RAZUMAN IZNOS?!

Ministar Salles je objasnio da nije sam došao na ideju tražiti novac od SAD-a, već se samo pozvao na najave predsjednika Bidena
Prizor iz Amazonske prašume
 Edward Parker/Alamy/Profimedia

Administracija brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara dala je do znanja kako bi bila spremna usporiti sječu i paljenje brazilskih šuma na području Amazonije ukoliko im Sjedinjene Države plate milijardu dolara.

Brazilski ministar za okoliš, Ricardo Salles, kazao je u intervjuu za Wall Street Journal kako bi se trećina tog doniranog iznosa iskoristila kako bi se financirale posebne policijske snage koje bi osiguravale provedbu zakona o zaštiti okoliša.

Ostatak sredstava Brazil bi navodno podijelio siromašnim poljoprivrednicima kako bi pronašli alternativne izvore zarade, bez da bi morali sječi i paliti šume kako bi mogli preživjeti.

“Moramo se usredotočiti na ljude, nekih 23 do 25 milijuna ljudi koji žive na području Amazonije,” kazao je Salles. “To je područje s najnižim indeksom razvoja u cijeloj zemlji, i zato su im ilegalne aktivnosti toliko privlačne. Ako tim ljudima ne damo ekonomsku potporu, i dalje će ih iskorištavati i poticati na ilegalne aktivnosti.”

Salles je objasnio da nije sam došao na ideju tražiti novac od SAD-a, već se samo pozvao na najave predsjednika Joea Bidena, dane za vrijeme predsjedničke kampanje, kako će prikupiti 20 milijardi dolara od svjetskih država s ciljem spašavanja amazonske prašume.

“Mislimo da je milijarda dolara, dakle tek 5% od 20 milijardi koje je spomenuo tokom kampanje vrlo razuman iznos koji se može ponuditi unaprijed,” kazao je Salles, koji tvrdi kako bi strane donacije mogle u potpunosti zaustaviti sječu i paljenje amazonskih šuma do 2030.

Salles je svoju molbu Washingtonu uputio neposredno pred virtualni međunarodni klimatski summit u organizaciji Bijele kuće, na kojem će danas i sutra sudjelovati oko četrdeset svjetskih vođa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 17:22