Zagreb Connect

Grad Zagreb planira preseliti ZICER sa Zagrebačkog Velesajma na Kampus Borongaj

Najveći hrvatski startup hub na svojoj godišnjoj konferenciji predstavio finaliste Startup Factoryja i prvu generaciju Global Growtha

Albert Gajšak i Tomislav Tomašević na Zagreb Connectu

 Zeljko Puhovski/Cropix

Najveći hrvatski startup hub selit će se. Nakon inovacijskog centra naslonjenog na Končar grupu na zapadu grada i aktualnog Paviljona 12 Zagrebačkog velesajma na jugu grada, buduća lokacija Zagrebačkog inovacijskog centra ZICER-a bit će na Kampusu Borongaj na istoku grada.

Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba najavio je to na 10. jubilarnoj godišnjoj konferenciji ZICER-a, Zagreb Connectu. Grad Zagreb je vlasnik ZICER-a, odnosno to je jedna od tvrtki u gradskom vlasništvu.

- Kampus Borongaj glavni je strateški projekt grada po pitanju inovacija i znanosti, gdje idemo razvijati kampus za 22. stoljeće - kaže Tomašević.

image

Otvorenje 10. izdanja startup konferencije Zagreb Connect

Zeljko Puhovski/Cropix

Navodi da će grad financirati prometnu infrastrukturu, očekuje da će se na kampus preseliti fakulteti i instituti, a usto, i tvrtke, koje bi tamo trebale imati svoje istraživačko-razvojne (R&D) centre. Ideja nije nova i može se povezati s činjenicom da je iduća godina superizborna.

Kampus je, naime, otvoren 2007. godine i do danas je u njega prebačen dio fakulteta, otvoren jedinstveni biotehnološki R&D centar - Biocentar, tamo je smješten i podatkovni centar SRCE-a itd. Međutim, postoji skepsa da se baš cijeli Sveučilište u Zagrebu može, a i želi preseliti samo na jednu lokaciju.

image

Frane Šesnić (ZICER) s pobjednicima Zagreb Connecta 2023. - startupima Recall, Thorondrone i VendueTech

Jl/

Pobjednici Zagreb Connecta 2023. godine

Prvo mjesto i 15.000 eura osvojio je tim Recall koji razvija aplikaciju koja učenicima osnovnih i srednjih škola olakšava proces učenja. Radi tako da učenik skenira svoj udžbenik i dobije interaktivni i personalizirani kurikulum kroz koji ga vodi virtualni tutor.

Drugo mjesto i 10.000 eura osvojio je tim Thorondrone koji razvija dronove fiksnih krila za nadzor i monitoring velikih terena opremljene AI video analitikom.

Treće mjesto i 5.000 eura osvojio je tim VendueTech. Riječ je o proptech startupu koji se bavi istraživanjem i razvojem u domeni javnih baza podataka. Trenutno su posvećeni istraživanju, razvoju i planiranju raznih proizvoda koji bi obuhvatili širok spektar javnih aukcija.

Kandidati su se natjecali za ukupan novčani fond od 30.000 eura te potporu od 10.800 eura za korištenje usluga ZICER-a u trajanju od godine dana.

Tomašević je naglasio da je grad jako zadovoljan radom ZICER-a i da mu stoga planira povećati podršku.

- Svaki euro koji smo uložili u ZICER vraća se višestruko, a posebno mi se sviđa startup kultura, kultura startup zajednice gdje si poduzetnici međusobno pomažu - kaže Tomašević.

U ZICER-u je trenutačno smješteno više od 90 startupa i po tome je to najveći startup hub u Hrvatskoj.

image

Frane Šesnić, direktor ZICER-a

Zeljko Puhovski/Cropix

Frane Šesnić, direktor ZICER-a kaže da je zadovoljan kako se u deset godina razvio i ZICER i Zagreb Connect kao konferencija.

- Ove godine na našoj godišnjoj konferenciji spojili smo finale prvog hrvatskog akceleracijskog programa Startup Factoryja i demo day prve generacije novog ZICER-ovog Global Growth akceleratora, a ugostili smo i našeg alumnija Alberta Gajšaka - kaže Šesnić.

Startup Factory okupio je 15 timova od kojih je 13 izdržalo do kraja i natječe se pitchevima za tri nagrade ukupne vrijednosti 30 tisuća eura.

U sklopu konferencije predstavljen je i Global Growth program kroz koji se šest odabranih domaćih startupova priprema za izlazak i pozicioniranje na globalnom tržištu. Oni su samim ulaskom u program osvojili ukupno 120.000 eura.

Šesnić kaže da u 2024. godini planiraju dodatno proširiti svoj rad.

- Uz Startup Factory, koji startupima nudi mogućnost razvoja, i Global Growth, koji im omogućuje ekspanziju na svjetska tržišta, primijetili smo da postoje startupi koji su se razvili iz nekih znanstvenih istraživanja i koji su vrlo perspektivni pa ćemo pokrenuti još jedan program, ZICER Tech Transfer, kojem je cilj u najširem smislu inovacije i istraživanja iz Hrvatske pomoći da se plasiraju na globalno tržište - kaže Šesnić.

image

Albert Gajšak, osnivač i direktor CircuitMessa

Zeljko Puhovski/Cropix

Albert Gajšak, osnivač i direktor CircuitMessa kaže da mu je ZICER pomogao da se probije, i to kao jedna od prekretnica u razvoju CircuitMessa.

- Još dok sam živio u Karlovcu, napravio sam igraču konzolu i sve to radio ne zato što sam mislio da ću od toga zarađivati novce, plaćati kredite i poreze već zato što mi je bilo zabavno. U Rimu sam na Maker Fairu shvatio da bi mi to mogao biti posao, a kad sam pobijedio na Zagreb Connectu 2017. godine da to ima utjecaj i na razvoj startup zajednice u Hrvatskoj - kaže Gajšak.

Danas navodi da mu je tvrtka u Zagrebu. U Lučkom ima strojeve i pogon te zapošljava gotovo 30 radnika. Navodi da je tri stvari naučio u svojoj dosadašnjoj karijeri.

- Treba zaposliti što bolje ljude, proces zapošljavanja treba biti spor ali proces otpuštanja brz, a u poslu se ne treba živcirati. Važno je da vam je stalo, ali ne i da to bude pretjerano - kaže Gajšak te dodaje da kad govori o otpuštanjima onda treba biti svjestan da su startupi mali, da svaki čovjek znači puno i ako ne pridonosi timu može izazvati velike probleme za startup.

image

Zagreb Connect ove godine organizirao i izložbeni prostor za svoje startupe

Zeljko Puhovski/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:02