PRVI HRVATSKI SATELIT S DATUMOM LANSIRANJA

Daniela Jović: Slovakinja koja se preselila u Hrvatsku i pokrenula projekt CroCube

U sklopu novog hrvatskog svemirskog projekta odvija se transfer znanja, podržavaju ga partneri iz Slovačke i Njemačke, a već ima i zakupljeno mjesto na SpaceX-ovom Falconu9 krajem 2023. godine

CroCube će biti prva hrvatska kockica u svemiru, entuzijastički kaže Daniela Jović, voditeljica projekta CroCube, prvog hrvatskog satelita koji će krajem 2023. godine u svemir lansirati slovačka kompanija Spacemanic i Jadranska aero-svemirska asocijacija (A3).

Daniela Jović je Slovakinja koja 12 godina živi i radi u Hrvatskoj.

- Došla sam zbog ljubavi prema Hrvatskoj: ja sam standardni primjer slovačkih i čeških turista koji se zaljube u Jadran. Kad sam završila fakultet, rekla sam roditeljima da želim živjeti u Hrvatskoj. Došla sam ovdje, kasnije i zasnovala obitelj. Sad su u Hrvatskoj i moji roditelji – kazala je Daniela Jović.

» Kliknite i besplatno preuzmite STARTUP REPORT 2022 Q4 «

Spanov poučak: ESOP dvostruko učinkovitiji od ostalih HR mjera | Anita Čavrag: Jesu li talenti postali razmaženi? | Matija Srbić: Može li Hrvatska stvoriti svoje deeptech gigante? | U hrvatske startupe u devet mjeseci uloženo gotovo milijarda dolara | Zašto ne postoji popis kultnih hrvatskih programera? | Startup koji prkosi klimatskim promjenama | Fortenovin AI raspolaže s 50% više podataka od američke Kongresne knjižnice | Hoće li mirovinci krenuti stopama EIF-a i podržati lokalne VC-e? | Slovakinja koja se preselila u Hrvatsku i pokrenula projekt CroCube ^^^O STARTUP REPORTU

Rodom iz gradića Prievidza u središnjoj Slovačkoj, diplomirala je engleski i portugalski na Sveučilištu u Bratislavi, a nakon završetka studija radila je u telekomunikacijskim tvrtkama.

Interes za svemir

- Za moj interes za svemir zaslužna su predavanja u Tehničkom muzeju koja je držao Ante Radonić pa me raduje što on jako podržava našu misiju - ističe Jović.

image

Poznati hrvatski astronom i radio voditelj Ante Radonić i voditeljica projekta CroCube i suosnivačica tvrtke Spacemanic Daniela Jović

Vedran Peteh/Cropix

Navodi da je svoj profesionalni put u svemirskoj industriji započela kao volonterka na društvenim mrežama te pisanjem bloga za Slovačku organizaciju za svemirske aktivnosti (SOSA).

- Onda mi je Jakub Kapuš, predsjednik SOSA-e, rekao da mu se sviđa kako radim marketing za SOSA-u te mi ponudio posao u marketingu njegove tvrtke Spacemanic. Došla sam u Spacemanic prije dvije godine pomoći oko prodaje, a s vremenom sam preuzela kompletnu prodaju, marketing, administrativno-menadžerske poslove, kao i dio pronalaska partnera za lansiranje satelita - nabraja Jović.

Pojašnjava da je danas u Spacemanicu na razini suosnivačice tako da se u okviru tvrtke bavi i pitanjem investicija.

- Trenutno se bavim i investicijskim pitanjima jer je Spacemanic ušao u fazu kada smo spremni za investitore, ponajviše što se tiče izgrađenog portfolija produkata i pozamašnog iskustva s kompletnim rješenjima nanosatelitskih misija. Eto, tako je moj hobi postao moj posao – ispričala je Daniela Jović.

Slovački SpaceX

Spacemanic je tvrtka za dizajn, pripremu i integraciju nanosatelitskih misija sa sjedištem u Bratislavi (Slovačka) i Brnu (Češka), fokusirana na isporuku provjerenih i inovativnih Cubesat rješenja, platformi, komponenti i usluga.

- Spacemanic je nastao 2017. godine nakon uspješnog lansiranja prvog slovačkog satelita skCube. Taj uspjeh želimo sada ponoviti u Hrvatskoj s misijom CroCube - ističe Jović.

Dodaje da kompanija ima deset zaposlenika, od inženjera, programera do dizajnera te još mnogo vanjskih suradnika.

- Dva programera, primjerice, su nam iz Hrvatske, i oni se bave pisanjem koda za sve naše misije i proizvode. Tako se nadam se da će Spacemanic jednog dana imati svoju podružnicu u Hrvatskoj koja ima sjajne stručnjake ne samo u programiranju nego općenito na STEM području - kaže Jović.

image
Vedran Peteh/Cropix
image

CroCube

Vedran Peteh/Cropix

Iako je mlada kompanija i radi za svemirsku industriju, Spacemanic ima mnogo posla.

- Nakon uspjeha s prvim satelitom, koji je organizirala lansirati naša kompanija, klijenti su se počeli javljati sami. Prodajemo kompletne satelitske misije ili i samostalne komponente, primjerice računala, komunikacijske primopredajnike, sustave napajanja, solarne panele i navigacijske sustave - kaže Jović.

Spacemanic ima već i niz referenci u svemirskom biznisu. Dosad je organizirao lansiranje pet satelita.

Na svim Transporterima

- U ovom trenutku smo u fazi lansiranja šestog, koji čeka montiranje na raketu Falcon 9 kompanije SpaceX. To će biti naš četvrti lansirani satelit u toku 2022. godine, što znači da je Spacemanic imao po jedan satelit na svakoj Transporter misiji SpaceX-a tijekom 2022. godine – pojašnjava Jović.

image

SpaceX Falcon 9 raketa s teretom od 53 Starlink satelita snimljena iz Vandenberg Space Force Base u Kaliforniji

Patrick T. Fallon/Afp
image

Spacexov Starship

Spacex/Upi/Profimedia/Spacex/upi/profimedia

Model iz Slovačke sada se nada ponoviti u Hrvatskoj. Lansiranje prvog slovačkog satelita, naime, rezultiralo je stvaranjem svemirskog ekosustava u Slovačkoj, odnosno stvaranjem slovačke svemirske industrije. Izravno su nakon toga nastale četiri tvrtke, a deset se tvrtki transformiralo i počelo nuditi neku vrstu svemirskih usluga. Te su brojke u međuvremenu još narasle.

TVRTKA SPACEMANIC

5 satelita

dosad je odradila tvrtka i oni se nalaze u orbiti

6. satelit

upravo je u fazi priprema za lansiranje

4 satelita

Spacemanic kompletno je složio i organizirao lansiranje u svemir, i to tijekom 2022. godine

10 zaposlenika

broji slovačka svemirska tvrtka

2 zaposlenika

obojica programeri koji razvijaju softvera za sve misije tvrtke, su iz Hrvatske, i to ne računajući i Danielu Jović

Falcon9

od Elona Muska najčešće je korištena raketa s kojom radi Spacemanic

- To je izvrsno jer je slovačka vlada nakon prve misije prepoznala vrijednost ove grane gospodarstva koja ima visoku dodanu vrijednost - kaže Jović.

Pojašnjava da u ovom trenutku u slovačkom svemirskom ekosustavu djeluje 40 poduzeća. Usto, nabraja, osnovana je i Slovačka svemirska kancelarija kao podružnica Slovačke investicijske i trgovačko razvojne agencije SARIO.

- Ove, 2022. godine, Slovačka je konačno podigla svoj status pri Europskoj svemirskoj agenciji, ESA-i, i sad je njena pridružena članica - kaže Jović.

Slovačka je prvi ugovor s ESA-om potpisala 2015. godine i formalno od 2016. godine ima početni status suradnika pri ESA-i. Slično je Hrvatska napravila 2018. godine. No, kako se vidi na slovačkom primjeru to je tek početak suradnje s ESA-om. Ono što agencija potom traži je praktičan razvoj kapaciteta za svemirsku industriju.

Transfer znanja

Tako je početni ugovor između ESA-e i Slovačke bio produljivan do kolovoza 2022. godine. Ali tijekom tih šest godina u Slovačko se realiziralo 67 svemirskim projekata prosječne vrijednosti 1,1 milijun kuna ili 150 tisuća eura. Neki projekti su još u tijeku, a ukupna vrijednost svemirskih aktivnosti u Slovačkoj porasla je na 14,5 milijuna eura.

U Slovačkoj je prijelomna točka za sve to bio uspjeh koji je polučio prvi slovački satelit skCUBE. Jović kaže da je to nju potaknulo da pokrene projekt hrvatskog satelita CroCube.

- Trenutno na projektu CroCubea radi 25 volontera koji su dio CroCube tima i ja ih vidim kao budućnost hrvatskog svemirskog ekosustava - kaže Jović.

SLOVAČKI SVEMIRSKI PROGRAM

2016. godina

Slovačka formalno ugovorila suradnju s ESA-om

2022. godine

Slovačka je dobila status pridružene članice ESA-e

67 svemirskih projekata

odrađeno je u Slovačkoj od 2016. godine

150.000 eura

prosječna je vrijednost svemirskog projekta u Slovačkoj

14,5 milijuna eura

procjenjena je ukupna vrijednost projekata koji su u Slovačkoj rađeni uz podršku ESA-e

40 tvrtki

nastalo je u Slovačkoj nakon lansiranja prvog lokalnog satelita skCubea

Pojašnjava da je riječ o građanima Hrvatske koji će naučiti procese u svemirskoj industriji, primjenjive za razvoj lokalne industrije.

- Ovdje je riječ o transferu znanja, odnosno riječ je o procesu kroz koji će svi članovi CroCubea naučiti da razumiju koncept planiranja i izvršavanja satelitske misije, od početka, do kraja. Taj proces uključuje ne samo gradnju i programiranje satelita, već jako puno legislativno-administrativnog posla, poput dobivanja radiokomunikacijskih licenci - kaže Jović.

Poput slovačkog skCube i hrvatski CroCube je satelit iz klase CubeSat.

Dimenzije CroCubea

CroCube je tako satelit u klasi minijaturiziranih satelita dimenzija 10×10×10 centimetara čija masa do nekoliko kilograma. Prvi takav satelit osmislili su 1999. godine znanstvenici sa Stanforda i Kalifornijskog državnog politehničkog sveučilišta (Cal Poly). Prvi je pak Cube satelit lansiran 2003. godine u orbitu pomoću ruske rakete Eurockot.

Ono što CroCube čini brzo izvedivim je da je zamišljen kao misija koja može operativno pokazati da se u Hrvatskoj stvorilo dovoljno znanja za lansiranje satelita u svemir. Zbog toga se CroCube drži postojećih standarda.

image

Premijerna fotografija kostur satelita CroCube, onog koji će krajem 2023. poletjeti u svemir

Vedran Peteh/Cropix

- CubeSat su standardizirani mali sateliti koji pružaju mogućnost personalizacije i prilagodbe slaganjem modularnih jedinica. Oni su uvelike omogućili smanjivanje troškova, jer prije su se troškovi satelitskih misija brojali u desecima pa i stotinama milijuna dolara. Sada se pak priča o nekoliko stotina tisuća eura za lansiranje jednog ili nekoliko njih u orbitu. S tom uniformizacijom i korištenjem jednostavnije elektronike se zapravo omogućilo da brojne znanstvene institucije ili tvrtke mogu lansirati svoj satelit u orbitu - pojasnila je Daniela Jović.

CROCUBE U BROJKAMA

10×10×10cm

veličina je CroCube satelita

oko 1kg

težine

550 km

visina je na kojoj će biti u orbiti nakon lansiranja

3x dnevno

prelijetat će Hrvatsku i tad će biti dostupan po 12 minuta

1-2 godine

provest će u orbiti prije nego će izgoriti i tako iza sebe neće ostaviti svemirski otpad

25 volontera

iz Hrvatske radi na projektu CroCube

Naša sugovornica pojasnila je kako će izgledati CroCube.

- Našu kockicu smo brendirali i bojama učinili jedinstvenom. Svi Hravtsku prepoznaju po crveno-bijelim kockicama pa će tako i prva hrvatska kockica u svemiru izvana biti crvena s ugraviranim CroCube logotipom, a iznutra bijela. Naša misija nosi naziv CroCube – Prva hrvatska kockica u svemiru! - ističe Daniela Jović.

Buking u SpaceX-u

Zamisao je da CroCube bude lansiran krajem 2023. godine pomoću rakete Falcon9 tvrtke SpaceX.

image

Elon Musk, osnivač i direktor SpaceX-a

Frederic J. Brown/Afp

- To je najpouzdanija raketa na svijetu koja ispunjava i ekološki aspekt smanjenja svemirskog otpada. Iako je Elon Musk kontroverzna osoba, mnoge njegove zamisli su dobre poput ideje o višekratnom korištenju rakete jer se tako smanjuje količina svemirskog otpada - kaže Jović.

Navodi da SpaceX prodaje 200 kilograma komercijalnog tereta po raketi i da je mjesto za CroCube već zakupljeno i to s njemačkim partnerom.

- Mi smo zakupili jedan kilogram putem posrednika, njemačke tvrtke Exolaunch koja je partner projekta - kaže Jović.

Pojašnjava da tehnološki to znači da će se CroCube lansirati sa samostalne letjelice koju će lansirati Falcon9. Navodi da Exolaunch osigurava mjesto u takozvanom deployeru.

- To je zapravo samostalna svemirska letjelica koja nekoliko satelita otpremi od rakete Falcon9 na finalni položaj u orbiti Zemlje i tamo ih ispusti da započnu svoj rad - kaže Jović.

Prvi hrvatski znanstveni satelit FERSat

Ali CroCube nije jedini hrvatski satelit koji će u idućem razdoblju u svemir. Na FER-u se razvija i prvi domaći, znanstveni satelit FERSat.

Riječ je o nanosatelitu klase 1U CubeSat. To znači da izgleda kao kocka veličine 10x10x10 cm, ne teža od 1,3 kg i volumena do 1 litre. Čini se malen, ali tehnološki je nabildan mogućnostima poput pametnih mobitela. S pet strana je pokriven solarnim panelima, a sa šeste se nalaze kamera, detektori i antena koji se razvijaju na FER-u.

Upravo taj potonji dio čini ga značajnim znanstvenim projektom, jer predstavlja prvi primjer razvoja hardvera za svemir, i to u Hrvatskoj. To je iznimno težak pothvat. Ne samo zato što je prvi već i zato što je prije lansiranja bilo čega u svemir potrebno ishoditi niz dozvola.

Dobra paralala je proces kroz koji je prošao Mate Rimac da bi Neveru smio slobodno voziti po cesti i prodavati. Iako je imao gotov auto, morao je raditi testiranja, crash testove i slično kako bi dokazao da je vozilo sigurno.

Tako i FERSat mora za sve djelove koje sam razvija dokazati slično. No, jednom kad uspije neće samo dokazati da u Hrvatskoj ima sposobnosti lansirati satelit u svemir već i da ima sposobnosti razviti proizvodni dio svemirske industrije. (B.I.)

CroCube će se napajati putem solarnih panela, a glavni teret mu je kamera koja će fotografirati zemlju s visine od 550 kilometara. Iznad Hrvatske će biti tri puta dnevno po 12 minuta, a pritom neće imati nikakvih štetnih posljedica za okoliš i zemaljska istraživanja.

image

Satelitska snimka područja Starog grada na Hvaru

Cropix/

Dvije godine u orbiti

- Riječ je o malenom satelitu koji ne reflektira Sunčevu svjetlost i samim time ne onemogućuje astronomska opažanja sa Zemlje. Bit će smješten u nisku Zemljinu orbitu koja je pogodna za slikanje što je iznimno važno jer će hrvatski satelit biti opremljen s dvije kamere - kaže Jović.

Predviđeni životni vijek CroCube satelita je do dvije godine.

- CroCube će nakon izvjesnog vremena privući Zemljina gravitacija te će u cijelosti izgorjeti u atmosferi. Tako meće ostaviti za sobom nikakve krhotine i ‘svemirsko smeće‘ koje bi ugrozilo daljnje istraživanje svemira, funkcionalnost ostalih satelita ili predstavljalo opasnost za buduće lansirne misije - naglasila je Daniela Jović.

image

Ante Radonić, hrvatski astronom i voditelj radio emisije Andromeda fotografiran u Tehničkom muzeju u Zagrebu

Vedran Peteh/Cropix
image

Poznati hrvatski astronom i radio voditelj Ante Radonić i voditeljica projekta CroCube i suosnivačica tvrtke Spacemanic Daniela Jović

Vedran Peteh/Cropix

Procijenjena vrijednost misije CroCube je 250.000 eura. Na platformi Croinvest pokrenuta je crowdfunding kampanja kako bi se skupilo 130.000 eura.

- Mi se nadamo da će naša kampanja uspjeti, svatko može sudjelovati u njoj, bio pojedinac ili tvrtka. CroCube u sebi će imati i integriranu memorijsku karticu, koja će sadržavati sve boarding passeve, odnosno imena i prezimena donatora, fotografije zainteresiranih građana te posebnu pločicu s ugraviranim nazivima najvećih sponzora. Vjerujemo u uspjeh misije CroCube i želimo da to bude prvi korak stvaranja svemirske industrije u Hrvatskoj jer to je industrija budućnosti - zaključuje voditeljica misije CroCubea Daniela Jović.

O STARTUP REPORTU

Preuzmite PDF najnovijeg STARTUP REPORTA 2022 Q4 | Pročitajte prijašnje brojeve i saznajte više o magazinu STARTUP REPORT | Saznajte više o našim meetupima | Pretplatite se na naš besplatni newsletter

image

Prva novinska naslovnica u Hrvatskoj koju je kreirala umjetna inteligencija

Jl/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:33