Report Gojka Drljače

Najzaduženija kompanija na svijetu zakasnila platiti kamate, 30 dana dijeli ju od bankrota

Evergrande sada ulazi u 30-dnevni grace period u kojem mora platiti dospjele dugove ili restrukturirati dug
 Hector Retamal/AFP

Prema pisanju Reutersa najviše zadužena kompanija na svijetu, kineski developer Evergrande, nije u četvrtak platio na vrijeme kamate na obveznice od 83,5 milijuna dolara. No, još uvijek je nejasno hoće li to kašnjenje u plaćanju značiti sigurni bankrot kompanije čiji dugovi premašuju 304 milijarde dolara, ali je iz njihovog kašnjenja u plaćanju jasno kako kineske vlasti ne pomažu Evergrandeu da ispuni obveze prema investitorima. Trenutačno iz Evergrandea ne daju informacije medijima i investitorima što točno planiraju učiniti sa svojim obvezama za koje postaje očigledno da ih ne mogu servisirati bez nekog oblika restrukturiranja duga. Nakon što je Evergrande zakasnio platiti kamate po obveznicama dijelu investitora, sada ulazi u 30-dnevni grace period u kojem mora platiti dospjele dugove ili restrukturirati dug.

Evergrande je danima najvažnija i najčitanija tema svjetskih poslovnih medija jer se očekuje kako problemi tog developera mogu izazvati šok na azijskom tržištu kapitala, ali i puno šire. Situaciju Bloomberg npr. opisuje kao „stres test koji nitko nije želio“. Trenutačno je kriza likvidnosti Evergrandea pogurala prinose na rizičnije azijske dužnike u obveznicama denominiranim u američkim dolarima na razine više od 12 posto.

S obzirom na kašnjenje u plaćanju Evergrandea čini se kako je najveće restrukturiranje duga u kineskoj povijesti sada neizbježno.

Kolaps likvidnosti dijelom je posljedica obračuna Pekinga s neobuzdanim zaduživanjem kineskih developera koji visoke stope rasta temelje na spekulativnom očekivanju daljnjeg rasta cijena. Kineske vlasti stoga su postavile čvrste regulatorne limite za razinu zaduženosti developera.

Evergrande mjesecima teško plaća dobavljače, kreditore i retail investitore kod kojih se skupo zaduživao prodajući im wealth management proizvode. Ti imućni Kinezi koji su kupovali financijske proizvode Evergrandea sada prosvjeduju pred sjedištem kompanije u Shenzhenu. To što je Narodna banka Kine injektirala značajnu likvidnost u financijski sustav nema veze s pokušajem spašavanja Evergrandea, već osiguravaju lakše amortiziranje mogućeg šoka za druge sudionike tržišta. Centralne vlasti obavještavaju lokalne da mogu računati s neredima, dok je prošli tjedan urednik značajnog tabloida pod kontrolom države objavio komentar u kojem tvrdi kako nema smisla spašavati Evergrande. Kinezi strahuju kako bi daljnje bujanje nekretninskog udjela na tržištu obveznica s visokim prinosima moglo ugroziti održivost kineskog rasta. Trenutačno nekretninska ulaganja drže 42 posto tog dijela obvezničkog tržišta.

Očekuje se da bi probleme moglo imati još nekoliko značajnih kineskih developera, kao što su Fantasia Group i Guangzhou R & F. Teške posljedice nekontroliranog kolapsa Evergrandea, ako ne dođe do brzog dogovora oko restrukturiranja duga, mogle bi trpjeti stotine tisuća malih investitora te milijuni kupaca stanova. Evergrande je prodao više od 6 milijardi dolara wealth management proizvoda. Broj kupaca tih proizvoda procjenjuje se na 80.000. Svi oni mogli bi ostati bez većeg dijela ulaganja. Oko 1,6 milijuna kineskih građana unaprijed su platili Evergrandeu za stanove koji im još nisu isporučeni.

Pojedini eksperti upozoravaju kako bi se to moglo odraziti na rast druge najveće ekonomije svijeta, ali čini se da KP Kine još ne dijeli to mišljenje. Nedavno je administracija predsjednika Xi-a sanirala dva velika konglomerata, ali sada ne daju nikakve najave kako nešto slično planiraju s Evergrandeom i drugim developerima. Kineske vlasti jako zabrinjava to što je Kini odnos duga prema BDP-u u manje od vije godine porastao s 250 na 290 posto, ali ništa neće napraviti ako ne zaustave developere u daljnjem dizanju zaduženosti.

Uostalom, ako kineska vlada odluči pomoći Evergrandeu, može očekivati da će joj pomoć zatražiti i drugi, a nema šanse provesti financijsku operaciju spašavanja još većih razmjera. Iza svega je i politička poruka. Xi taži treći mandat kao šef KP Kine. U Partiji bi bilo teško objasniti zašto je išao spašavati petog najbogatijeg čovjeka Kine, Larry Huia, koji kontrolira 70 posto Evergrandea te mu se osobno bogatstvo procjenjuje na 35 milijardi dolara. Xi u svojoj političkoj retorici u KP Kine mora igrati na kartu jednakosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 16:50