analiza

Mogu li tehnološke tvrtke u Kini doista odahnuti kada Joe Biden preuzme dužnost?

U kineskom virtualnom prostoru pušten je montirani spot u kojem se kineski tajkun i osnivač Alibaba grupe Jack Ma ispričava i klanja kineskim policajcima na ulici
Joe Biden na Kineskom zidu (2001.)
 Greg Baker

"Kad Biden preuzme dužnost, tehnološke tvrtke u Kini mogu odahnuti", rekao je Fang Xingdong, direktor Konzorcija za internet u Zhejiangu. Istovremeno su kineski financijski regulatori suspendirali javnu ponudu dionica (IPO) Ant Groupe, za koju se vjerovalo da će prikupiti rekordnih 37 milijardi dolara i postati najveći IPO na svijetu. Jack Ma, osnivač Ant Groupe, je odluku primio na sastanku s kineskim financijskim regulatorima. Po kratkom postupku Mau je rečeno da će biti podvrgnut postroženom regulatornom nadzoru. Mogu li tehnološke tvrtke u Kini doista odahnuti kada Joe Biden preuzme dužnost ili će moći odahnuti kada Xi Jinping napusti dužnost? Njihov problem je očito „in-house“, a Jack Ma je to osjetio na svojoj koži.

U kineskom virtualnom prostoru pušten je montirani spot u kojem se kineski tajkun i osnivač Alibaba grupe Jack Ma ispričava i klanja kineskim policajcima na ulici, što je zapravo ismijavanje uspješnog poduzetnika iz propagandnog laboratorija Komunističke partije Kine. Spot je postao viralan nakon što je kineski financijski regulator suspendirao javnu ponudu dionica Ant Groupe u vlasništvu Jacka Ma...


Sukob Xi Jinpinga i Jacka Ma

Prije toga Ma je kritizirao kineski financijski sustav i regulatore što je ozbiljno naljutilo vrh Komunističke partije Kine (KPK) i samog Xi Jinpinga, bez čijeg blagoslova ne bi mogla biti pokrenuta akcija prema Jacku Ma. Odnosi Jacka Ma i KPK imaju dugu povijest. Ma je formalno član partije, ali je uvijek zastupao liberalnu i prozapadnu orijentaciju koju Kina mora usvojiti u potpunosti, eksplicitno naglašavajući važnost suradnje Kine i SAD-a. Sukob Xi Jinpinga i Jacka Ma se suštinski odvija na polju kontrole koju KPK želi u potpunosti imati u Kini, ali i nametnuti izvan njenih granica. Jack Ma, osnivač multinacionalne tehnološke tvrtke Alibaba svjestan je štetnosti takvog modela vladanja i zato često kritizira postupke KPK i Xi Jinpinga.

image
Jack Ma
Str/AFP

U sličnom Xingdongovom tonu je filmski redatelj Michael Moore intonirao otvoreno pismo upućeno izabranom predsjedniku SAD-a Joe Bidenu. Štoviše, Moore je u dopisu ubacio listu lijepih želja kao da se obraća Djeda Mrazu. Percepcija domaće i svjetske javnosti vezano za aktualnog predsjednika Trumpa i izabranog predsjednika Bidena je prilično različita. Ljudi najčešće misle da je Trump vodio državu kao da vodi tvrtku, a vjeruju da će Biden voditi SAD kao nevladinu humanitarnu organizaciju. Stvarnost je bitno drugačija. Trump je zapravo personalizirao ukupne poteze i angažman svoje administracije pa je ostavljao dojam da on osobno vodi državu u svim segmentima.

Spretnim korištenjem Twittera, u direktnoj komunikaciji s biračima, dojam je bio potpun. Izabrani predsjednik Biden je drugačiji tip, očekuje se da će zemlju voditi delegiranim leadershipom. Biden će postavljanjem jakih figura na ključne pozicije u državi delegirati ovlasti i moć, kako bi oni autonomno mogli sprovoditi svoju viziju. Iako ga javnost nabolje pamti kao Obaminog potpredsjednika, Biden je veteran vanjske politike SAD. Ima osobnu memoriju odnosa SAD-a i drugih država svijeta u različitim fazama povijesti, poznaje većinu lidera najmoćnijih država i zna razmišljati strateški. Ukratko, Biden neće voditi SAD kao nevladinu organizaciju, niti će ispunjavati želje Michael Moorea, a ponajmanje će činiti ustupke tehnološkim tvrtkama iz Kine. Bez obzira na razlike u modelima leadershipa svojih predsjednika, SAD će nastaviti funkcionirati na platformi koja je suštinski prilično zadana i proizlazi iz snage najmoćnijeg gospodarstva svijeta i vojne supersile koja raspolaže s više od 700 vojnih baza u 130 zemalja.

Biden žešći od Trumpa

Odnosi s Kinom će biti prioritet Bidenove vanjske politike, međutim, za razliku od Trumpa, kineska politika Bidenove administracije bit će predvidljivija i strateška. Biden će težiti angažiranju saveznika i potvrđivanju američkog vodstva putem međunarodnih institucija koje je Trump prezirao. Bez obzira na različitosti stila Trumpa i Bidena, bilateralni odnosi između SAD-a i Kine su proteklih godina imali dvostranačku podršku u Washingtonu.

Demokrati su bili neprijateljski raspoloženi prema Kini kao i Republikanci, a članovi vanjskopolitičkog tima novoizabranog predsjednika Bidena, koji će vjerojatno biti na visokim položajima u njegovoj vladi, ne zvuče blago prema Kini. Najznačajnije u svemu je da je Joe Biden bio žešći kritičar KPK i Xi Jinpinga od samog Trumpa. Biden je kineskog predsjednika nazvao "nasilnikom" i obećao voditi međunarodnu kampanju za "pritisak, izolaciju i kažnjavanje Kine". Joe Biden je takve riječi koristio u ranijim kampanjama tijekom svoje duge i uspješne karijere, najprije u rušenju aparthejda u Južnoafričkoj Republici, a potom u rušenju Miloševićevog režima i bombardiranju Srbije, pri čemu su usput sravnili sa zemljom i kinesko veleposlanstvo u Beogradu.

U oba slučaja je bio beskompromisan i uspješan, jer Biden govori i djeluje iz uvjerenja, za razliku od Trumpa koji je bio sklon kompromisima i nagodbama. Naravno, Južnoafrička Republika i Srbija nisu usporedive s moćnom Kinom današnjice, ali je i tadašnji senator Biden djelovao iz znatno niže pozicije moći. Xi Jinping svakako ima razloga za zabrinutost, jer će politički pit bull Joe Biden uskoro preuzeti vodstvo najmoćnije države svijeta. Mogu li stoga tehnološke tvrtke u Kini odahnuti kada Joe Biden preuzme dužnost ili će se za predah morati potruditi da Xi Jinping napusti dužnost? Ako pitate Jacka Ma konačni odgovor je ovo drugo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:02