GUŽVA U PRIRODI

Broj posjetitelja u američkim nacionalnim parkovima ruši rekorde, no s njima su stigli i grafiti, smeće i kaos
Gužva u nacionalnom parku Yellowstone, 2021.
 Usa Today Network/Ddp Usa/Profimedia

Zbog prevelikog broja posjetitelja, dužnosnici najvećih nacionalnih parkova u Sjedinjenim Američkim Državama, bili su ovoga ljeta primorani privremeno zatvoriti vrata. I to više od 120 puta. Nacionalni park Yellowstone, primjerice, prvi je put u svojoj povijesti dosegao milijun posjetitelja u srpnju.

Velika posjećenost tako je, između ostaloga, rezultirala nepreglednim kolonama vozila koje onemogućuju prolaz hitnim službama, a s prevelikim brojem gostiju u nacionalne parkove stigli su i grafiti, smeće i kaos.

"Nemamo službene brojeve, ali preliminarna statistika posjeta pokazuje da 12 najpopularnijih nacionalnih parkova bilježi rekordne brojke", kaže Jenny Anzelmo-Sarles, glavna glasnogovornica Službe za nacionalne parkove.

Sve su to problemi i izazovi s kojima se suočavaju i suočavat će se i hrvatski nacionalni parkovi i ostala zaštićena prirodna baština.Upravitelji američkih parkova tako su si morali priznati neugodnu istinu; možda na najpoznatijim američkim turističkim lokacijama jednostavno nema dovoljno mjesta za sve koji ih žele posjetiti.

'Savršena fotografija'

Jedan od velikih problema su i brojni posjetitelji koji pod svaku cijenu žele savršenu fotografiju. Na popularnim mjestima u Yosemiteu i u blizini Velikog kanjona, neki su čak i poginuli u potrazi za njom.

Kako bi se osigurala sigurnost posjetitelja, ali i kako bi promovirali manje poznata mjesta u nacionalnim parkovima, te tako smanjili gužve na lokacijama koje rezultiraju neredima, u nacionalnom parku Black Hawk u saveznoj državi Iowa, došli su na ideju o postavljanju stanice za slikanje selfija. Riječ je o skromnom, drvenom postolju ispred zadivljujućeg pogleda, koje posjetiteljima pruža sigurno i jednostavno iskustvo fotografiranja.

Druga taktika za smanjenje opterećenja parkova jest ograničenje broja posjetitelja. Ideja je to koja je i u Hrvatskoj, kao i u SAD-u naišla na snažan otpor dijela zajednice.

Služba američkih nacionalnih parkova pokrenula je ove godine i aplikaciju koja usmjeruje ljude na druga potencijalno zanimljiva javna zemljišta izvan parkova. U budućnosti uprava parkova planira uvesti tehnologije koje će ljudima prezentirati predviđanje gužve i planiranje u skladu s tim. Tako će planinar skenirati QR kôd kako bi se prijavio na stazu, da bi zatim poslao informacije ako su staze začepljene ljudima, pa bi se u tom slučaju sljedećoj skupini savjetovalo da pričeka sat vremena ili dođe drugi puta. To bi također moglo značiti preusmjeravanja prometa na manje popularne lokacije.

Poštivanje prostora

No osigurati mir na javnim površinama, moguće je i na druge, naizgled puno jednostavnije načine, poput podsjećanja posjetitelja da se ponašaju dostojanstveno i poštuju prostor.

Oko Muir Woodsa, šumovitog parka s divovskim stablima sekvoje i dugim stazama za šetnje, brojni znakovi traže od posjetitelja da pričaju tiho i isključe elektroničke uređaje. Studija iz 2011. pokazala je da su znakovi koji proglašavaju takve mirne zone ili mirne dane zapravo djelovali; posjetitelji podržavaju praksu, a mjerenja su pokazala značajno smanjenje buke na mjestima gdje su znakovi postavljeni.

Zaštita okoliša brine i Europljane, budući da su turistička središta i nacionalni parkovi, unatoč pandemiji, jednako kao i u SAD-u, pod opsadom turista.

Europski parlament ima važnu ulogu u oblikovanju prava EU-a u području okoliša. Tijekom osmog saziva bavio se zakonodavstvom proizašlim iz akcijskog plana za kružno gospodarstvo (o otpadu, baterijama, otpadnim vozilima, odlaganje otpada na odlagališta itd.), problemima vezanima uz klimatske promjene (ratifikacija Pariškog sporazuma, raspodjela napora, namjena i prenamjena zemljišta i šumarstva u pogledu klimatskih promjena koje je Unija preuzela, reforma sustava trgovanja emisijskim jedinicama itd.) te drugim pitanjima.

Nadalje, Parlament je više puta naglasio da je bolja provedba ključan prioritet. U svojoj rezoluciji pod naslovom „Veća korist mjera EU-a za zaštitu okoliša: jačanje povjerenja uz pomoć više znanja i veće spremnosti reagiranja“ kritizirao je nedovoljan stupanj provedbe prava u području okoliša u državama članicama te dao nekoliko prijedloga za učinkovitiju provedbu, kao npr. širenje najboljih praksi među državama članicama i među regionalnim i lokalnim tijelima. U svom stajalištu o aktualnom programu djelovanja za okoliš Parlament je naglasio potrebu za strožom provedbom prava EU-a u području okoliša. Nadalje, zatražio je veću sigurnost za ulaganja kojima se podupire politika zaštite okoliša i napori u borbi protiv klimatskih promjena te je zatražio veće i bolje uključivanje pitanja zaštite okoliša u ostale politike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:32