ODGOVORNO UPRAVLJANJE

HEP otplatio 550 milijuna dolara vrijedne obveznice: ‘U aktualnim okolnostima ovime dajemo snažan pozitivan signal investicijskoj javnosti‘

Predsjednik uprave HEP-a Frane Barbarić

 Boris Kovacev/Cropix

Hrvatska elektroprivreda (HEP) izvijestila je u utorak da je uspješno otplatila euroobveznice vrijedne 550 milijuna američkih dolara, izdane na međunarodnom tržištu kapitala 2015. godine.

Obveznice su bile izdane na tržištu Luksemburške burze u 2015. godini, a iznos prikupljen tim izdanjem iskorišten je primarno za otkup obveznica izdanih 2012. godine, dok je manji iznos izdanja bio namijenjen za financiranje kapitalnih investicija HEP-a.

Te sedmogodišnje euroobveznice, izdane uz prinos od 6,125 posto, kupon od 5,875 posto i jednokratno dospijeće glavnice u 2022. godini, u cijelosti su uspješno otplaćene, navodi se u današnjem priopćenju HEP-a.

Kako se dalje ističe, HEP je iskoristio uvjete rekordno niskih kamatnih stopa tijekom 2021. godine i povoljnu cijenu financiranja u 2022. godini te su pravovremeno ugovoreni povoljni kreditni aranžmani koji su zajedno s vlastitim sredstvima iskorišteni za otplatu obveznica u cijelosti.

Novi kreditni izvori ugovoreni su po fiksnim kamatnim stopama od 0,42 i 0,62 posto godišnje.

"Uspješna otplata obveznica pokazatelj je financijske snage i kontinuiranog odgovornog upravljanja likvidnošću HEP grupe. To potvrđuju i ugovorene visine kamatnih stopa po kreditima koje smo iskoristili za otplatu obveznica i koji predstavljaju znatno snižavanje troška zaduživanja. U aktualnim okolnostima ovime dajemo snažan pozitivan signal investicijskoj javnosti", izjava je predsjednika Uprave HEP-a Frane Barbarića koja se prenosi u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 05:02