Novi exit

Američki div preuzeo hrvatski startup koji za Croatia osiguranje bira najboljeg vozača

Amodo se nalazi na popisu ‘NovacHR TOP25 startupa za pratiti u 2023.‘ kao jedan od 25 najperspektivnijih Hrvatskoj

Marijan Mumdžijev, izvršni direktor startupa Amodo novi je direktor CMT-a za Europu

 Bozidar Vukicevic/Cropix/Cropix

Cambridge Mobile Telematics, najveći svjetski pružatelj telematskih usluga preuzeo je prvi hrvatski InsurTech startup Amodo. Iznos preuzimanja nije objavljen.

Iz hrvatskog startupa navode da CMT značajno širi svoje prisustvo u Europi, kako po broju klijenata tako i po uslugama. Amodo donosi CMT-u najnaprednija telematska rješenja za procjenu rizika vozača, pomoć u sudaru, upravljanje odštetnim zahtjevima te korigiranje ponašanja u prometu.

Marijan Mumdžiev, direktor Amoda kaže da će od sad nastupati pod brendom CMT-a. On sam postat će direktora CMT-a za Europu.

- Amodo je unazad devet godina lansirao 50 telematskih programa na šest kontinenata radeći s najvećim imenima industrije osiguranja. Ovo je iznimno postignuće za jednu hrvatsku IT kompaniju, ali i ogromna prilika za naše zaposlenike koji će kroz akviziciju dobiti priliku za razvoj i usavršavanje radeći za jednu od najprominentnijih kompanija današnjice - kaže Marijan Mumdžiev.

Amodo je jedan od 25 najperspektivnijih startupa u Hrvatskoj. Našao se na popisu NovacHR TOP25 startupa za pratiti u 2023. godini. Lani je ugovorio je partnerstvo s blockchain igračem iz Azije, YAS Microinsuranceom, kako bi se proširio u područje osiguranja autonomne vožnje.

Najveći pojedinačni suvlasnik i direktor startupa je Marijan Mumdžiev, koji ga je prije tri godine prvo počeo voditi kao menadžer, što je bio presedan među startupima u Hrvatskoj, a zatim ga je i preuzeo od jednog od suosnivača.

Godine 2019., taman prije pandemije, Financial Times proglasio je AMODO jednim od pet najboljih Insurtecha na svijetu. Pandemija je usporila sav prijevoz pa tako i ovaj hrvatski startup, a onda je ponovo počeo rasti.

Prije dvije godine osvojio je licencu za data brokera za Mercedes i prvu veliku investiciju. Čime su ukupne investicije u AMODO porasle s 3,8 na 7,0 mil. dolara.

Klijenti hrvatskog startupa su AIG, Generali, Porsche i mnoge prestižne financijske institucije. Amodo je sklopio i prvo veliko data economy partnerstvo, i to s PI Labsom. Od lani ima i prvog klijenta u Hrvatskoj, tržišnog lidera u osiguranju, Croatia osiguranje.

Amodo je dosad primio 7 milijuna dolara investicije. Osnovan je 2013. godine, a prihod mu je u 2021. porastao za 30 posto na 13 milijuna kuna. Broji 40 zaposlenih i pravno sjedište ima u Wilmington, a operativno u Zagrebu.

William Powers, glavni izvršni direktor CMT-a kaže da kompanija brzo širi poslovanje izvan SAD-a, gdje pruža usluge u 21 od 25 najvećih osiguravatelja.

- U samo nekoliko proteklih godina postali smo pouzdan partner osiguravateljima i operaterima voznih parkova na pet kontinenata. Jačamo naše aktivnosti u Europi dodavanjem tržišnog znanja i razvijenih odnosa kompanije Amodo, a istovremeno udvostručujemo tim u Europi na više od 100 zaposlenika kako bismo omogućili većem broju europskih organizacija da shvate nevjerojatne prednosti telematike — i istovremeno spašavaju živote na cesti - zaključuje Powers

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:46