AI

Otac Appleove Siri tvrdi da ne razumijemo što AI jest

Luc Julia pred punim auditorijem na FER-u istaknuo da Siri nisu radili s pretpostavkom da stvaraju inteligenciju

Dok se na razini EU stvara prva regulativa AI-a na svijetu, jedan od otaca Appleove Siri i aktualni glavni direktor za znanost Renault Grupe, Luc Julia, na FER-u je pred više od 300 alumnija održao predavanje naslovljeno “AI ne postoji”.

Provokativni Julia poručio je da romantiziramo AI uvjereni da ćemo imati Terminatora i druge AI-eve iz holivudskih blockbustera.

Besplatno preuzmite PDF magazina:
Startup Report No8

- To nije stvarnost. Taj AI ne postoji. Imamo mnogo AI-a koji su stvarni, ali nije riječ o strašno nevjerojatnim stvarima koje će zamijeniti ljude - ističe Julia.

Navodi da su u Appleu toga bili svjesni kad su radili Siri. Zato, pojašnjava, nisu radili Appleovu asistenticu s pretpostavkom da rade inteligenciju već mišlju da rade mnogo sustava koji su glupi, ali će zajedničkim radom biti korisni.

ChatGPT halucinira

- I biti točni. ChatGPT je 64 posto vremena točan. Ostatak vremena halucinira - kaže Julia.

Pojašnjava da je današnji AI matematika i da njegovu najnoviju iteraciju nismo bez razloga nazvali generativnim AI-jem, a ne kreativnim AI-jem. Naglašava da taj AI ne kreira ništa već samo generira na temelju nevjerojatno velike količine podataka koje su u njega ubačene.

- Ljudi su ti koji su kreativni. Mi se prilagođavamo, a AI ovisi o podacima iz povijest i ako ih nema, ništa ne može - kaže Julia.

Pojašnjava da je to razlog zašto autonomna vožnja razine 5 nikada neće postojati. Ovo je zbog Rimčevih robotaksija vruća tema u Hrvatskoj. Julia pak to spominje u kontekstu Elona Muska i daje do znanja da o autonomnoj vožnji imamo krive predodžbe.

- Ljude vide Teslu na cesti pa misle autonomna vožnja, ali znate li koje je razine ta vožnja? Druge. Ne četvrte ili pete već druge - ističe Julia.

AI, pojašnjava, treba promatrati kao skup alata, a ne inteligenciju sličnu čovjeku. Kaže kako će ti alati pomoći ljudima na mnogo novih načina, ali po istom principu kako smo postali pametniji jer je izumljen kalkulator. Onda je grafom ilustrirao odnos ljudske i umjetne inteligencije. Pokazao je graf koji na horizontalnoj osi ima vrste inteligencije, a na vertikalnoj osi IQ.

Različite inteligencije

- Ljudska inteligencija je na ovom grafu linija koja se proteže cijelom dužinom. U nekim domenama je viša, jer smo pametniji a u drugima niža. No, prisutna je svugdje - tumači Julia.

Zatim je u graf smjestio AI. Prikazao je jedan stupac koji pokazuje AI koji igra šah. On je dosegao IQ 100. Zatim je pokazao AI za Go, čiji je IQ prikazao iznad 100. U nastavku je naveo i AI za autonomnu vožnju koji je pozicionirao oko IQ 70. Dodao je još nekoliko specifičnih AI-a, koje je sve opisao vrlo korisnim alatima za specifičnu upotrebu.

- Ali niti jedan AI nije poput ljudske inteligencije, jer mi možemo raditi sve. AI za Go ne može voziti auto. AI za šah ne može igrati Go. U odnosu na nas, nisu inteligentni - kaže Julia.

Navodi da dijete od dvije godine, da bi znalo prepoznati mačku sa 100-postotnom sigurnošću, treba dvije fotografije mačke. AI treba ih 100 tisuća i griješi.

Beskonačan korak

- Zato je na naša inteligencija horizontalna linija, a AI su stupci, i ne bez razloga. Znate li kolika je u geometriji udaljenost između tih stupaca? Beskonačna - kaže Julia.

image
JL/

Ljudska inteligencija je horizontalna i varira po područjima, a AI su vertikalni stupci, i to ne bez razloga. Raskorak između AI-a je beskonačan

Luc Julia, jedan od otaca Appleove Siri i aktualni glavni direktor za znanost Renault Grupe

Dodaje da se zato trebamo fokusirati na ključna pitanja o AI-u. Neka od njih su pristranost i sigurnost. U EU baš na tim pitanjima radi i Europska komisija, koja u razgovoru s Parlamentom i Vijećem, priprema prvi Zakon o umjetnoj inteligenciji na svijetu.

Ursula von der Leyen, predsjednica EK najavila je u rujnu da će Komisija podržati razvoj AI startupa kroz lakši pristup superračunalima.

- Globalno, u prosjeku 3 od 5 superračunala nalaze se u EU i želimo da se to iskoristi, ali to je samo dio posla da bi njegovali inovativnost. Trebamo i otvoreni dijalog s onima koji razvijaju i isporučuju AI-eve - naglašava von der Leyen.

image
Jl/Tomislav Botic

*Tema je iz magazina Startup Report No8, kvartalne publikacije Hanza Medie koja izlazi u print izdanju uz Jutarnji list te u obliku PDF-a i na webu Jutarnji.hr u rubrici Startup Report.

Magazin je dostupan online:

> PDF izdanje Startup Report No8

> WEB izdanje Startup Report No8

> SVI brojevi Startup Reporta dosad

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 17:26