STIŽE EURO

Imovinske kartice državnih dužnosnika do 2023. godine bit će samo u kunama

Iz Povjerenstva za sukob interesa tek će odlučiti i hoće li se kartice za 2022. prijavljivati u kunama ili eurima
 Željko Puhovski/Cropix

Iako će većina računa, novih ugovora i rješenja u privatnom i državnom sektoru od 5. rujna, kad počinje dvojno iskazivanje, biti vidljiva u kunama i eurima, imovinske kartice oko 4000 državnih dužnosnika barem do kraja ove godine ostaju samo u kunama.

Iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa tek će odlučiti i hoće li se imovinske kartice za 2022., koje se podnose do 31. siječnja 2023., prijavljivati u kunama ili eurima. Novi dužnosnici koji će do uvođenja eura 1. siječnja 2023. imati obvezu prijave svojih imovinskih kartica, s rokom od 30 dana od stupanja na dužnost, sve podatke o imovini prijavljivati će samo u kunama.

"Povjerenstvo planira propisati obvezu prijave podataka o iznosima primitaka i vrijednostima imovine u eurima s primjenom od početka 2023. Povjerenstvo će još razmotriti i pravovremeno odlučiti o nekim spornim pitanjima, primjerice hoće li se ovi podaci prijavljivati u eurima i u godišnjim imovinskim karticama za 2022. koju podnose svi obveznici u aktivnom mandatu, a s obzirom na to da se ista podnosi u siječnju 2023. sa stanjem na dan 31.12. 2022., kao i, primjerice, kako će se nastaviti prijavljivati početni iznosi glavnice kredita, ugovorenih u kunama", ističe Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za sukob interesa.

Krug obveznika

I u uputama koordinacijskog odbora za prilagodbu opće države iz ožujka ove godine ističe se da za ono za što nije propisana obveza dvojnog iskazivanja takva obveza ne postoji pa dvojnog iznosa u kunama i eurima, primjerice, neće biti u aplikaciji za podnošenje imovinskih kartica ili aplikaciji o isplatama iz proračuna.

Novim Zakonom o sprečavanju sukoba interesa iz prosinca 2021. za oko 1500 novih dužnosnika proširen je krug obveznika podnošenja imovinskih kartica te ih je trenutačno oko 4000. Svi oni obvezni su tijekom trajanja mandata prijaviti svoje i imovinsko stanje uže obitelji. Imovinsku karticu obvezni su podnijeti od 1. do 31. siječnja sa stanjem na dan 31. prosinca prethodne godine. Obvezni su prijaviti sve promjene, ali i ako nije bilo promjena.

Imovinska kartica sadrže podatke o osnovnom osobnom stanju obveznika, njegova partnera i maloljetne djece, dužnostima koje obavlja profesionalno uz primanje plaće i neprofesionalno, odnosno volonterski uz naknadu ili bez nje, podaci o obvezama, nekretninama, štednji...

Iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa ističu da je prijavljivanje podataka u imovinskoj kartici osobna obveza dužnosnika pa se iskazivanje vrijednosti imovine ili iznosa primitaka u obrascu imovinske kartice ne bi trebalo poistovjetiti s prikazivanjem cijena i vrijednosti poslovnih procesa samih subjekata opće države, odnosno u ovom slučaju Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

"Obveznik koji podnosi imovinsku karticu osobno je odgovoran za točnost podataka prijavljenih u imovinskoj kartici, vodeći računa o tome koje imovinsko stanje (okvirno od kojeg datuma) je dužan prijaviti. Na mrežnim stranicama Povjerenstva objavljuju se sve imovinske kartice pojedinog obveznika te se u bilo kojem trenutku može izvršiti uvid. Postoji i mogućnost povijesnog prikaza podataka u pojedinom polju.

Zato Povjerenstvo nije planiralo istovremeno prikazivanje vrijednosti i visine primitaka u kunama i u eurima u pojedinačnim imovinskim karticama koje će obveznici podnositi u prijelaznom razdoblju. Po potrebi će se razmotriti tehničke mogućnosti i svrhovitost takvih izmjena u obrascu", kaže Novaković.

Promjena podataka

Hoće li onda svi dužnosnici koji su prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa obvezni podnositi imovinske kartice sami morati ponovo popuniti svoje imovinske kartice u valuti euro ili će se one automatski preračunavati prema fiksnom tečaju konverzije? U Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa kažu da u ovom trenutku ne mogu dati izričit odgovor. Sukladno postojećem obrascu, obveznici bi sami trebali promijeniti podatke o vrijednostima imovine odnosno visini primitaka s obzirom na promjenu valute.

"Povjerenstvo će svakako razmotriti da, u okviru tehničkih i proračunskih mogućnosti, obrazac imovinske kartice bude dorađen tako da se preračunavanje napravi automatski uz adekvatno upozorenje obvezniku ili tako da se ponudi pomoćni alat za preračunavanje", ističu.

Kako su obveznici osobno odgovorni za sadržaj podataka koje su prijavili, Povjerenstvo ne planira samo promijeniti podatke u imovinskim karticama koje će već biti objavljene u trenutku kad bude uveden euro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:15