Preko noći

Kickstarter bez najave stopirao kampanju hrvatskog pandana Tindera: Napao ih patentni trol

S četvrtka na petak najveća crowdfunding platforma prekinula je domaću kampanju koja je u sedam dana došla do 70 posto sredstava

Hrvatski pandan Tindera, mobilna aplikacija IWI, od proljeća 2022. privukla je 4000 korisnika

 Iwi/

Sve je išlo savršeno. U sedam dana hrvatski pandan Tindera, koji preko psihološkog profiliranja i tehnologije proširene stvarnosti želi zamijeniti skrolanje po fotografijama, dosegnuo je 70 posto kapitala nužnog za daljnji razvoj proizvoda. Hrvatska aplikacija, zvana IWI, a iza koje stoji istoimeni hrvatski startup, prikupila je 9122 eura od 203 podržavatelja i imala još 21 dan do kraja kampanje na Kickstarteru.

Tako je bilo do noći s četvrtka na petak 17. veljače. U toku noći Kickstarter je objavio da je kampanja - stopirana!

- Projekt crowfinanciranje je suspendiran: Kampanja za ovaj projekte je stopirana od strane Kickstartera prije 11 sati - objavio je Kickstarter bez dodatnog pojašnjenja.

Bez najave i objašnjenja

Danas je na popisu podržavatelja jedan manje, njih 202, te je i manji iznos podrške, 9117 dolara. Objašnjenja pak što se dogodilo s kampanjom na Kickstarteru i dalje nema.

Podržavatelji su pak zaštićeni neovisno o ishodu priče, jer se novac s njihovih računa, prema pravilima Kickstartera, povlači na kraju kampanje. Ako je kampanja suspendirana, onda je i ta mogućnost suspendirana.

Prve informacije su ukazivale da je hrvatski crowdfunding projekt napao patentni trol iz SAD-a. Da je to točno potvrdili su nam Josip Babić, suosnivač i izvršni direktor zagrebačke tvrtke IWI softver, koja upravlja s istoimenom mobilnom aplikacijom, kao i Damir Firšt, suosnivač Materlessa i Auki Labsa, koji je partner IWI-ja.

Babić iz IWI-ja kaže da su od proljeća 2022., kad su pokrenuli svoju aplikaciju, prikupili 4000 korisnika i da su se pripremali za iduću fazu razvoja. IWI je dogovorio partnerstvo s hongkonškim startupom Auki Labsom i planira primijeniti njegovu tehnologiju proširene stvarnosti.

- Sve polazi od toga da želimo ponuditi alternativu ‘swipe fatigue‘, osjećaju beznađa kad korisnici ‘dating‘ aplikacija u nedogled ‘swipeaju‘ tražeći kompatibilnu osobu pa su za tri četvrtine njih neodlučnost i dosada najčešća iskustva online spojeva - kaže Babić.

IWI korisnicima ne nudi fotografije već ih traži da popune psihološke profile, tj. test pet karakteristika ličnosti i potom povezuje kompatibilne osobnosti. Dosad je algoritam koji su razvili pronašao 1500 potencijalnih parova. Babić navodi da aplikacija traži da se oba partnera suglase da se žele povezati i tek tada otvara mogućnost upoznavanja.

Ulazak u metaverse

Novi razvojni korak za aplikaciju je dodavanje funkcionalnosti koju zovu IWI Live, koja će korisnicima omogućiti da prvi razgovor obave u metaversu.

- To je opcija koja, primjerice, ženama omogućuje da unaprijed, brže i u sigurnom okruženju upoznaju osobu za koju im je algoritam pronašao kompatibilnost - kaže Babić.

Dodaje da nakon virtualnog spoja imaju mogućnost odlučiti žele li se vidjeti uživo te kroz aplikaciju mogu odabrati mjesto sastanka. Nova funkcionalnost omogućit će korisnicima isto tako da traže srodne duše u klubovima, kafićima, restoranima i drugim mjestima koje vole posjećivati.

- Kad dođu na lokaciju, aplikacija će obavijestiti kompatibilne osobe da dijelite takozvanu IWI sferu kako biste se mogli lakše upoznati. Cilj je spojeve učiniti zabavnijima, privlačnijima i u konačnici uspješnijima - kaže Babić.

Ova potonja funkcionalnost u pozadini ima i velik tržišni potencijal.

- Neki klubovi na obali već su izrazili želju da organiziramo evente koji bi spajali ovakvo fizičko i digitalno iskustvo - kaže Babić.

Patentni trol

Sada je na put tome stao patentni trol iz SAD-a. Kako tumači Babić, patentni trol osporava valjanost tehnologije koju bi koristili u suradnji s Auki Labsom, a koja je dio IWI Live funkcionalnosti, i to je trol iskoristio za pritisak.

- Jučer ujutro samo u inboxu pronašli mail od osobe koja tvrdi da je patentirala ono što radimo i da mu se javimo radi dogovora. U toku popodneva nam je stigla poruka od Applea da nas je prijavio njima, a zatim i od Googlea te na kraju Kickstartera - kaže Babić.

Apple i Google nisu povukli hrvatski pandan Tindera iz svojih trgovina mobilnih aplikacija.

- Odmah smo se očitovali Appleu i Googleu da su optužbe neutemeljene, jer patentni trol nema slučaj s nama već s Auki Labsom s obzirom na to da mi funkcionalnost na koju se trol poziva nemamo još integriranu u aplikaciji. To će se tek napraviti - kaže Babić.

Naglašava da neće odustati od suradnje s Auki Labsom.

Kritika Kickstarteru

- Ovo je klasičan slučaj patentnog trola, ekipe koja piše patente i onda po tržištu lovi projekte kako bi ih ucjenjivali, uzima novac i zatim povlači tužbu. U slučaju ovog patentnog trola on je ishodio patent u jednoj američkoj saveznoj državi. Patent mu je vezan za geolociranje korisnika i potpuno je tehnički nedorađen - kaže Babić.

Navodi i da sam patent nema veze s njima, jer niti s Aukijem neće koristiti slično geolociranje.

- Nevjerojatno mi je da nam Kickstarter nije ponudio nikakvu mogućnost očitovanja prije nego je jednostrano stopirao našu kampanju, i to tako da nam je onemogućio bilo kakvu komunikaciju s njima na platformi. Kontaktirat ćemo ih na druge načine - zaključuje Babić.

U Auki Labsu kažu da će svoj komentar imati uskoro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 16:07