Intervju: Tomislav Car

'Situacija na tržištu rada nije bajna, ali naći ćemo ljude. Godišnje primimo 3000 molbi'

Porsche je zahvaljujući tvrtki Mate Rimca prepoznao Hrvatsku kao dobru priliku za ulaganje, kaže Car
Tomislav Car
 Ronald Goršić / CROPIX

S Tomislavom Carom, suosnivačem i direktorom Infinuma, razgovarali smo o zajedničkom poslu s Porscheom.

Surađuje li Infinum s Rimac Automobilima, u koje je Porsche investirao, i hoćete li surađivati kroz Porscheov ekosustav?

- Kroz ovu investiciju ne surađujemo s Rimac Automobilima. Oni su dobili izravnu investiciju od Porschea, a Infinum je s Porscheom ušao u joint-venture. To su različite stvari, ali nisu prepreka potencijalnoj suradnji. No, ne mogu to detaljnije komentirati. Mogu ipak reći da je Porsche, zahvaljujući tvrtki Mate Rimca, prepoznao Hrvatsku kao dobru priliku za ulaganje u visokotehnološke R&D projekte.

Neki od projekata na kojima ćete u novom R&D centru raditi je kako učinkovitije prodavati Porscheova vozila preko Interneta. Znači li to da će se u Zagrebu razvijati IT rješenja koja će iz prodaje istisnuti dealere?

- Dealeri neće nestati. Oni su dio ekosustava, i to vrlo važan. Oni će se digitalno transformirati, a u Zagrebu će se, među ostalim, razvijati rješenja koja će im u tome pomoći. Mi smo već zaposlili 15 ljudi. Radit ćemo na dva kolosijeka. S jedne strane, razvijat ćemo softverska rješenja koja će pomoći Porscheu da poboljša proizvodni proces. On je vrlo kompjuteriziran, i njegova se poboljšanja sada rade, i softverski. S druge strane, radit ćemo na poboljšanju prodajnog procesa. To je dio koji se tiče i dealera, ali ne u smislu zamjene, već unapređenja nekih procesa koje kupci koriste i sada kad koriste usluge dealera. Primjerice, vozilo se danas počinje kupovati već u fazi kada se radi izbor na konfiguratoru na internetu, a tu je i pitanje paymenta, itd. Nadalje, prodaja ne ide samo preko weba, već i kroz showroom te ima mnogo prostora da se i tu rade poboljšanja.

U lipnju ste osnovali holding kompaniju Infinum JV Holding. Zašto?

- Preko te kompanije ići će investicija u R&D centar s Porscheom Digital. Pokrenuli smo i vlastitu Zakladu, investiramo kroz Infinum Ventures, a imamo i svoju spin-off tvrtku koja je proizvodno orijentirana Productive.

Gdje planirate naći 100 ljudi za R&D centar, kad cijela IT industrija kod nas plače da nema kadrova?

- Situacija na tržištu rada nije bajna, ali uopće ne dvojim da ćemo naći svih sto ljudi. Infinum godišnje primi između 2500 i 3000 prijava za posao.

Koji je idući korak?

- Plan nam je nastaviti rasti 25-30 posto godišnje, kao i dosad. Korona je pogodila i nas. No, prilagodili smo se. Nismo otpuštali ni smanjivali plaće. Kao rezultat, uspjeli smo uhvatiti novi zamah i ove godine očekujem da ćemo probiti konsolidiranih 100 milijuna kuna prihoda. Lani smo imali 82 milijuna kuna prihoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 01:42