KOLUMNA

Filip Stipančić: ‘Hrvati umiru od izlječivih bolesti. Ima načina kako tome stati na kraj!‘

Godina 2021. bila je rekordna po investicijama u inovacije u zdravstvu, a posebno startupe

Ilustrativna fotografija

 Josko Ponos/Cropix

Jedna je riječ dovoljna da bi važnost investicija i modernizacije zdravstva bila danas jasna baš svakome: pandemija. Druga je riječ dovoljna da bi se vidjelo koliko smo još daleko od tog cilja: Šangaj. Treća je riječ tu da kreira kontekst i jedno od rješenja: startupi.

Startup poduzetništvo i startup kultura kakvu poznajemo danas nastala je unutar ICT sektora u drugoj polovici prošlog stoljeća. Danas je ICT jedna od najvećih industrija na svijetu.

Prema Statisti, u 2022. vrijedi gotovo 6000 milijardi dolara.

image

Filip Stipančić, suosnivač i partner u Lean Startup Croatia

Ivana Nobilo/Cropix

Rastom ICT-ja i razvojem startup ekosustava povećala se globalna konkurencija koja je dovela do manjka kvalificirane radne snage i stagnacije priljeva kapitala te potaknula ekosustave da se profiliraju i pruže specijaliziranu podršku u odabranim nišama.

Treći val tehnološkog poduzetništva

Digitalizacijom "svega" u našem, 21., stoljeću nastao je treći val tehnološkog poduzetništva koji uz pomoć specijalizirane podrške startup timovima disruptivno mijenja i stvara nova tržišta u tradicionalnim industrijama kao što su transport, poljoprivreda, turizam, financije i - zdravstvo.

Upravo su zdravstvo i startup ekosustav koji oko njega stvaramo u Hrvatskoj tema o kojoj će se sve više govoriti.

Iako se 2019. činilo da je zdravstveni, tj. healthtech sektor ušao u zrelu fazu i da stagnira svojim rastom i interesom ulagača, pandemija covida-19 to je stubokom izokrenula.

Lani je razvoj inovacija u zdravstvu i razvoj healthtech ekosustava dobio novi zamah pa je 2021. bila rekordna godina po investicijama u taj sektor. Ukupno je u inovacije u zdravstvu uloženo čak 63 milijarde dolara!

Od toga je deset milijardi dolara uloženo u Europi koja je s porastom od 2,5 puta u odnosu na 2019. i 2020. danas najbrže rastuće područje u tom segmentu. Hrvatska je dio te Europe i zdravstvo je ponovno u središtu interesa i kod nas.

Hrvatski startup ekosustav posljednjih godina ostvaruje impresivne rezultate, posebice uzevši u obzir nedostatak nacionalne razvojne strategije i općenito slabe gospodarske performanse. Broj lokalnih i regionalnih centara podrške poduzetnicima naglo se povećava, broj startup programa i njihova kvaliteta postupno rastu, ali većinom agnostično, uz malo odvažnosti i fokusa na razvoj pojedinog sektora.

Fokus na inovacije u zdravstvu

Pod utjecajem skromnih ekonomskih prilika i s obzirom na skroman izbor industrija u kojima Hrvatska može biti globalno konkurentna, ova igra na sigurno ne iznenađuje.

Unatoč tome, postoji nekoliko svijetlih primjera i začetnika sektorskog razvoja u hrvatskom startup ekosustavu. Oni su zasnovani na okupljanju zajednice, i to u području AI-a, gaminga i web3.0, kao i onih potaknutih iz EU, obično u obliku EIT HUB-ova koji postupno već godinama razvijaju domaću startup scenu u području klime, zdravstva, energije, hrane, a odnedavno i proizvodnje.

Od ove godine sektor zdravstva dobiva značajan razvojni moment.

image
Ivana Nobilo/Cropix
image
Ivana Nobilo/Cropix
image
Ivana Nobilo/Cropix

Sveučilište u Zagrebu, kroz EIT Health HUB Hrvatska, i Lean Startup Hrvatska pokrenuli su program "Get Started in Health Innovation". Riječ je o programu specijalizirane podrške startupima u zdravstvenoj industriji u trajanju od šest mjeseci.

Interdisciplinarnim pristupom zasnovanim na resursima sveučilišta, partnerima iz industrije i međunarodnom dosegu, program nudi podršku u razvoju i edukaciju za inovatore u zdravstvu.

U Lean Startup Hrvatskoj se od 2013. aktivno bavimo okupljanjem zajednice i razvojem domaćeg startup ekosustava kroz projekte dizajna i provedbe startup programa, organizacijom inovacijskih događanja i edukacijom.

Iza nas je više od 40 uspješnih projekata i 150 događanja u suradnji sa svim vrstama dionika startup ekosustava, od privatnih kompanija, lokalnih i regionalnih vlasti, investitora i poduzetničkih potpornih institucija do sveučilišta te nastojimo razvijati startup ekosustav i njegove kapacitete.

Važno je stvoriti razvijeni startup ekosustav u Hrvatskoj jer kad je on razvijen, od njega možemo očekivati niz benefita kao što su komercijalizacija tehnologija i istraživanja, povećanje efikasnosti i fleksibilnosti poslovanja, brži gospodarski razvoj i spremnost na promjene, razvoj ljudskih potencijala i zapošljavanje, transfer znanja te globalna konkurentnost.

Sve su to ciljevi koje želimo istaknuti programom "Get Started In Health Innovation".

Program razvijen u cijelosti u Hrvatskoj

Program je u cijelosti osmišljen i implementiran u Hrvatskoj, ali uz podršku i sufinanciranje EIT Healtha, europske zajednice znanja i inovacija u zdravstvu čiji doseg, resursi i mreža daju našem lokalnom programu međunarodni karakter i doseg. Cilj je da polaznici do kraja programa naprave ili funkcionalan prototip s dokumentacijom za prikupljanje financiranja ili ostvare prve prihode.

Stavimo to u kontekst stanja u zdravstvu u Hrvatskoj danas. Čak je 21 posto građana starije od 65 godina i taj se postotak povećava.

Životni vijek u Hrvatskoj kraći je za tri godine od prosjeka EU.

Pušenje, pretilost i nezdrava prehrana nisu jedini razlozi za to, nego i vrlo visoka smrtnost od izlječivih uzroka koji su se mogli izbjeći pravodobnim i odgovarajućim liječenjem.

Neki koraci se rade.

Velik broj usluga primarne skrbi počeo se pružati na daljinu, ali primarna skrb i dalje je fragmentirana i nedovoljno iskorištena. Podaci o kvaliteti skrbi i efikasnosti tehnologije nedostaju, duge liste čekanja za specijalističku skrb i dalje su problem, planiranje ljudskih resursa nije razvijeno i nedostaje kvalificiranog kadra u zdravstvenoj zaštiti.

Milijarde iz fondova EU

Osim navedenih, postoji niz drugih izazova s kojima se potrebno suočiti kako bismo unaprijedili zdravstveni sustav i zaštitu, što stvara bogatstvo prilika za ambiciozne, kreativne i uporne tehnološke poduzetnike.

Hrvatska je u Nacionalnom planu za oporavak i otpornost predvidjela za poboljšanje zdravstva 340 milijuna eura ili 2,57 milijardi kuna. Ta se sredstva mogu učinkovito iskoristiti.

EIT Health već se uspio profilirati u Hrvatskoj kao najaktivniji EIT-ov hub ovdje. Hrvatski startupi pokazali su da mogu pomoći te sam uvjeren da uz više aktivnosti Hrvatska može postati snažan HealthTech centar.

*Filip Stipančić je suosnivač i partner u Lean Startup Croatia te jedan od začetnika programa "Get Started in Health Innovation"

**Kolumna Filipa Stipančića objavljena je u novom broju magazina STARTUP REPORT 2022 Q2 kojeg možete preuzeti u digitalnoj verziji (PDF) i slobodno shareati s prijateljima preko WhatsAppa, Vibera, Discorda, LinkedIna, Slacka pa i maila.

BESPLATNO: Preuzimite novi broj magazina STARTUP REPORT 2022 Q2

image

Naslovnica Startup Report 2022 Q2

Tomislav Botić/Tomislav Botić

O STARTUP REPORTU

Ovdje možete pročitati opširnije o magazinu Startup Report i pretplatiti se na newsletter

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:50