Izdvojeno mišljenje

Ulaganja u inovacije i visoke tehnologije temelj su rasta i napretka

Možemo istaknuti iskorake na području proizvodnje sterilnih oblika lijekova i lijekova s produljenim djelovanjem.
Zgrada Plive
 Dragan Matić / Hanza Media

Dan poduzetnika Hrvatske udruge poslodavaca mjesto je gdje će se 10. lipnja 2019. u hotelu Westin razgovarati o tome kako kreativnost i inovativnost povećavaju produktivnost poslovanja. Ulaganje u razvoj znanja i tehnologija glavni su pokretači današnjeg ekonomskog napretka i ključni za postizanje konkurentske prednosti. Pliva svoj razvoj temelji na inovativnosti i znanstveno-istraživačkom radu, a kao predvodnica farmaceutske industrije u Hrvatskoj, razumije važnost tih ulaganja. S istraživanjem i razvojem Pliva je krenula 1936., pa je danas, zahvaljujući kontinuiranim investicijama u edukaciju stručnjaka, razvoj novih proizvoda i primjenu inovativnih tehnologija, jedan od ključnih centara za istraživanje i razvoj te jedna od glavnih proizvodnih lokacija Teva grupe za lansiranje novih proizvoda u svijetu.

U proteklih nekoliko godina uloženo je više od milijardu kuna u istraživanje i razvoj, što je rezultiralo s više od 20 patentnih prijava i 400 drugih zaštita iz područja intelektualnog vlasništva. Godišnje se investira deset posto prihoda od prodaje proizvoda u ovaj segment, što je deset puta više od hrvatskog prosjeka ulaganja u istraživanje i razvoj.

Globalna konkurencija neprestano raste, a Hrvatska se i dalje, unatoč optimističnim najavama, nalazi među zemljama koje premalo sredstava usmjeravaju u područje istraživanja i razvoja te primjenu novih tehnologija. Usporedbe radi, prosjek EU je 2,06 posto ulaganja BDP-a u istraživanje i razvoj, a među zemljama članicama varira od više od 3 posto, koliko ulažu Švedska, Danska i Njemačka, do skromnih 0,75 posto za Bugarsku ili 0,5 posto za Rumunjsku, koje bilježe bržu stopu porasta ulaganja od Hrvatske posljednjih deset godina.

Posvećenost inovativnom načinu razmišljanja višestruko se isplati, pa se Pliva, primjerice, u području proizvodnje može pohvaliti implementacijom sustava virtualizacije kod automatiziranih procesnih sustava, uvođenjem online mjerenja potrošnje energenata ili stvaranja naslaga u cjevovodu, što nas uvrštava u digitalizirane lokacije sukladno pretpostavkama industrije 4.0.

Možemo istaknuti iskorake na području proizvodnje sterilnih oblika lijekova i lijekova s produljenim djelovanjem. U skladu sa strategijom Teve, usmjereni smo na razvoj složenih generičkih proizvoda koji osiguravaju dodanu vrijednost pacijentima, kao i proizvodnju bioloških lijekova.

Poznate molekule u kombinaciji s novim načinima aplikacije, formulacije i usavršenim analitičkim metodama doprinose novim terapijskim mogućnostima za liječenje pacijenata te jamče bolje upravljanje ishodima liječenja i zdravstvenim sustavima. Iz pozicije jednog od najvećih ulagača, pozitivnim ocjenjujemo donošenje Pravilnika o državnoj potpori za istraživačko-razvojne projekte, koji će dati priliku većem broju sudionika za istraživanje i povezivanje sa znanstvenim institucijama u Hrvatskoj, a time povećati ulaganja u prijeko potrebnu modernizaciju poslovanja i implementaciju novih tehnologija.

Poticanje inovacija i ulaganje u tehnologije doprinose pozitivnom radnom okruženju i privlačenju najboljih stručnjaka, koji znanjima doprinose ostvarivanju ciljeva te napreduju zajednički s kompanijom. Inovativnost je osnova napretka svakog društva te u tom smjeru planiramo nastaviti razvijati naše poslovanje i procese.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:46