PRIČE OSNIVAČA

Stvorio soonicorna u industriji u kojoj 94% tvrtki koristi olovku i papir

Domagoj Dolinšek, pokretač i suvlasnik PlanRadara (desno na slici) sa svoja četiri poslovna partnera u Austriji je proglašen tamošnjim EY Poduzetnikom godine

Osječanin koji živi u Beču, Domagoj Dolinšek, sa svoja četiri poslovna partnera u Austriji je proglašen tamošnjim EY Poduzetnikom godine u kategoriji startupa.

Njegovom je startupu PlanRadaru, koji je u siječnju primio 69 milijuna dolara investicije i koji je Dealroom procijenio da tržišno vrijedi između 300 i 400 milijuna dolara, ujedno pripala i EY nagrada za najbolji scaleup u Austriji u 2022. godini.

Po financijskim je pokazateljima, dakle, i soonicorn.

» Kliknite i besplatno preuzmite STARTUP REPORT 2022 Q4 «

Spanov poučak: ESOP dvostruko učinkovitiji od ostalih HR mjera | Anita Čavrag: Jesu li talenti postali razmaženi? | Matija Srbić: Može li Hrvatska stvoriti svoje deeptech gigante? | U hrvatske startupe u devet mjeseci uloženo gotovo milijarda dolara | Zašto ne postoji popis kultnih hrvatskih programera? | Startup koji prkosi klimatskim promjenama | Fortenovin AI raspolaže s 50% više podataka od američke Kongresne knjižnice | Hoće li mirovinci krenuti stopama EIF-a i podržati lokalne VC-e? | Slovakinja koja se preselila u Hrvatsku i pokrenula projekt CroCube ^^^O STARTUP REPORTU

Dolinšek je PlanRadar osnovao krajem 2013. godine u Austriji, nakon više od četiri godine rada za projektantsku tvrtku ATP. Tamo je pronašao partnere programere, kao i inicijalni kapital.

Gotovo deset godina kasnije njegova je platforma za digitalizaciju građevine došla do nivoa u kojem si ljudi na LinkedInu pod ‘skill‘ pišu da znaju raditi u PlanRadaru.

Ovaj hrvatsko-austrijski scaleup danas broji više od 500 zaposlenika u 18 ureda. Sjedište mu je u Beču, a njegova se platforma koristi u više od 65 zemalja i broji više od 120 tisuća korisnika.

Sama platforma spoj je Google Mapsa i Facebooka za građevinare. PlanRadar je, naime, krenuo kao rješenje za praćenje stanja na gradilištu.

O PLANRADARU

500

zaposlenika s tendencijom rasta broji PlanRadar

120.000

korisnika ima tvrtka i taj broj i dalje raste

Nadzorni inženjer s mobitelom fotografira sporni detalj u varenju, izvedbi pregrade, montaži ili neki drugi problem, to tagira za točno određeno mjesto na objektu i time naručuje popravak. Sustav mu dopušta i da prati da li se taj popravak i kako obavio.

Dolinšekovu su platformu u Hrvatskoj koristile Hrvatske ceste pri nadzoru izgradnje Pelješkog mosta. Na gradilištu je bilo nekoliko developera, na stotine radnika, a dok se gradio s jedne na drugu stranu moglo se isključivo zaobilazno, preko Neuma. Stoga su digitalna rješenja za nadzor bila ključna za rekordno brzu realizaciju.

image

PlanRadar je bio jedna od softverskih platformi koje su korištene za nadzor izgradnje Pelješkog mosta

Ante Cizmic/Cropix

U studenom je Delta Real Estate pokazao kako koristi PlanRadar za obnovu najvećeg konvencijskog centra u jadranskoj regiji, Sava centra. Princip je sličan kao i kod gradnje Pelješkog mosta, ali s time da je ovdje poslužio i u fazi projektiranja, kao alat za analizu stanja na terenu.

U centru su dok su ga pripremali za radove otkrili prostorije koje su bile zazidane pa i zatrpane pijeskom. Sada imaju novu namjenu. Isto tako pomogao je i u planiranju zamjene djela opreme novom, kao i konstruktivnim elementima od novijih, izdržljivijih i ekološki prihvatljivijih materijala.

image

Korištenje PlanRadara u praksi

Jl/

U intervjuu za austrijski tisak Dolinšek navodi da McKinsey procjenjuje da u svijetu svega šest posto građevinskih tvrtki koristi softver poput PlanRadara. Ističe da im to daje veliki potencijal rasta. Vjerojatno zato na pitanje o daljnjim planovima odgovara slično kao osnivači Infobipa, da su tek započeli.

O STARTUP REPORTU

Preuzmite PDF najnovijeg STARTUP REPORTA 2022 Q4 | Pročitajte prijašnje brojeve i saznajte više o magazinu STARTUP REPORT | Saznajte više o našim meetupima | Pretplatite se na naš besplatni newsletter

image

Prva novinska naslovnica u Hrvatskoj koju je kreirala umjetna inteligencija

Jl/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:37