GRAĐEVINARSTVO

Digitalna platforma preko koje se nadzirala gradnja Pelješkog mosta širi se u reviziju

PlanRadar, startup Osječanina Domagoja Dolinšeka, predstavio je centralizirano upravljanje građevinskom dokumentacijom

U PlanRadaru upozoravaju da je rješenje za trenutačno stanje u građevinarstvu djelom i u automatizaciji

 Jl/

PlanRadar, startup Osječanina Domagoja Dolinšeka, predstavio je centralizirano upravljanje tehničkom dokumentacijom na gradilištima.

S novom značajkom ovaj se austrijsko-hrvatski startup širi u područje revizije.

K tome, dodatno je ojačava poziciju u nadzoru građevinskih i nekretninskih projekata. PlanRadar je, naime, korišten prilikom nadzora gradnje Pelješkog mosta, kad je u projektu sudjelovao veliki broj građevinskih partnera, a projekt zbog EU financiranja morao zadovoljiti najrigoroznija pravila kontrole, kako potrošnje tako i kvalitete gradnje.

Ibrahim Imam, suosnivač i jedan od direktora kaže da se šire u ovom smjeru zbog stroge regulative koja se s njihovim rješenjem može lakše zadovoljiti.

- Cilj je omogućiti svakodnevno precizno vladanje podacima tako da se više vremena može koristiti za ključne zadatke, povećanje učinkovitosti, ograničavanje pogrešaka i postizanje boljih rezultata - kaže Imam.

Navodi da kontinuirano rade na poboljšanjima. Nedavno su uveli funkciju QR koda kako bi odgovorili na korisničke potrebe i olakšali posao prilikom provođenja inspekcija sustava protupožarne zaštite.

- Mnogi naši klijenti su nas upozorili na sve veću problematiku vezanu uz usklađenost, osobito oko upravljanja informacijama o imovini - kaže Imam.

PlanRadar je poput spoja Google Mapsa i Facebooka za građevinare. Omogućuje praćenje stanja na gradilištu. Ovaj scaleup broji više od 400 zaposlenika u 18 ureda od čega 12 u Europi. Sjedište mu je u Beču, a njegova se platforma koristi u više od 65 zemalja i broji više od 120 tisuća korisnika. Proširio se još na SAD, Brazil, UAE, Australiju i Singapur.

Lani su četiri osnivača PlanRadara proglašeni tamošnjim EY Poduzetnicima godine u kategoriji startupa.

U siječnju 2022. PlanRadaru je primio 69 milijuna dolara investicije, a potom je Dealroom procijenio da tržišno vrijedi između 300 i 400 milijuna dolara, što ga čini soonicornom.

U startupu kažu da im je platforma lani ostvarila više od 9 milijardi interakcija. Pri tome su imali više od 20 terabajta skinutih i učitanih podataka mjesečno, više od 8 milijuna kreiranih ticketa, više od 14 milijuna učitanih slika te više od 1.2 milijuna dodanih tlocrta.

Clemens Hammerl, voditelj razvoja proizvoda kaže da će novo rješenje ojačati njihov proizvod.

- Nadograđujući bogati portfelj mogućnosti digitalnog rješenja PlanRadar, upravljanje dokumentacijom jamči automatsku dostupnost svih relevantnih informacija projektnim timovima, budući da se podaci ažuriraju u stvarnom vremenu kako bi se tijek rada poboljšao - zaključuje Hammerl.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:08