BEYOND ESPORT

Može li se od Hrvatske stvoriti esport epicentar? Turniri i timovi već postoje...

Francuskoj metropoli Blast Paris Major 2023. donio više od 22 milijuna eura gospodarske koristi

Joe Lovelace, voditelj komunikacija Blasta na konferenciji Beyond Esport u Zagrebu

 Jl/

Globalno eSport natjecanje u računalnoj igri Counter Strikeu, Blast Paris Major 2023., koje je trajalo od osmog do 21. svibnja prošle godine, donijelo je gospodarstvu francuske metropole 22 milijuna eura. Dvadeset i četiri tima iz cijelog svijeta kvalificirala su se za turnir od čega je njih osam došlo u najuži izbor, takozvani Legends stage, gdje su se natjecali za nagradni fond od 1,25 milijuna dolara.

Joe Lovelace, voditelj komunikacija Blasta, jedne od najvećih esports kompanija na svijetu na konferenciji Beyond Esport, koja se održala u petak u Zagrebu, izjavio je da velika esportska natjecanja imaju veliki utjecaj na lokalno gospodarstvo.

- Gotovo polovica posjetitelja pariškog Majorsa došla je ciljano u grad kako bi posjetili taj događaj, a slične pokazatelje imamo i za druge turnire koje organiziramo - kaže Lovelace.

Nikola Stolnik, osnivač Good Game Globala i organizator konferencije kaže da im je cilj u Hrvatskoj ponoviti uspjehe koje su postigle neke druge metropole.

- Velika nam je želja pretvoriti Hrvatsku u jedan od centara esporta, kao što su to napravili Pariz, Köln, Katowice, Dallas i slični - navodi Stolnik.

Tihana Sedlar Krauz, voditeljica projekata društvenih medija i esporta Hrvatskog telekoma kaže da su ušli u esport potaknuti potrebom da svoj brend povežu s GenZ generacijom.

- Na nivou DT-a u Europi odlučeno je da želimo obnoviti brend i stari korporativni imidž povezan s boomerima učiniti zanimljivijim mladima - kaže Sedlar Krauz.

Navodi da su tako ušli u suradnju s Good Game Globalom. Prvo kroz projekte na kojima su radili i s Hrvatskom nogometnom ligom, čiji je HT bio pokrovitelj, a zatim i kroz stvaranje lige.

- Tijekom kovida se sve promijenilo, jer je skočilo korištenje TikToka i YouTuba, tako da smo ligu proširili i na te kanale, tako da naše istraživanje sad pokazuje da imamo najaktivniju ligu s najvećim reachom u regiji - kaže Sedlar Krauz.

Dodaje da je HT po tome prepoznat unutar grupe Deutsche telekom na globalnom nivou.

- Malo mi je nestvarno da nas u Hrvatskoj o esportu pitaju iz T-Mobilea USA. Pitaju nas kako smo to napravili kako bi i oni mogli postići slično što je veliko priznanje - kaže Sedlar Krauz.

Vjekoslav Mikulić iz Samsunga kaže da je njima pandemija bila jedno od najaktivniju razdoblja zbog značajnog porasta potražnje za hardverom.

- Gaming je tu mnogo pomogao, a mi smo i rano krenuli u to. Od 2017. godine radimo projekte i razvijamo gaming projekte na razini regije pri čemu smo primijetili da gaming nije samo za GenZ već i za milenijce i druge. Nismo isključivi - kaže Mikulić.

Na Beyond Esportsu svoju su karijeru predstavili hrvatski esport natjecatelji Niki Mamić - MaM1c, Toni Sabalić - Sacre i Leon Pesić - NeLo. Sva trojica karijeru su izgradila na mnogo vježbe i usavršavanja, koji su mahom ovisili o njima samima. Igre od kojih su krenuli su različite. Leon Pesić - NeLo je, primjerice, u esport krenuo preko Call of Dutyja 2 da bi se danas profesionalno bavio s League of Legendsa.

Sva trojica ističu da su, kako bi došli tu gdje su danas, morali žrtvovati mnogo svog slobodnog vremena i druženja uživo. No, esportovi danas naginju prema vježbanju iz specijaliziranih lokacija, a ne više samo od doma.

- Esportovi moraju stremiti prema treningu i organizaciji koja zahtjeva rad na lokaciji, ne iz domova. Pri tome je beneficija rada u timu što brine o psihičkoj i fizičkoj dobrobiti članova - kaže Niki Mamić - MaM1c te dodaje, a što su potvrdila sva trojica, bavljenje esportom ne bi trebao biti ničiji glavni izbor karijere s obzirom na to da jako ovisi o sreći i prilikama, odnosno tržištu, koje je još uvijek u razvoju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 12:37