Konferencija Jutarnjeg i Hanfe

‘Moje iskustvo je da je bolje izaći na tržište kapitala nego uzeti kredit u banci‘

Financiranje na burzi, ističe Žigman, na dugi rok ima puno više benefita, od troškova do stabilnosti financiranja
Petar Vlaić, Mladen Vedriš, Tomislav Ridzak, Ivana Gažić, Martina Dalic, Tomislav Alpeza
 Boris Kovacev/Cropix

Hrvatska ekonomija ne smije se u idućoj i godinama što slijede osloniti na financiranje europskih fondova i drugo financiranje iz inozemstva, nego poticati unutarnje investicije i vlastito tržište kapitala, jedan je od ključnih naglasaka jučerašnje konferencije Jutarnjeg lista i Hanfe "Tržište kapitala nakon koronakrize" što je okupila sadašnje i bivše državne dužnosnike, financijske stručnjake i menadžere.

- Financiranje EU ne može biti jedina ekonomska politika države, da bi naša ekonomija bila konkurentnija i efikasnija, da bi kod nas ljudi ostajali živjeti i raditi, da bi ovdje dolazili i iz drugih država živjeti i raditi, potrebne su mnoge druge politike, od sređivanja situacije u pravosuđu do poticanja investicija i razvoja tržišta kapitala - upozorila je bivša potpredsjednica Vlade Martina Dalić na središnjem događaju konferencije, panelu u kojem su, uz moderatora komentatora Jutarnjeg lista Gojka Drljače, sudjelovali i predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić, član Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga Tomislav Ridzak, Mladen Vedriš s Visoke poslovne škole za pravo i financije Effectus i predsjednik Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava Petar Vlaić.

Transfer novca iz EU

Mladen Vedriš, nadovezujući se na ocjenu bivše potpredsjednice Vlade, upozorio je kako se kod nas oko 70 posto investicija sastoji u transferu novca iz EU u infrastrukturne projekte što je, istaknuo je, poražavajuće i ukazuje na nedostatak domaćih investicija.

image
Petar Vlaić, Mladen Vedriš
Boris Kovacev/Cropix

Osvrnuvši se na globalnu situaciju na tržištu kapitala koju je obilježila monetarna ekspanzija bez presedana, Martina Dalić ocijenila je da su tržišta kapitala u trenutnoj krizi opravdala svoju ulogu.

Iznoseći okolnosti pod kojima je tvrtka The Garden Brewery, kao jedan od rijetkih hrvatskih primjera u posljednje vrijeme, izašla na burzu kako bi prikupila potrebni kapital, Tomislav Alpeza otkrio je da je presudan poticaj za potez Gardena imao jedan od investitora tvrtke.

Više je puta istaknuo kako je, prema njegovom misljenjenju, bolje imati investitora na tržištu kapitala nego financirati se pomoću kredita banke. Komentirajući taj primjer, čelnica Zagrebačke burze Ivana Gažić upozorila je kako tržište kapitala predstavlja dugoročan izvor kapitala i rasta za kompanije poput Gardena.

- Posljednjih nekoliko godina, svaki kvalitetan projekt koji je došao na Zagrebačku burzu našao je svoje investitore - navela je predsjednica Uprave Zagrebačke burze.

Ekonomist Velimir Šonje u svom je istupu na konferenciji upozorio na važnost ubrzanja privatizacije državnog portfelja u cilju razvijanja tržišta kapitala.

image
Velimir Šonje
Boris Kovacev/Cropix

- Nitko ovdje nije spomenuo riječ "privatizacija" kao izlaz iz postojeće situacije. Očito je riječ o političkoj korektnosti, ali ja nemam problema s tim pa ću kazati da je privatizacija sistemski potrebna. Bez privatizacije državne imovine kojom država, dokazano, ne zna upravljati, nema ničega, ništa nećemo postići - upozorio je Šonje. Potrebno je vlasničko restrukturiranje, dodao je Šonje, da bismo imali druge vrste restrukturiranja.

- Vlada će uskoro izaći s akcijskim planom zamjene kuna eurom - najavio je potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u pozdravnom govoru sudionicima skupa. Napredak Hrvatske, naznačio je Marić u videoporuci, u pristupanju eurozone već su prepoznale rejting agencije.

Aktivacija imovine

- To je poticaj da nastavimo još odlučnije proces uvođenja eura, a moja poruka ovome skupu je da očekujemo i porast interesa investitora jer koronakriza će proći i mi već sada moramo razmišljati što nakon nje - rekao je Marić. Kao jedan od doprinosa Vlade razvijanju domaćeg tržišta kapitala u idućoj godini Marić je naveo aktivaciju državne imovine.

image
Josip Aladrović
Boris Kovacev/Cropix

Uz Marića, sudionicima skupa obratio se uime Vlade i ministar rada mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović podsjetivši, među ostalim, na napore Vlade u stabiliziranju gospodarstva nakon udara koronakrize.

Videoporukom sudionicima skupa obratio se i predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar koji se,među ostalim, osvrnuo na djelovanje državne administracije u koronakrizi.

- Mislim da je vrijeme da prestanemo pričati o reformama, već da ih počnemo provoditi - upozorio je Pucar.

Izvor novog rasta

Jučerašnji skup otvorio je glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić naglasivši, među ostalim, kao jedan od motiva za organizaciju konferencije nedostatan interes kompanija za financiranje na burzi.

image
Ante Žigman
Boris Kovacev/Cropix

Predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman, pak, u svom predavanju "Tržište kapitala kao izvor novog rasta" osvrnuo se na stanje na tržištima kapitala i najavio neke nove trendove u idućoj godini.

Pripremamo private equity fond vrijedan oko milijardu kuna

Predsjednik Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava Petar Vlaić otkrio je na konferenciji Hanza Medije "Tržište kapitala nakon koronakrize - prilika za kompanije i investitore" da su hrvatski mirovinski fondovi dio projekta osnivanja fondova koji će investirati u mala i srednja poduzeća.

- Nedavno su osnovana dva fonda za ulaganje u mala i srednja poduzeća i krenula su s radom. Procjenjujem da bi mirovinski fondovi tu mogli sudjelovati s 30 do 40 posto sredstava, zajedno s Europskim investicijskim fondom i Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj. Sve skupa, tu se očekuje između 200 i 300 milijuna eura ulaganja - naveo je Vlaić. Rekao je i kako su mirovinski fondovi blizu dogovora o osnivanju još jednog private equity fonda vrijednog oko milijardu kuna. Prema njegovim riječima već su izabrali i društvo za upravljanje. Kao važnija nedavna ulaganja na tržištu "mirovinaca" naveo je CIAK i Atlantic grupu. Vlaić je te novosti iznio komentirajući moguće privatizacije državnog portfelja.

image
HANFA KONFERENCIJA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:35