu s planovima vezanim uz klimatsko djelovanje. Svoje specifične emisije CO2 CEMEX Europa je do sada smanjio za 33 posto u odnosu na baznu 1990. godinu te i dalje radi na njihovom smanjenju primjenjujući niz projekata koji će osigurati dekarbonizaciju naše proizvodnje i naših proizvoda - istaknula je Merica Pletikosić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:56