VODIČ ZA EURO

Evo gdje ćete prva dva tjedna 2023. godine moći plaćati i u kunama, a ostatak dobivati u eurima

To će biti jedan od najizazovnijih postupaka u procesu prilagodbe jer značajan dio naših korisnika preferira plaćanje gotovinom
 Goran Mehkek/Cropix

Korisnik pametnog telefona na omiljenim aplikacijama prosječno dnevno provede 4,8 sati ili trećinu svog vremena kad je budan, pokazuje istraživanje data.ai (dosadašnja kompanija za istraživanje tržišta aplikacija App Annie). Na svojim pametnim telefonima korisnici prosječno svaki dan koriste 10 aplikacija, a više od 50 puta ih svakodnevno provjeri svaki peti milenijalac. Hrvati će i u omiljenim aplikacijama od 1. siječnja 2023. plaćati eurima, a prvi korak u njihovoj prilagodbi na euro je dvojno iskazivanje cijena u kunama i eurima koje je, kao i u fizičkim, i na online platformama obvezno od 5. rujna ove godine. Samo zbog prelaska na euro, potvrdili su nam Uber i Glovo, neće doći do povećanja cijena njihovih usluga.

Bez zaokruživanja cijene

Aplikacija za dostavu Glovo, koja korisnike povezuje s restoranima, lancima supermarketa, ljekarnama i maloprodajnim trgovinama, dvojne cijene iskazane u kunama i eurima uvest će u iduća dva tjedna odnosno do zakonskog roka 5. rujna. Budući da su prema podacima Glova Hrvati u godinu dana naručili više od 1,7 milijuna burgera, to će očito biti jedna od najpregledavanijih cijena na toj aplikaciji i u eurima. Tako će kupci, primjerice, burger od 38 kuna prema fiksnom tečaju konverzije i uz ispravno preračunavanje plaćati 5,04 eura, onaj od 50 kuna bit će 6,64 eura, a cijena od 68 kuna iznosit će 9,03 eura. "Ne očekuje se rast cijena s naše strane. Ako i bude rasta cijena, to će biti samo zbog inflacije, ako je bude", najavljuju iz Glova.

U aplikaciji za dostavu Wolt korisnici već mogu vidjeti sve dvojne cijene iskazane u kunama i eurima zaokružene na dvije decimale. Iz Ubera najavljuju da će s dvojnim prikazivanjem cijena početi 5. rujna, kada je i zakonski predviđen rok.

"Kao što ni sada ne zaokružujemo cijenu, to nećemo raditi ni u budućnosti. U Uberu cijenu računa algoritam po unaprijed određenim stavkama koje su transparentno navedene u aplikaciji te ovise o trajanju i duljini puta. Cijena se korisniku uvijek prikazuje unaprijed. Sada će uz kunsku cijenu biti prikazana i cijena u eurima preračunata po fiksnom zakonski definiranom tečaju. Trenutno ne planiramo podizati cijene, a ako do toga dođe, odluka o poskupljenju usluga neće biti vezana uz ulazak u eurozonu", poručuju iz Ubera.

Zakonski je propisano da je dvojno iskazivanje cijena u kunama i eurima u svim oblicima online prodaje obvezno kod iskazivanja cijena odmah na početnoj stranici ako je istaknuta određena roba koja se potrošaču nudi po određenoj cijeni, a koju potrošač već tu klikom može naručiti. Kod iskazivanja cijena proizvoda koji se može kupiti (ako je riječ samo o informativnom prikazu nije potrebno isticati cijenu), ukupnog iznosa košarice, ukupnog iznosa pri završetku kupnje i ukupnog iznosa na potvrdi narudžbe i na računu.

Aplikacijama za dostavu i prijevoz koje za svoje usluge omogućavaju i gotovinsko plaćanje najkompliciraniji proces prilagodbe bit će prva dva tjedna siječnja 2023., kada će biti prijelazno razdoblje dvojnog plaćanja u kunama i eurima s obvezom vraćanja ostatka u gotovini u eurima.

Dvojno plaćanje

"Još dovršavamo taj dio prilagodbe. Očekujemo da ćemo biti potpuno u skladu sa zahtjevima. To će zasigurno biti jedan od najizazovnijih postupaka u procesu prilagodbe s obzirom na to da značajan dio naših korisnika preferira plaćanje gotovinom", poručuju iz Glova,

U Uberu najavljuju da će i u prva dva tjedna siječnja 2023., tijekom razdoblja dvojnog plaćanja u kunama i eurima, nastaviti prihvaćati plaćanje gotovinom, kao što je moguće i sada, te će partnere vozače uputiti da klijentima vraćaju razliku u eurima, kao što zakon nalaže.

"Ta prva dva tjedna će biti izazovna zbog tehničke kompleksnosti našeg proizvoda, ali ćemo u koordinaciji s partnerima biti spremni za sve situacije", kažu u Uberu.

Uz društvene mreže i aplikacije za slanje poruka, aplikacije za osobne financije su među najkorištenijima među korisnicima. U Zagrebačkoj banci otkrivaju da imaju više od 597 tisuća korisnika svoje mobilne aplikacije m-zaba. S dvojnim prikazom u kunama i eurima krenuli su krajem srpnja. U online bankarstvu aplikacije putem m-zaba korisnicima je dvojno prikazano stanje računa, prešutno prekoračenje, rezervirana sredstva za naloge i raspoloživa sredstva po računu za transakcijske račune u domicilnoj valuti, odobreni, iskorišteni, raspoloživi i najavljeni limit obročne otplate po karticama, investicijska usluga ZABA link i cijena prepaid bonova.

Zahtjevan proces

"Dvojni prikaz stanja računa se, u skladu sa zakonskim odredbama, matematičkom metodom. Primjenjuje se fiksni tečaj konverzije koji se računa na pet decimala, a zaokružuje na dvije prema trećoj decimali. Proces prilagodbe je složen te tehnički i logistički zahtjevan, posebno uzevši u obzir veliki broj aktivnih računa u Zagrebačkoj banci. Stoga već druže vrijeme kontinuirano i uspješno provodimo sve potrebne aktivnosti kako bismo bili spremni i usklađeni prilikom uvođenja eura", kažu u Zagrebačkoj banci.

Sva online plaćanja isključivo eurom

Dvojno iskazivanje cijena i na svim online platformama mora biti nedvosmisleno, lako uočljivo i čitko, a kod preračunavanja je obveza koristiti puni iznos fiksnog tečaja konverzije.

Prilikom iskazivanja prodajnih cijena roba i usluga preporuka je trgovcima da koriste oznaku EUR ili znak €, i to iza iznosa i razmaka, primjerice 10 EUR ili 10 €.

Za razliku od fizičkih trgovina u kojima će tijekom prva dva tjedna siječnja 2023. građani još moći plaćati u gotovini u eurima i kunama, kod svih online plaćanja isključivo eurom će se bezgotovinski plaćati već od 1. siječnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:33