HANZA HUB

Online panel: Budućnost javnog prijevoza i beskontaktno plaćanje by Mastercard

Rezervirajte svoje vrijeme i pratite online panel na portalu Novac.hr u četvrtak 8. listopada 2020. od 14 sati.
Hanza Hub

HANZA HUB panel na temu budućnosti javnog prijevoza i beskontaknog plaćanja zamišljen je kao mjesto javne diskusije o izazovima razvoja beskontaktnog sustava plaćanja, artikulaciji ključnih problema, predlaganju adekvantih rješenja tih problema, te promociji najboljih primjera.

Beskontaktno plaćanje dio je financijsko-tehnološke revolucije, a posljednjih nekoliko godina intenzivnije se preljeva i u Hrvatsku. Koriste ga banke kroz mobilno bankarstvo, telekomi, promoviraju ga Google i Apple kroz usluge Google Pay i Apple Pay, a poseban hit kod hrvatskih trgovaca postalo je unazad godinu dana obzirom da je nova generacija integriranih POS blagajni opremljena NFC plaćanjem pa trgovci po prvi put imaju dostupna real-time financijska izvješća. Dodatno, sve nove fiskalizirane blagajne, posebno popularne među mikro, malim i srednjim poduzetnicima, imaju NFC tehnologiju pa je samo pitanje vremena kad će i plaćanje kave postati beskontaktno, što je u pojedinima kafićima već i omogućeno. Radi se o tehnologiji toliko raširenoj da će čak i nove osobne iskaznice imati u sebi NFC tehnologiju.

Niz gradova u svijetu i regiji uveo je otvorene beskontaktne sustave plaćanja transporta i broj korisnika konstantno raste. Tako se i u Zagrebu otvara prostor za beskontaktno plaćanje direktno iz aplikacije kroz najavljenu ZET-ovu mobilnu aplikaciju. U Londonu, primjerice, javni prijevoz može se plaćati ne samo preko posebnih kartica prijevoznika već i izravno validacijom debitne ili kreditne kartice. Šire gledano, praktički sve mobilne aplikacije mogu biti opremljene mogućnošću obavljanja plaćanja (Uber, Wolt...) i tako, uvjetno rečeno, osigurati beskontaktno plaćanje koje se nastavlja eksplozivno razvijati.

U online panelu koji možete pogledati na portalu Novac.hr u četvrtak 8. listopada od 14 sati.

Damir Hozdić, voditelj razvoja kartičnog prihvata u Mastercardu kao uvod u panel-raspravu predstavit će nam ekskluzivnu studiju o budućnosti javnog prijevoza i mogućnosti beskontaktnog plaćanja.

Potom slijedi panel-rasprava u kojoj sudjeljuju:

Cosmin Vladimirescu, direktor kompanije Mastercard u Hrvatskoj

Tomislav Mihotić, državni tajnik za infrastrukturu u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture

Marko Jakopčević, voditelj Službe prodaje ZET-a

Moderator panela je Marko Biočina, glavni urednik gospodarstva svih izdanja Hanza Medije

Neka od pitanja koja će biti adresirana u panelu su: Koje sve mogućnosti otvara tehnologija beskontaktnog plaćanja u javnom prijevozu? Kako će izgledati novi hrvatski sustav naplate cestarine? Kad ćemo zagrebački gradski prijevoz moći plaćati preko aplikacije?

Rezervirajte svoje vrijeme i pratite online panel na portalu Novac.hr u četvrtak 8. listopada 2020. od 14 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:06