Dnevni report Gojka Drljače

Prvi čovjek Bundesbanke protiv 'novog normalnog': Stvara se neka vrsta iluzije duga

Weidmann smatra kako treba voditi računa o tome da je većina europskih država jako podigla razinu zaduženosti
Jens Weidmann
 Gaby Gerster /

Predsjednik Bundesbanke Jens Weidmann upozorio je na opasnost da europske zemlje postanu previše ovisne o ogromnim fiskalnim i monetarnim poticajima. Zatražio je normalizaciju javnih politika koje su zbog krize izazvane COVID-19 pandemijom krenule s raznim oblicima pomoći i poticaja. Prvi čovjek njemačke centralne banke traži jasno vremensko limitiranje planova pomoći.

Weidmann je kritizirao europski plan emitiranja nadnacionalnog duga od 750 milijuna eura jer se prema njegovom mišljenju stvara neka vrsta 'iluzije duga' i to zbog toga što se novi europski dug neće uključivati u podatke o zaduženosti država.

Nova podjela između zemalja sjevera i juga jest pitanje brzine kojom će se normalizirati poticajne fiskalne i monetarne politike. Ta točka prijepora vrlo je osjetljiva jer je činjenica da se u ovome trenutku gospodarstvo Njemačke oporavlja znatno brže nego u nekim drugim državama juga poput Španjolske.

Weidmann smatra kako treba voditi računa o tome da je većina europskih država jako podigla razinu zaduženosti, što je bila opravdana akcija, ali je sada 'podjednako važno pronaći izlaz iz kriznog moda'.

- Fiskalna politika ne bi se smjela naviknuti na opušteni kurs, niti bi se trebali dugoročno oslanjati na niske kamate. Zato je važno smanjiti razinu zaduženosti nakon krize - pojasnio je Weidmann.

Poseban je problem što cijeli niz kompanija postaje ovisan o grantovima, poreznim olakšicama ili jeftinim zajmovima, a to ne bi trebalo postati 'novo normalno'. Weidmann smatra kako je, primjerice, mjera financiranja skraćenog radnog vremena bila kratkoročno opravdana, ali strahuje da bi dugoročno mogla vezati radnike uz neperspektivne kompanije.

Iako je šef Bundesbanke podržao Europsku središnju banku u akciji kupovine vrijednosnica kako bi se relaksirala tržišta kapitala za vrijeme pandemije, tvrdi kako treba voditi računa da je to akcija visokog rizika. Pribojava se, uz to, kako će visoka razina zaduženosti zemalja povećavati pritisak na centralne bankare da i dalje vode poticajnu monetarnu politiku. No, nakon krize, poručuje Weidmann, treba stati i krizna monetarna politika.

- Monetarna politika mora se normalizirati - apelira Weidmann.

Prijedlog dnevnog štiva:

Kako Tesla uspjeva povećati stvarni doseg svojih električnih automobila, a ostaje u okviru pravila?

Demokratski analitičari upozoravaju na mogućnost Trumpove pobjede

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:56