Kolumna

Bernard Ivezić: A sad malo samorefleksije. Učili smo, uspjeli, ali i fajlali.

Željeli smo vam otkriti formulu za radničko dioničarstvo za startupe u RH! Ali nismo uspjeli. Fejl. Udarili smo u zid i nešto naučili

Bernard Ivezić, urednik magazina Startup Report

Bilo je to kao jučer. Prije pet godina najveći europski startup fond Atomico, "težak" 765 milijuna dolara, u svom izvješću "The State of European Tech" prvi je put spomenuo Hrvatsku i tako nas postavio na svjetsku startup kartu!

Atomico je objavio da je, prema njegovim grupno generiranim (crowdsourcanim) informacijama, u hrvatske startupe od 2012. do 2016. godine uloženo prijelomnih 100 milijuna dolara.

Vratimo se u sadašnjost. U Hrvatskoj je danas više od 500 startupa, tri lokalna VC fonda, dva jednoroga, bira se 25 najperspektivnijih startupa, a po kvartalima tučemo 100 milijuna dolara investicija u startupe. Lani 1,21 milijardu dolara. Perspektive radi, Hrvatska ima stanovnika kao jedan kvart u Londonu.

Ono što je tada napravio Atomico sada radi Startup Report. Ne sramimo se priznati odakle smo učili najbolju praksu.

U tome su nas, i hvala im od srca, podržali vrsni znalci s hrvatske startup scene.

U novom broju magazina Startup Report donosimo vam glasnike idućeg vala promjena na hrvatskoj startup sceni. Pronašli smo tvornice za startupe.

Zasad ih je malo. No, proizvodi koje je izbacila najveća hrvatska tvornica startupa toliko su dobri da su dosad primili više od 100 milijuna dolara investicija. Da, točno ste pročitali. Sto milijuna dolara! Pojava takvih tvornica u Hrvatskoj signalizira da bi uspjesi hrvatskih startupa mogli iz filma prerasti u seriju.

A sad malo samorefleksije. Učili smo, uspjeli, ali i fajlali.

Imali smo želju predstaviti vam ESOP formulu za startupe u Hrvatskoj! Osobno sam to istraživao, okupio cijeli tim, napravili smo anketu među VC-ima, IT tvrtkama, startupima, osnivačima, konzultantskim tvrtkama i tvornicama startupa, a pomogao nam je i jedan od naših najboljih istraživačkih novinara Filip Pavić.

Ali, formulu nemamo. Nismo uspjeli. Fejl.

Da se razumijemo, otkrili smo mnogo. Imamo čak i neke natruhe formule, ali udarili smo u zid hrvatskog poreznog sustava. Startup ESOP u Hrvatskoj je, na štetu radnika, u sivoj zoni.

Ali, kao što startupi znaju, fejl je fejl ako se iz njega ništa ne nauči.

Mi smo naučili i opisali vam potpuno legalno rješenje za startup ESOP. Paradoks je da hrvatska država, prema tom modelu, naše najpropulzivnije tvrtke potiče da isele poslovna sjedišta u inozemstvo. Dakako, samo ako žele radnike zadržati u Hrvatskoj tako da s njima podijele svoj uspjeh.

Nije to jedini paradoks. I dok Vladini rizničari tek trebaju pokazati pijetet za radnike, vrh Vlade aktivno radi na agileu. Voditeljica Vladinih agilnih timova odvela nas je iza političkih kulisa među radni puk u ministarstvima.

Startup Report od početka tvrdi da sve organizacije mogu biti poput Googlea. Ne tako da kodiraju web tražilice, nego tako da prigrle agilni način rada.

Vlada u pozadini radi impresivne pomake s agileom. Za dobro svih nas, nadajmo se da će nastaviti.

Obećali smo da ćemo objaviti 100 hrvatskih startupa među kojih smo birali one na popisu Novac.hr TOP25 startupa za pratiti u 2022. godini. Jesmo! Riječ je o prvom, stručnom, crowdsourcing popisu najpropulzivnijih startupa u Hrvatskoj.

Mi nismo magazin na prvu. Mnogo smo toga sakrili unutra.

Želimo da vas jagodice miluju od skrolanja, da vam oči sjaje od čitanja, a neuroni u mozgu jedan po jedan eksplodiraju od fantastičnih priča s hrvatske startup scene.

Usudite se i sami probati slično! Razmišljate o budućnosti! Pridružite se nekom timu, interno ili eksterno, dijelite iskustvo, živite život punim plućima!

Hvala vam što nas čitate! Ali, čitajte nas sa skepsom. To je zdravo.

Povežimo se Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

#GradimoStartupEkosustavZajedno

**Bernard Ivezić je urednik magazina Startup Report, prve mainstream publikacije o startup sceni u Hrvatskoj

**Kolumna Bernarda Ivezića objavljena je kao uvodnik u novom broju magazina STARTUP REPORT 2022 Q2 kojeg možete preuzeti u digitalnoj verziji (PDF) i slobodno shareati s prijateljima preko WhatsAppa, Vibera, Discorda, LinkedIna, Slacka pa i maila.

BESPLATNO: Preuzimite novi broj magazina STARTUP REPORT 2022 Q2

image

Startup Report 2022 Q2

Tomislav Botic/jl/sr/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:13