Iako bi se, prema planu Vlade, ugostiteljski objekti, odnosno kafići i restorani, trebali otvoriti već u ponedjeljak, još uvijek nisu poznati epidemiološki uvjeti pod kojima bi ti objekti trebali poslovati. No, obistini li se ono što su epidemiolozi dosad dali naslutiti, veliki broj ugostitelja neće imati računicu koja bi dozvoljavala otvaranje. Prije svega, najavljeno je da će smjeti raditi samo terase, na način da među stolovima bude razmak od dva metra, a da za jednim stolom ne bude više od dvoje gostiju. Pod tim uvjetima, dio ugostitelja - onih bez terase - neće moći otvoriti uopće. Oni drugi pak, kažu, imat će toliko male prihode da nisu sigurni da im se to isplati. Razmak od dva metra, kažu, znači da će moći iznijeti samo trećinu od uobičajenog broja stolova koje inače imaju.
'Nemam terasu pa ni ne mogu raditi. Čitava ova situacija bacila me barem dvije godine unazad'
Zbog dva mjeseca zatvorenih vrata kultni pulski Rock Caffe imat će gubitak koji neće moći nadoknaditi čak dvije godine. Vrata poznatog kluba u kojem se tijekom cijele godine održavaju rock koncerti te se već desetljećima okupljaju sve generacije Puljana ostat će zatvorena i idućeg tjedna. Odgovor na pitanje zašto je jasan - Rock Caffe nema terasu.
- No, nije to slučaj samo kod mene. U ovakvoj su se situaciji našla još četiri-pet kafića u Puli i svi dijelimo istu sudbinu. Ne otvaramo vrata jer ne možemo udovoljiti propisima koje je naveo Stožer civilne zaštite, a kada ćemo to moći, još ne znamo. Samo znam da je mene osobno čitava ova situacija oko pandemije bacila dvije godine unazad. Toliko će nam trebati da se oporavimo - kazao nam je vlasnik tog lokala Mirko Mocko, koji je Puljanima poznat ne samo kao vlasnik Rock Caffea, nego kao i organizator raznih manifestacija i koncerata.
Među njima su sada i već legendarna Rocktarata, koja se svakog adventa već 11 godina odvija na pulskoj Portarati. No, veliki gubitak vlasnik ovog lokala ima i zbog toga što nije organizirao veliko događanje koje se trebalo odviti na poznatoj pulskoj plaži Hidrobaza proteklog vikenda. Tamo se 3. svibnja trebao održati jedinstveni koncert u Hrvatskoj s dvjestotinjak glazbenika i glazbenica, pjevača, gitarista, basista i bubnjara objedinjenih pod nazivom Rock Caffe Orchestra. Trebali su izvoditi rock i pop klasike, i to u sklopu četverodnevnog Rock’n’Grill festivala na Dan grada Pule. Ni njegov treći biznis ne cvijeta, a to je hostel koji ima u sklopu Rock Caffea.
- Da, i hostel smo morali zatvoriti i nemam informaciju kada ćemo moći otvoriti. Nadam se brzo, da se bar malo pokrenemo i da se nešto počne zarađivati. Svi bukinzi koje smo imali su otkazani, a novih nemamo, tako da nam je poslovanje na nuli. Toliko godina stvaranja, a onda preko noći sve propadne - priznaje nam Mocko.
- Dva dana nakon što smo zatvorili morao sam radnike poslati na Zavod za zapošljavanje. Kod mene je u hostelu i kafiću radilo sedmero ljudi. Nažalost, nisam imao izbora, ali ću ih odmah ‘povući’ čim budemo u mogućnosti otvoriti. Kao i svi, čekamo mjere da vidimo kako će sve to skupa funkcionirati. Zasad nemam ideju kako će to izgledati - kaže nam ovaj poznati pulski ugostitelj, kojeg je ova kriza “poklopila” u svakom segmentu poslovanja. (Barbara Ban)
Prihodi će mi pasti 70 posto, ne mogu se s time pokriti. A za kišnih dana nećemo ni raditi
Vlasnik karlovačkog caffe bara Ziggy, Tihomir Ivka, dijeli očaj s ostalim ugostiteljima. Mjere koje su dosad javno objavljene prerigorozne su da bi dugoročno mogao opstati. Ukratko, u ponedjeljak će otvorit, ali će ne dođe li uskoro do normalizacije stanja, odmah morati i zatvoriti, jer, kaže, poduzeće će mu završiti u stečaju, a radnici na burzi, s obzirom da s procijenjenih tridesetak posto prometa neće moći servisirati troškove.
- Otvaramo, iako pod uvjetima koje je propisao Nacionalni stožer za civilnu zaštitu očekujemo oko trećinu prometa u odnosu na vrijeme prije korone. I to nije samo zbog držanja razmaka na terasama i nemogućnosti rada u lokalu, nego i zbog radnog vremena. Mi smo veliki dio prometa ostvarivali nakon 21 sat, pogotovo vikendom. Imali smo i sadržaje poput pub kviza koji sada nisu mogući, što nam također ne ide na ruku. Treba računati i na to da za kišnih dana nećemo raditi - kaže nam Tihomir Ivka, kojemu je zbog prostorno malog interijera, koji mu je zbog mjera sveden na mogućnost usluživanja samo nekoliko gostiju, terasa jedina mogućnost za kakvo-takvo poslovanje. Svaki kišni dan praktično znači nula kuna u blagajni.
Pitamo ga koji su uopće njegovi motivi za otvaranje kafića?
- Država do kraja svibnja pokriva dio troškova radnika i doprinosa, Grad nas oslobađa plaćanja terase i još nekih nameta pa će nam to olakšati poslovanje prvih dvadesetak dana. Ali, ako se ovakve mjere zabrane ulaska u lokal i socijalne distance na terasama održe nakon 1. lipnja, za nas postoji samo jedno rješenje, zatvaranje lokala i stečaj poduzeća. Radit ćemo nešto drugo - odgovara Tihomir Ivka.
Ivka ipak smatra da će se stvari morati presložiti jer, kaže, ako on i njegove kolege ugostitelji ne budu poslovali, tko će servisirati potrebe države.
- Umjereno sam optimističan jer sam u ovoj krizi već naučio da rješenja ne traju drugo i da se stvari mijenjaju preko noći.
Ako se tako iz dana u dan mijenjalo nagore u početku krize, moguće je da će se isto tako mijenjati nabolje. Imam osjećaj da će ove mjere koje trenutačno vrijede u ugostiteljskim objektima biti ukinute najkasnije do 1. lipnja. Potrebu države da bude oprezna s popuštanjem mjera nadvladat će malo jača potreba, da napuni praznu državnu blagajnu - smatra karlovački ugostitelj Tihomir Ivka. (Mario Pušić)
'Na 10 stolova sa po dvoje ljudi dnevno ću zaraditi jedva 600 kn '
Popularni varaždinski Mai Tai cocktail i sisha bar u ponedjeljak će sigurno ostati zatvoren. Koje god uvjete dogovore ugostitelji s Vladom i epidemiolozima, ugostitelj Denis Ujkanović je siguran da rad unutar lokala neće biti dopušten, a njemu se, kaže, samo na terasi ne isplati raditi. Iako, za razliku od mnogih ima veliku terasu, sa 20 stolova u centru Varaždina. - Uz mjere o kojima se priča, nema šanse ispoštovati ih i moći preživjeti. Ni ja si s velikom terasom ne mogu priuštiti raditi na upola manjoj. Na 10 stolova s dvoje ljudi za stolom, u prosjeku mogu dnevno, prema gruboj računici raditi 600-tinjak kuna prometa. To mi nije dovoljno ni za hladni pogon, koji mi je 40.000 kuna mjesečno. Moji su troškovi i dalje minimalno toliki, a budu li potrebni viziri i pleksiglasi, to bi u startu bio veliki trošak - govori Ujkanović. Za njega je ovo, inače, trebalo biti najproduktivnije poslovno vrijeme. Lokal je otvorio prije dvije godine na mjestu gdje se dotad nalazila jedna od gradskih prčvarnica. Preuredio ga je od nule, jedini je sisha bar na sjeveru Hrvatske i posao je krenuo odlično. Zbog toga je u ove dvije godine uspio, s 400.000 kuna ulaganja, doći do nule i kad je trebalo početi zarađivati, došla je korona. - Imam petoricu radnika i čim je sve počelo, dok još nismo ni znali hoće li i kakvih će mjera biti, rekao sam da neće biti otpuštanja. Kako bih obećanje mogao i održati, ostat ću radije zatvoren - decidiran je. Nije mu jasno da preporuke donose epidemiolozi bez da su se konzultirali sa strukom. - Ja unutra imam veliki prostor, 150 kvadrata s nekoliko separea za 10 ljudi. Ne želim konobare u skafanderima, maske i rukavice još i mogu otrpjeti. Imam dva šanka i nema razloga za gužvu - rezigniran je Denis Ujkanović. Zaključuje: - Mai Tai cocktail bar sigurno se 11. svibnja neće otvoriti. Najma sam oslobođen dok ne radim i radije ću zatvoren čekati nego raditi s minusom. Gdje su režije? Čišćenje? Mirno ću čekati dok sve ne završi, bez kaosa u glavi kako raditi i zaraditi dovoljno. Nemam ni lipu duga i ne mislim ga sad generirati. Također, očekujem više inspektora nego gostiju. Atmosfera je skroz nemotivirajuća za posao. Da prihvate ovo što ja smatram poštenim i sigurnim, ne bismo radili s minusom od 70% nego s 30% manjka, a to bismo mogli pretrpjeti - kaže. (Višnja Gotal)
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....