SAMO JAKO

The 75 Hard Challenge: najnovije TikTok ludilo ili pokret za jačanje mentalnog zdravlja?

Uz strog režim, puno rada i samokontrole, nakon 75 dana bit ćete neprepoznatljivi

Ilustrativna fotografija

 Crew Media/Crew Media

U svijetu TikTok izazova koji se stalno razvija, ističe se jedan viralni trend koji gura sudionike do granica njihove fizičke i mentalne izdržljivosti: 75 Hard Challenge. Za razliku od kratkotrajnih plesova, šala i izazova s ​​hranom koji obično dominiraju platformom, ovaj zahtijeva intenzivnu 75-dnevnu predanost koja obećava transformaciju života. No je li to put do mentalne čvrstoće i samodiscipline ili samo još jedan iscrpljujući hir?

Što uključuje 75 Hard Challenge?

Izazov je kreirao poduzetnik i fitness trener Andy Frisella i promovirao ga je kao program za ‘‘jačanje mentalne snage‘‘, a ne kao tradicionalni fitness režim. Ovaj program proslavio ga je među laicima kojima tjelovježba nije svakodnevna navika. Izazov se sastoji od šest zadataka koje sudionici moraju izvršiti svaki dan tijekom 75 dana bez iznimke, a to su:

1. Dva treninga po 45 minuta (jedan mora biti na otvorenom, bez obzira kakvo je vrijeme vani)

2. Potrebno je dnevno popiti 3.7 litara vode (muškarci) ili 2.7 litara vode (žene)

3. Pročitati 10 stranica knjige, no ne smije biti fikcija

4. Pridržavati se određene dijete (dijeta može varirati, ali nisu dopušteni ‘cheat meals‘ niti alkohol)

5. Potrebno se uslikati jedan put dnevno kako bi se pratio napredak

6. Tijekom 75 dana nema kompromisa, iznimki niti slobodnih dana – ako propustite i jedan zadatak, počinjete ispočetka.

Ova mješavina fizičkih i mentalnih zadataka izdvaja ovaj izazov od konvencionalnih fitness programa. Ideja programa je izgraditi čvrst način razmišljanja i razviti veliku samodisciplinu koju polaznici programa mogu koristiti i u drugim aspektima života.

Uloga TikToka u popularizaciji izazova

Iako je izazov prvobitno kreiran 2019., TikTok ga je lansirao u popularnost dvije godine kasnije. Mnogi kreatori primijetili su potencijal rasta svog profila ako sudjeluju u ovom originalnom izazovu te su počeli kreirati videa o transformaciji prije i poslije, snimati dnevne vlogove u kojima bilježe svaki trening i svaki obrok. Čak su neki kreatori i više puta odradili ovaj izazov.

Pod hashtagom #75Hard, koji je prikupio milijune pregleda, korisnici dijele svoje uspjehe i probleme, stvarajući osjećaj zajedništva i odgovornosti da odrade izazov do kraja. Ova mješavina transparentnosti i emocionalne povezanosti privukla je ljude iz različitih sfera života, pretvarajući ono što je trebalo biti fitness izazov, u globalni društveni pokret.

Izazov je također omogućio brojnim sudionicima da počnu zarađivati na TikToku unutar niše o kojoj nisu educirani. Prateći isključivo svoj napredak 75 Hard Challenge skupili su veliki broj pratitelja i započeli svoju karijeru kreatora.

Privlačnost izazova

Zašto je 75 Hard Challenge tako prihvaćen među korisnicima TikToka? Jedan od razloga mogao bi biti koncept ‘‘sve ili ništa‘‘. U svijetu punom fleksibilnosti i umjerenosti, crno-bijela pravila izazova daju osjećaj jasnoće i svrhe. Od ‘’0 do 100’’ mentalitet privlačan je onima koji se osjećaju izgubljenima u kaosu svakodnevnog života, nudeći im priliku da povrate kontrolu i disciplinu nad svojim životom.

Ne može se zanemariti ni aspekt mentalnog zdravlja. Mnogi sudionici navode povećano samopouzdanje i samopoštovanje, bolju organizaciju s vremenom i jače mentalno zdravlje. Izazov nije samo u izgradnji mišića ili mršavljenju – već u tome da sami sebi dokažu da imaju hrabrosti svladati prepreke i granice koje su si sami postavili.

Nije sve med i mlijeko

Izazov nije prošao bez kontroverzi. Nekoliko zdravstvenih stručnjaka istaknulo je i upozorilo na kruta pravila izazova mogu dovesti do mentalnog izgaranja ili čak fizičkih ozljeda. Forsiranje dva treninga dnevno, posebno za one koji tek počinju vježbati, može povećati rizik od ozljeda. Također su istaknuli da želja za perfekcionizmom može negativno utjecati na odnos s hranom i tjelovježbom.

Nadalje, kritičari tvrde da izazovu nedostaje personalizacija. Isti program koji funkcionira za iskusnog sportaša neće biti prikladan za nekoga tko tek započinje svoje fitness putovanje. Mentalitet "bez izgovora", iako motivirajući za neke, može biti otuđujući za druge kojima je potreban fleksibilniji pristup ka poboljšanju životnih navika.

Uspješne priče

No unatoč kritikama, priče o uspjehu i dalje se dijele na TikToku. Korisnici ponosno pokazuju svoje 75-dnevne transformacije, ne samo u pogledu fizičkog izgleda, već i načina razmišljanja i samopouzdanja. Mnogi ističu novootkrivenu disciplinu koja se prenosi na druga područja njihovih života, od karijere do privatnih odnosa.

“Nisam samo smršavio”, rekao je jedan korisnik TikToka koji je ispunio izazov. “Shvatio sam koliko sam zapravo sposoban odraditi nešto od početka do kraja. Koliko mi je zapravo stalo do mog fizičkog i mentalnog zdravlja”.

@kamryn.law

75 HARD!! Results at the end:)

♬ About Damn Time - Lizzo

Izazov 75 Hard Challenge zaludio je TikTok, privlačeći milijune korisnika svojim obećanjem mentalne i fizičke transformacije. Iako možda nije za svakoga, ljudi koji ga uspiju završiti ističu samo pozitivne posljedice. Bilo da se radi o rigoroznom testu izdržljivosti ili kratkotrajnom trendu na društvenim mrežama, izazov je dotaknuo nešto snažno u ljudima – njihovu želju za fizičkim i mentalnim poboljšanjem kao i jačanjem samokontrole.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2024 11:41