Energetika

Vlada predložila Nikolu Višticu i Željka Vrbana u Upravno vijeće HERA-e, a struka 'kuka'

Dobar dio struke iz raznih sfera energetike nije oduševljen izborom kandidata
Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u Eurotoweru, Zagreb
 Tomislav Krišto / Hanza Media

Politika je još jednom pobijedila struku, a plinski lobi sve ostale. Tako se barem u energetskim krugovima komentira vijest da je nakon višemjesečnog čekanja, Vlada napokon predložila kandidate za Upravno vijeće Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA).

Naime, od 14 kandidata koji su konkurirali za članove Upravnog vijeća, koje nije potpuno već barem dvije godine (ima tri člana, a treba imati pet), Vlada je na prošlotjednoj sjenici odabrala/predložila dvoje za Upravno vijeće – Željka Vrbana iz HEP-a i Nikolu Višticu iz HERA-e - te svoje prijedloge uputila u Sabor na donošenje.

I to s debelim zakašnjenjem. Javni poziv Ministarstva zaštite okoliša i energetike za predlaganje kandidata za dva člana Upravnog vijeća objavljen je još 6. prosinca 2017. u Narodnim novinama. Sredinom veljače ove godine 14 kandidata je pozvano na razgovor u Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. No, od tada se živjelo od četvrtka do četvrtka, čekajući sjednicu Vlade.

Čekanje sjednice Vlade

Dok se čekalo, spomenuta imena su kolala energetskim sektorom te se najviše isticala i "gurala", što nam je potvrdilo nekoliko izvora. Vrban je, inače, dugogodišnji djelatnik HEP-a (radi u HEP ODS-u) i dolazi iz područne organizacije HDZ-a Novi Zagreb istok, iz koje je došao i predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić. Vištica, pak, je trenutačno direktor Sektora za plin i naftu u HERA-i, navodno, ima potporu HNS-a.

Dobar dio struke iz raznih sfera energetike - od plina, električne energije do obnovljivaca - nije oduševljen njihovim izborom i, svjesni da je sada to već praktički gotova stvar, predloženim kandidatima pronalaze "mane".

- Zanimljivo je da Vrbanov kolega Tomo Galić, koji je bio svojedobno predsjednik Upravnog vijeća HERA-e i čiji je mandat i smjenjivanje obilježeno brojnim aferama, ubrzo nakon svog imenovanja zaposlio Vrbanovu suprugu na mjestu voditeljice urudžbenog ureda HERA-e, koja i danas tamo radi - otkriva jedan od naših sugovornika, ujedno dobar poznavatelj situacije u HERA-i.

Drugi naš sugovornik napominje da je HERA regulatorna agencija i treba biti odvojena od politike, a nije niti malo.

- Stalno sluša politiku i politika predlaže te ljude. HERA mora biti neovisna, mora imati svoje, stručno mišljenje - jasan je naš sugovornik, koji ujedno izražava zabrinutost jer, kako uočava, u HERA-inu Upravnom vijeću će biti previše plinaša i to tijelo neće imati kapaciteta raditi neke druge stvari, a ionako se već sada previše bavi plinom.

Nezadovoljna struka

Članovi Vijeća trebali bi, ističe, dolaziti iz različitih branši i pokrivati šire područje, a ne samo plin i interese pojedinih energetskih igrača. Pita se, također, zašto Vlada u Sabor nije poslala više imena, recimo tri ili četiri, nego samo onoliko koliko nedostaje u Upravnom vijeću.

Slične primjedbe se mogu čuti i od "zelenih":

- Izbor članova mora rezultirati imenovanjem neovisnih i stručnih osoba jer jedino tako može funkcionirati nezavisni regulator. Bojim se samo da se fokus energetskog sektora koji je isključivo usmjeren na plin, a ne i na obnovljive izvore koji su ključni energent u Europi za ozbiljnu energetsku tranziciju, ne odrazi i na energetsku politiku Hrvatske - kaže Maja Pokrovac, direktorica udruženja OIE Hrvatska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:47