UPRAVO OBJAVLJENO

Rimac ulazi na tržište energije: Imaju inovaciju koja predstavlja značajnu prekretnicu za tvrtku

Upravo su objavljene nove uzbudljive vijesti iz kompanije Mate Rimca

Mate Rimac

Iz kompanije Rimac Technology javili su da pokreću Rimac Energy kako bi ubrzao tranziciju prema opskrbi održivom energijom. Ovim korakom, objašnjavaju, Rimac stvara inovativnu tehnologiju električnih vozila što će rezultirati sljedećom generacijom stacionarnih sustava pohrane energije (Energy Storage System - ESS).

Rimac Energy ulazi na tržište stacionarnih sustava pohrane energije (ESS). Ovaj korak, navode u priopćenju, predstavlja značajnu prekretnicu za tvrtku, koja se širi izvan svoje snažne pozicije u tehnologiji električnih vozila visokih performansi, uvodeći inovativne stacionarne sustave pohrane energije. Ostvarivanje punog potencijala proizvodnje obnovljive energije i poticanje dekarbonizacije energetskih mreža povezani su sa stacionarnim rješenjima ovog tipa.

Rimac Energy tim, specijaliziran tim unutar Rimac Technology kompanije, razvijao se tijekom posljednjih 18 mjeseci, i danas se sastoji od 60 zaposlenika - od kojih svi trenutno rade na njegovoj prvoj generaciji stacionarnih ESS-a. Rimac Energy primjenjuje istu inženjersku filozofiju pri razvoju stacionarnih baterija. Kao rezultat, Rimac Energy je razvio novu arhitekturu baterija koja smanjuje gubitke za do 50%, a istovremeno zauzima do 40% manje površine u odnosu na najmodernija rješenja. Dodatne tehnološke prednosti uključuju produljeni životni vijek, ugrađenu redundaciju za povećanu dostupnost, kao i konkurentne troškove samog sustava i njegove instalacije.

"U Rimcu smo uvijek bili motivirani inovacijama i željom za pomicanjem granica onoga što je moguće u automobilskoj industriji. Međutim, prepoznajemo važnost rješenja stacionarnih baterija kako bismo ubrzali tranziciju na obnovljive izvore energije. S obzirom na naše dosadašnje rezultate u području inovativnih baterijskih sustava, vjerujemo da ćemo imati ključnu ulogu u izgradnji budućih energetskih ekosustava Europe te ih podići na globalnu razinu’’, izjavio je direktor Rimac Energy, Wasim Sarwar Dilov.

Isprva, Rimac Energy će pružati rješenja u komercijalnom i industrijskom sektoru, kao potpora elektroenergetskoj mreži, a rješenja za brzo i megavatno punjenje pomoću baterija su već u tijeku. Tvrtka trenutno pregovara o nekoliko projekata s klijentima, uključujući pilot projekt s jednom od vodećih kompanija u području obnovljive energije koja traži baterijska rješenja za pohranu energije kao potporu njihovim solarnim i vjetroelektranama. Očekuje se da će se pilot-sustavi proizvesti do kraja ove godine, a puštanje u rad planirano je za 2024. godinu. Serijska proizvodnja trebala bi započeti 2025. godine u Rimac Kampusu koji je trenutno u izgradnji, s postupnim povećanjem kapaciteta proizvodnje na desetke GWh.

Osnivač i izvršni direktor Rimac Grupe, Mate Rimac, tim je povodom izjavio:

"Postoji hitna potreba za čistom energetskom infrastrukturom kako bi se podržala integracija obnovljivih izvora energije u mrežu pružanjem mogućnosti pohrane i balansiranja energije. S obzirom na naše iskustvo u tehnologiji električnih vozila visokih performansi i posvećenost održivom razvoju, ovaj put nam se čini kao prirodan slijed razvoja. Naš se tim zaista raduje stvaranju rješenja koja čine čistu energiju dostupnijom, dok se trudimo umanjiti našu ovisnost o fosilnim gorivima i potaknuti zeleniju budućnost."

Iz Rimca kažu da će e o jedinstvenoj tehnologiji koja stoji iza brenda Rimac Energy, a koja se razvija i proizvodi u Rimac Technology pogonu u Zagrebu, biti otkriveni kasnije ove godine.

image

Rimac, tvornica

Goran Mehkek/Cropix

Rimac Energy

1. ESS brenda Rimac Energy temelji se na novoj električnoj arhitekturi koja omogućava značajne prednosti u izvedbi, sigurnosti i dostupnosti, uključujući smanjenje gubitaka energije do 50% na 40% manjoj površini. Detaljnije informacije o samoj tehnologiji bit će otkrivene kasnije ove godine.

2. Portfelj proizvoda brenda Rimac Energy uključuje ESS za primjenu u elektroenergetskoj mreži, komercijalnom i industrijskom sektoru, kao i visoko integrirana rješenja za punjače električnih vozila. Svi proizvodi su u potpunosti osmišljeni, razvijeni i proizvedeni u Europi.

3. Rimac Energy proizvest će pilot-sustave za odabrane klijente ove godine, a njihovo puštanje u rad planirano je za 2024. godinu. Početak serijske proizvodnje ESS-a planiran je za 2025. godinu, s ciljem postupnog rasta proizvodnje na 10 GWh godišnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:50