Report Gojka Drljače

Hoće li Trumpovo ukidanje financiranja za WHO produbiti krizu?

SAD je najveći pojedinačni financijer Svjetske zdravstvene organizacije s 400 do 500 milijuna dolara godišnje
Američki predsjednik Donald Trump
 AFP

Samo dva dana nakon što je Europska komisija pokrenula inicijativu koordiniranja epidemioloških politika zemalja članica kako se ne bi desilo da planovi popuštanja epidemioloških mjera ne budu kaotični kao restrikcije, američki predsjednik Donald Trump povukao je potez iz kojeg je jasno kako se slična koordinacija teško može očekivati na široj internacionalnoj razini od EU.

Donald Trump suspendirao je financiranje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u trenutku kad joj je financiranje najpotrebnije.

Prema Trumpovim tvrdnjama Sjedinjene Američke Države najveći su pojedinačni financijer Svjetske zdravstvene organizacije s 400 do 500 milijuna dolara godišnje. Usporedio je to s davanjima Kine koja iznose samo 40 milijuna dolara te poručio kako najveći sponzor ima pravo inzistirati na punoj odgovornosti Svjetske zdravstvene organizacije. Optužio ju je da nije prikupljala i dijelila informacije adekvatno i transparentno.

Sigurno je da Trump nije jedini kritičar reakcije Svjetske zdravstvene organizacije po pitanju COVID-19 zaraze jer je očigledno da je podbacila u prikupljanju i ujednačivanju statistika tako da trenutačno zapravo ne postoje usporedivi podaci na internacionalnoj razini. Dojam je i da je WHO u početku malo podcijenila internacionalnu opasnost koronavirusa. Posebnu pažnju privukla je i vrlo ljutita reakcija Tajvana na politiku Svjetske zdravstvene organizacije, a Tajvan je poznat kao primjer zemlje koja pametnim epidemiološkim mjerama vrlo uspješno kontrolira COVID-19.

Iako je očigledno kako ima širokog prostora za kritiku, Trumpova odluka izazvala je vrlo visoku razinu zabrinutosti jer je jasno kako bi upravo Svjetska zdravstvena organizacija treba nositi teret organiziranja, prikupljanja i dijeljenja ujednačenih informacija o COVID-19 pandemiji na do sada neviđenoj razini u povijesti čovječanstva. Ta uloga biti će možda i presudna sve do pojave vakcine ili sigurnog lijeka za COVID-19.

WHO se pretežito financira na diskrecionim doprinosima članica, ali i velikim privatnim donacijama. Najveći privatni donator u 2018. bili su Bill i Melinda Gates s 229 milijuna dolara, dok su Sjedinjene Države iste godine dale 50-ak milijuna dolara više.

Dizanje razine politizacije oko Svjetske zdravstvene organizacije vrlo vjerojatno će umanjiti šansu razvoja uspješne međunarodne suradnje u borbi protiv koronavirusa, a to je jedna od ključnih pretpostavki punog oživljavanja ekonomskog života.

Čovječanstvo ima dugu povijest suradnje na prikupljanju podataka o epidemijama. Upravo su informacije bile temelj borbe protiv epidemija. Posebno je zanimljivo razdoblje između dva svjetska rata kad je oformljena League od Nations Health Organization, preteča Svjetske zdravstvene organizacije, koja je čak potakla razvoj međunarodne bežične infrastrukture kako bi se osigurao tijek informacija. Čak je i Njemačka nastavila slati epidemiološke biltene nakon što je Hitler prekinuo članstvo u listopadu 1933. godine. Tada je najveći privatni donator bila Rockfeller fundacija, a procjenjivalo se da je pod velikim utjecajem Sjedinjenih Država te se osporavala njezina neutralnost.

Politizacija je praktično slomila preteču Svjetske zdravstvene organizacije, a profesionalci su na temeljima depolitiziranog nužnog globalnog sustava pokrenuli WHO tj. Svjetsku zdravstvenu organizaciju.

Nekako se bizarno čini usred COVID-19 epidemije rušiti financiranje Svjetske zdravstvene organizacije zbog političkih razloga.

Odabrani tekstovi uz članak:

UnHerd: Kako se grafikoni mogu frizirati da Švedska izgleda loše i koje dileme ostaju onima koji se sada doimaju dobro

Haaretz: Izraelci i Hamas dogovaraju razmjenu izraelskih zarobljenika za respiratore. Koliko je nisko palo čovječanstvo?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 17:35