ONLINE PANEL

Rad od kuće - što nakon završetka pandemije mogu očekivati radnici i tvrtke

Hanza Media organizira online panel na temu rad od kuće koju možete pogledati na našoj platformi HANZA HUB
Josip Aladrović (lijevo), rad od kuće (na glavnoj fotografiji)
 Cropix/AFP

Još prvi val pandemije covida-19 aktivirao je rad od kuće kao epidemiološku nužnost. Velik broj poslodavaca u rekordno kratkom roku organizirao je prelazak na online model rada. Već prva iskustva pokazala su kako su rad od kuće i fleksibilnost radnog vremena pod pritiskom krize postali mnogo brže dio poslovne svakodnevice nego što su to optimistično predviđali high tech vizionari.

No, takva iznenadna promjena, koja je mnoge poslodavce dovela do ideje da rad od kuće postane novo normalno i nakon pandemije, otvorila je i niz legislativnih pitanja.

Postojeći Zakon o radu tek treba urediti pitanje "izdvojenog mjesta rada", kao i pojmova "privremenog i stalnog rada na daljinu". Rad od kuće nova je velika tema svjetskog i hrvatskog biznisa te Jutarnji listi danas organizira panel-raspravu na kojoj će s predstavnicima Vlade i nekih od najvažnijih hrvatskih kompanija raspraviti iskustva, prednosti i dvojbe vezane za rad od kuće.

image
Hanza Hub

Na panelu "Rad od kuće" ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović govorit će o stavu Vlade o novoj organizaciji posla, a s njim će razgovarati Ivan Skender, glavni direktor za transformaciju poslovanja, ljudske potencijale i korporativne komunikacije A1, Gordana Fabris, direktorica ljudskih potencijala Fortenova grupe, te Vladimira Senčar Perkov, direktorica ljudskih potencijala Ine.

Predstavnici velikih hrvatskih kompanija govorit će i o svojim iskustvima rada od kuće.

U poslovnom svijetu još nema konsenzusa treba li rad od kuće preferirati i nakon završetka pandemije. Cijeli niz kompanija strateški integrira rad od kuće u novi poslovni model. Velika financijska kuća Standard Chartered objavila je prije nekoliko dana da će za više od 90 posto svojih zaposlenika (85.000) ponuditi opciju fleksibilnog radnog mjesta. Vjeruju da će se za njihov program od 2023. aplicirati oko 75 tisuća zaposlenih na 55 tržišta.

S druge strane, pojedini veliki internacionalni igrači, kao što je JPMorgan, pribojavaju se pada produktivnosti ako povećaju opseg posla od kuće. Neki se, poput Deutsche Banka, žele pozicionirati na pola puta.

Panel Jutarnjeg lista "Rad od kuće" ponudit će odgovore na pitanja što je realno očekivati u Hrvatskoj; hoće li zaposlenici hrvatskih kompanija sve masovnije raditi od kuće ili će se možda uvesti opcija novih ureda bližih domu zaposlenika?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:24