Startup ekosustav

Netokracija: Istraživanje Startup Reporta pokazuje da unas startupima ‘i dalje ide jako dobro‘

Najavama ‘investicijske zime‘, koja se osjeti vani, poznati regionalni medij suprotstavio tvrdokorne činjenice iz Hrvatske
 Jl/

Unatoč trendovima na globalnoj sceni, gdje vrijednosti tehnoloških dionica na burzama strmoglavo padaju, dekakorni odgađaju izlazak na burzu, a ostali startupi hrpimice otpuštaju ljude i stežu remen, hrvatskim startupima i dalje ide jako dobro, piše Netokracija i podupire to istraživanjem magazina Startup Report.

Netokracijina autorica Antonija Bilić Arar temeljem toga istražila je kako će se kriza odraziti na domaće startupe.

Saznala je koji su domaći startupi u boljem, a koji u lošijem položaju te što savjetuju osnivačima kao obrambene mjere Vedran Blagus iz South Central Ventures, Stevica Kuharski iz Fil Rouge Capitala i Ivaylo Simov iz Eleven Venturesa.

Kvartalna izvješća

Magazin Startup Report, kojeg izdaje Jutarnji list, prvi je u Hrvatskoj pokrenuo projekt mjerenja ključnih parametara razvoja lokalnog startup ekosustava - investicija u hrvatske startupe i broja tih investicija. Hrvatska je po tome jedinstvena u regiji, jer jedina ima takve podatke po kvartalima, i to ubrzo po završetku tromjesečja.

Istraživanje o investicijama u hrvatske startupe Startup Report radi u suradnji sa stručnjacima iz ekosustava, koji pomažu u prikupljanju i provjeri podataka. Upravo zbog te suradnje Startup Report u svom istraživanju daje najširi uvid u investicijske aktivnosti na tržištu.

Bernard Ivezić, urednik magazina Startup Report kaže da u tom istraživanju ne idu u dubinu, i to namjerno.

- Godinama se na sceni priča da bi nam trebao jedan ovakav pregled tržišta. Broj i iznos investicija u startupe u nekoj državi su osnovni pokazatelji razvoja njenog startup ekosustava, a u Hrvatskoj to dosad nitko nije radio u kontinuitetu, na kvartalnoj razini i to javno objavljivao kako bi pomogao i osnivačima postojećih i budućih startupa te svim dionicima u ekosustavu. Zato mi je drago da je Netokracija prepoznala vrijednost istraživanja koje kolaborativno, s ekosustavom, radi Startup Report - kaže Ivezić.

Netokracija prenijela podatke

Startupe trese kriza, a Rimac je prikupio 500 milijuna.

Stoji to u uvodu pregleda investicija prvog tromjesečja 2022. kojeg je u svom drugom izdanju nedavno objavio Startup Report, urednika Bernarda Ivezića, piše Netokracija.

- Kad smo popisali sve investicije u hrvatske startupe u kvartalu, došli smo do 98,44 milijuna dolara ili okruglo 700 milijuna kuna. Toliko su poslovni anđeli, VC-evi i EU uložili u domaće startupe od 1. do 3. mjeseca 2022. Brojka je možda i veća jer se u kripto dijelu pojavio niz projekata koji su prikupljali kapital kroz NFT mintove. Broj investicija je bio 22 - navodi Ivezić.

U usporedbi s istim kvartalom prošle 2021., ukupna suma je manja, ali broj investicija veći – tad je u 17 ulaganja u domaće startupe uloženo bilo 245,1 milijuna dolara.

Ivezić je okupio tim koji čine dobri poznavatelji domaće scene i ljudi iz vodećih VC fondova, a koji su zajednički prikupili podatke o investicijama u hrvatske startupe u prvom tromjesečju 2022 te komentirali podatke, investicijsko okruženje i predviđali daljnje trendove.

Opširnije u članku Antonije Bilić Arar na Netokraciji.

O STARTUP REPORTU

Ovdje možete pročitati opširnije o magazinu Startup Report i pretplatiti se na newsletter

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 22:33