PREMIJERA

Jutarnji u Berlinu na predstavljanju Xiaomija 14T, u Hrvatsku dolazi i televizor od dva i pol metra

Zvijezda premijere bili su jesenski modeli telefona iz njihove flagship linije - Xiaomi 14T

Predstavljanje u Berlinu

 Ilija Matanović/Jutarnji List

Xiaomi je sinoć u Berlinu pred stotinjak predstavnika medija, među kojima je bio i Jutarnji list, predstavio veliki broj novih uređaja, prije svega nove modele iz svoje flagship linije pametnih telefona - Xiaomi 14T.

Teško se ponekad snaći u Xiaomijevom svijetu zbog velikog broja uređaja, ali ukratko, T serija svake godine dolazi kao jesenska verzija njihovih glavnih top modela koji se predstavljaju na proljeće. Radi se najčešće o jeftinijim verzijama flagship modela, s nešto slabijim procesorom, kamerom i materijalima od kojih su izrađeni.

Xiaomi 14T Pro tako dolazi na tržište s početnom cijenom od 899 eura, riječ je o jačem memorijskom paketu od 12 gigabajta RAM-a i 512 gigabajta interne memorije, dok Xiaomi 14T počinje kod 699 eura (također 12 GB RAM-a, ali 256 GB memorije). Do 31. listopada, usput, svi kupci uređaja dobit će i robotski usisavač Xiaomi E10.

Kada je riječ o dizajnu, Pro i regularna verzija gotovo su identične. Xiaomi je dizajnerski jezik nazvao "Titan Design", što se prije svega odnosi na "herojsku" illi glavnu boju uređaja - titanijsku. S prednje strane oba telefona imaju isti ekran od 6,67 inča, a razliku se za stražnje strane, gdje Pro verzija ima zaobljenu poleđinu, dok je regularni 14T sasvim ravan.

Također, Pro inačica ima metalni okvir, dok je obični od plastike. Oba modela su vrlo lagana, a Pro je zbog zaobljne poleđine dosta ugodniji za držanje u ruci. Doduše, većina će korisnika koristiti zaštitne maske, kada stvari postaju zbijla identične (dosta kvalitetna silikonska dolazi u kutiji, ali zato ne dolazi adapter za punjenje, što je definitivno potez koji Xiaomi nije trebao preuzeti od konkurencije). Xiaomi 14T bit će dostupan u četiri opcije boja: titan siva, plava, crna i limun zelena, a 14T Pro u sivoj, plavoj i crnoj s interesantnim odbljeskom.

Kamere su svakako u središtu pozornosti ove serije, pošto je riječ o još jednoj suradnji s Leicom. Radi se o trostrukim kamerama, s posebnim naglaskom na portretne načine rada.

Budući da je moto ove serije telefona "Master Light, Capture Night", Leicin estetski pečat trebao bi biti i na noćnim slikama. U tu svrhu poboljšan je hardver uređaja, s Leicinom Summilux lećom u sedam stupnjeva te Xiaomijevim 50-megapikselnim senzorom Light fusion 900 na glavnoj kameri Pro modela.

Xiaomi 14T Pro ima mogućnost snimanja u žarišnim duljinama od 15 do 120 mm. Xiaomi 14T ima pak Sonyjev IMX906 senzor od 50 MP i četiri žarišne duljine u rasponu od 15 do 100 mm. Oba modela imaju ultraširoku kamera od 12 MP te telefoto kamere sa senzorima od 50 megapiksela.

Videografija bi također trebala biti podignuta na višu razinu, koju Xiaomi uspoređuje s onom na njihovim Ultra uređajima. Uvedena je značajka Master Cinema, kao i nekoliko AI alata za uređivanje videa.

Zaslon je na papiru prava zvijer: radi se o AMOLED CrystalRes panelima, s rezolucijom od 1.5K i frekvencijom osvježavanja prikaza do 144 herca. Obećana je vršna svjetlina od čak 4000 nita.

Performanse dolaze od sistemskih čipova MediaTek, 14T Pro ima Dimensity 9300+, koji nudi povećanje od 37 posto u performansama, a 14T Dimensity 8300-Ultra, AI procesor koji nudi 20 posto poboljšanje CPU performansi i 60 posto poboljšanje GPU performansi.

Xiaomi je dugo patio zbog svog sofvera, ali u posljednjim mjesecima učinili su zbilja velike korake na tom planu. Njihov operativni sustav HyperOS donosi bolju povezivost i interoperabilnost između Xiaomijevih uređaja, kao i povezivanje s Windowsima. No glavna novost su AI dodaci u softveru.

Primjerice, u uređaje je ugrađen simultani prijevod uživo te prijevod telefonskih razgovora (ne i za hrvatski). Umjetna inteligencija će kroz AI Film napraviti i male vlogove, AI snimač glasa kadar je transkribirati snimljene razgovore te kreirati sažetke razgovora (sažetke možete dobiti na hrvatskom, ali transkripciju baš i ne).

Xiaomi je za 14T dobio i Googleove AI alate, koji će ubuduće dolaziti na svim flagship modelima kineske tvrtke. Tu je prije svega osobni asistent Gemini, ali i esktremno popularni "Circle to Search", već poznat s drugih Android uređaja. Riječ je o zbilja korisnom i intuitivnom AI alatu koji značajno olakšava i ubrzava komunikaciju s uređajem. Naravno, tu je i niz alata za uređivanje fotografija i videa.

Baterija na oba uređaja je 5000 mAh, Pro bi trebao imati omogućeno 15,7 sati neprestanog korištenja, oba modela imaju Xiaomijevo brzo punjenje HyperCharge (120W, odnosno 67W), a Pro model bi se trebao napuniti do 100 posto u 19 minuta. Prvi put na Xiomijevoj T seriji uvedeno je i bežično punjenje, i to superbrzo, 50W bežično punjenje.

Ne bi trebalo zaboraviti ni sve ostalo čime su telefoni opremljeni - otpornost na vodu i prašinu IP68, infracrveni daljinski na vrhu uređaja, stereo zvučnici.

Kao maleno iznenađenje, najavljen je dolazak u Europu telefona koji se pokazao velikim hitom u Kini - Xiaomi Mix Flip. Naravno, radi se o preklopnom telefonu u popularnoj formi, čiji je cijeli gornji preklopni dio prekriven ekranom od 4 inča i može operirati bez rasklapanja.

Koštat će 1299 eura s memorijskim paketom od 12 GB RAM-a i 512 GB pohrane, ali još neće doći u Hrvatsku.

Uz telefone predstavljena je cijela Titan Gray kolekcija - Xiaomi Watch 2 u titanijskoj boji (169 eura) te nove TWS slušalice Xiaomi Buds 5. koje za cijenu od 99 eura obećavaju prilično naprednu listu specifikacija - solidno poništavanje okolišne buke, sve moguće certifikate za kvalitetu zvuka, 39 sati baterije. Predstavljena je i pametna narukvica Smart Band 9, čija bi baterija trebala trajati i do 21 dan te čija cijena počinje od 44 eura.

Nadalje, Xiaomi je predstavio i svoj najnapredniji robotski usisavač dosad X20 Max. Uređaj ima samočisteći baznu stanicu, koja vadi prašinu iz spremnika i omogućuje da ne dirate usisavač i do dva i pol mjeseca. Automatski se diže na tepihe, ima automatske rezače dlaka (svi će znati za to) 639 eura. Postoji i nešto manje napredna inačica, X20 Pro, koja košta 569 eura.

Vjerojatno najimpresivniji novi uređaj koji dolazi na hrvatsko tržište je 100-inčni televizor Xiaomi TV MAX 100. Riječ je dakle o TV-u s ekranom dijagonale dva i pol metra, s 4K panelom u QLED tehnologiji sa 144-hercnim osvježavanjem slike. Radi na Google TV-u i košta 1999 eura na europskim tržištima, tek treba vidjeti hoće li se to mijenjati za Hrvatsku. Postoji i tek nešto manje impozantna inačica od 85 inča, ona je 1299 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2024 14:19