FENOMEN NOĆNOG UČENJA

Kay Chung manija: Studentica pokrenula TikTok trend za završne ispite, istovremeno štetan i koristan?

Kako su viralna videa o učenju potaknula učenje kod mlađih generacija

Ilustrativna fotografija

 Crew Media/Crew Media

"Jesi krenuo/la učiti?“ – svi smo barem jednom bili žrtve ove rečenice, a ako imamo prijatelje kampanjce, najčešći odgovor je: "Ne, a ti?“. Osjećaj olakšanja nakon takvog odgovora nije baš nešto što će nas potaknuti na učenje. Ali, kada naiđemo na TikToku na više videa za redom kako se studenti trude i uče (pa makar i u zadnji čas), ne možemo poreći da to ne stvori osjećaj krivnje, pritiska pa čak i straha jer se nismo dovoljno, ili uopće, pripremili.

NOVE (ILI STARE) METODE UČENJA

U posljednje vrijeme svjedočimo novom fenomenu koji se širi među studentima diljem svijeta – "pulling an all-nighter“ iliti učenje cijelu noć. Kako ispitni rokovi odmiču, velik broj studenata postali su žrtvama ovog fenomena. Da, kampanjci, mislimo na vas!

Ovaj trend popularizirao se na TikToku, a pokrenula ga je američka kreatorica i studentica stomatologije, Kay Chung. U svojim videima, Kay Chung pokazuje pripremu i učenje tijekom cijele noći uoči završnih ispita. Njezina metoda je prvo napisati sve bilješke, a zatim neprestano raspisivati one pojmove koje je teže upamtiti. I tako sve dok, pogodili ste, ne izađe sunce. U kratkim pauzama od učenja, kreatorica se opskrbi s dva-tri energetska pića i šalicom kave. Vrlo često, prije samog učenja, kratko odspava kako joj se ne bi spavalo kasnije, a zatim nastavlja učenje. Ova metoda kreatorici pomaže da sa svježim znanjem dođe na ispit, s obzirom na to da uči do samog trenutka ujutro kada treba polagati ispit.

Želimo istaknuti da Kay Chung ne preporučuje učestalo učenje cijele noći, već je kreatorica rekla da je to metoda koja njoj najbolje odgovara. Ako ste već pronašli svoju metodu koja je efikasnija, odlično! Ljubomorni smo na vas. A ako niste, ima vremena. Ako niste do sada naišli na Kay Chung i njezine savjete za učenje, kreatorica na svome TikTok profilu prikazuje pregršt savjeta za učenje i motivaciju. U ostalim videima, možemo vidjeti kako studentica stomatologije provodi svoje slobodno vrijeme pa čak i metode koje je pronašla kako bi krenula na vrijeme učiti.

TIKTOK TREND = POUZDANOST?

Postoji nekoliko razloga zašto je ovaj trend postao popularan. Noć pruža mir i tišinu što nam omogućuje bolju koncentraciju i produktivnost. No, vrijedi li riskirati jednu noć bez sna? Naravno, ako se nisi unaprijed pripremao za ispit, bolje bilo što probati, nego odustati. Stisni zube i neka motivacija bude, ako ništa drugo, gledanje izlaska sunca.

Dok neki gledatelji ovu praksu hvale kao način postizanja visokih akademskih rezultata, drugi upozoravaju na njezine negativne posljedice. U videima američke kreatorice Kay Chung, uvijek možemo vidjeti velike količine energetskih pića i kave koji joj služe kao pomoć da ostane budna.

Svakako, nadamo se da ćete uzeti neke alternative u obzir kako bi izbjegli prevelike količine kofeina. Važno je uvijek stavljati zdravlje na prvo mjesto i ne narušavati ga radi metoda koje ne odgovaraju svima. Svaki student trebao bi pronaći svoje načine učenja koji mu najbolje odgovaraju, a ako se odlučite za ovu metodu, razmotrite koji zdraviji načini bi vas mogli razbuditi. Voće se ne preporučuje jesti u kasne sate jer se pokazalo da neke ljude razbudi prije spavanja pa vjerujemo da će to poslužiti u zamjenu za energetska bića.

Poznato je da kada se nešto popularizira na TikToku, mnogi žele biti dio toga. Pregledi i komentari na ovakvim videima daju pozitivan učinak te pokazuju da je velik broj gledatelja time potaknut na učenje i produktivnost. No, mi savjetujemo zdravi balans. Krenite učiti na vrijeme, ali ako se zalomi neki izlazak, rođendan ili samo loš dan koji su stavili učenje u drugi plan, možda „pull-ati an all-nighter“ tu i tamo ne bi bila najgora ideja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 11:07