PREMIJERA

Huawei lansirao niz pametnih satova, među njima i model koji 24 sata dnevno mjeri krvni tlak

Kineska je tvrtka u Barceloni danas predstavila liniju satova Watch GT 5, Watch D2, dva tableta...

Obitelj Watch GT 5 ima čak devet modela

 Ustupljena Fotografija/Huawei

Huawei je danas u Barceloni predstavio niz novih uređaja, među kojima je nova generacija njihove vjerojatno najuspješnije linije satova Watch GT 5, zatim sat Watch D2 koji može mjeriti krvni tlak tijekom cijelog dana te Watch Ultimate Green, kao i dva tableta s inovativnim "papirnatim" ekranima.

Watch GT 5 serija dostupna je inače u standardnom i Pro izdanju i čitava obitelj ima čak devet pripadnika, s dijagonalama kućišta od 41, 42 i 46 milimetara. Satovi su inače u prodaji već od danas, s cijenama od 259 pa sve do 599 eura.

image

Pro model s integriranom titanijskom narukvicom

Ilija Matanović/Jutarnji List

Dizajn svakako najatraktivnije verzije, Watch GT 5 Pro, prati trenutačno dominantnu formu među ne samo Android pametnim satovima, nego i brojnim analognim satovima. Riječ je o dizajnerskom kodu koji je još 1970-ih uspostavio legendarni Gerald Genta, kreator nekih od najslavnijih satova u povijesti, kao što su Audemars Piguet Royal Oak ili Patek Philippe Nautilus.

Radi se o kombinaciji osmerokutnog kućišta s okruglim "ciferblatom", ili u ovom slučaju ekranom. Kod standardnog Huaweija Watch GT 5 pritom se radi o normalnim "lugovima", odnosno nosačima remena, dok Pro inačica ima integrirane lugove koji se protežu prema vrhu i dnu kućišta. Pro verzija izrađena je od legure titanija kakva se koristi u zrakoplovnoj industriji te nanokristalne keramike, što bi trebalo garantirati visoku razinu robusnosti i izdržljivosti, posebno kada se radi o otpornosti na ogrebotine.

image

Watch GT 5 Pro (lijevo) i Watch GT 5 s crnim kućištima

Ilija Matanović/Jutarnji List

Ostalo će biti poznato svakome tko je u zadnje vrijeme vidio Huaweijev pametni sat - s gornje desne strane je rotirajuća pametna krunica, a s donje izduljena funkcijska tipka. Model Pro s kućištem od 46 milimetara dolazi u titanijskoj te crnoj boji.

Najatraktivnijim se čini model s integriranom titanijskom narukvicom, koja izgledom podsjeća na narukvice iz 70-ih godina, a oko ekrana ima "lunetu" koja je podijeljena na plavu i crvenu polovicu. Sat uživo izgleda briljantno, a cijena mu je 499 eura.

image

Pro izdanje izrađeno je od legure titanija i nanokristalne keramike

Ilija Matanović/Jutarnji List

Huawei Watch GT 5, naravno, dolazi s brojnim naprednim sportskim i zdravstvenim značajkama, kao što je praćenje broja koraka, otkucaja srca, sna, EKG te asistencija za desetke sportova… Štoviše, ova je linija prva koja dolazi sa sustavom "TruSense", što znači da uz nadograđene senzore i poboljšane algoritme satovi pružaju brže, preciznije i sveobuhvatnije rezultate u praćenju zdravlja i fizičke kondicije.

Jedan od većih noviteta usmjeren je ljubiteljima golfa: GT 5 Pro nudi način rada Golf Course, s više od 15.000 golf terena širom svijeta, kao i Free Diving način rada za praćenje ronilačkih aktivnosti.

Sat također nudi profesionalne opcije za Trail Run, uključujući podršku za segmentiranu navigaciju i 10-metarsku geometrijsku kartu. Postoji i mogućnost da korisnik sam sebi nacrta putanju trčanja i potom "hvata" svoje "check-pointove".

image

"Regularna" verzija Huaweija Watch GT 5

Ilija Matanović/Jutarnji List

Dizajn satova veličine 41 i 42 milimetra više je namijenjen ženskoj publici i ti su modeli gotovo sasvim okrugli, uz različite dodatne detalje. Kod tih modela svakako je najatraktivnija keramička verzija s keramičkom narukvicom od 42 mm, koja je i najskuplji sat u cijeloj seriji - 599 eura. Modeli od 41 milimetra su pak najjeftiniji.

image

Najskuplji sat iz obitelji GT 5 je ovaj model s keramičkom narukvicom

Ilija Matanović/Jutarnji List

Vjerojatno najbolja strana Huaweijevih pametnih satova i dalje je tu, a to je baterija. Modeli od 46 milimetara imaju maksimalno trajanje baterije od čak 14 dana, premda se u praksi obično pokaže da je riječ o desetak dana kada se više koriste funkcije poput GPS-a kod vježbanja, što je i dalje izvanredno. Manji modeli trebali bi izdržati do maksimalno sedam dana, što u praksi pada na između četiri i pet.

Iako vjerojatno još neće doći u službenu prodaju u Hrvatskoj, pametni sat Huawei Watch D2 možda je i još zanimljiviji za određeni dio populacije. Radi se naime o sati koji može pratiti krvni tlak direktno s ručnog zgloba.

image

Huawei Watch D2 može mjeriti krvni tlak

Ustupljena Fotografija/Huawei

Prema Huaweijevim navodima, Watch D2 pruža 24-satno precizno mjerenje krvnog tlaka uz spomenuti sustav TruSense. Sat dolazi u laganom i tankom dizajnu, s ultra-uskim mehaničkim zračnim jastučićem i 1,82-inčnim zaslonom.

Sat je približno jednu petinu širine i 1/25 volumena tradicionalnih tlakomjera za nadlakticu, a korisnici osim toga samo jednim dodirom mogu izmjeriti do 9 tjelesnih parametara i generirati kompletno izvješće o svom zdravstvenom stanju. Watch D2 košta 399 eura.

Predstavljen je u Barceloni još jedan sat, koji je zapravo nadopunjeni prošlogodišnji model: Huawei Watch Ultimate Green Edition. Ovaj sat donosi niz novih značajki, uključujući Golf Course i poboljšani Expedition Mode, uz dominantnu zelenu boju po kojoj nosi i ime.

image

Nova inačica Huaweijeve serije Watch Ultimate - Green Edition

Ilija Matanović/Jutarnji List

Osim nosivih uređaja, predstavljeni su i tableti MatePad Pro i MatePad 12 X. Flagship model Huawei MatePad Pro s 12,2-inčnim ekranom dizajniran je za kreativnost i produktivnost. Opremljen je inovativnim tandem OLED PaperMatte zaslonom i pruža maksimalnu svjetlinu od 2000 nita.

image

U Barceloni su predstavljena i dva tableta

Ustupljena Fotografija/Huawei

Napredne tehnologije protiv svjetlucanja i protiv odsjaja pružaju vizualni doživljaj poput gledanja u papir. Uređaj dolazi s tipkovnicom Huawei Glide tipkovnicom, koja sadrži 2-u-1 olovku. Huawei MatePad 12X dizajniran je pak za mlađe generacije, a njegova inačica PaperMatte Edition ima ultra-svijetli PaperMatte zaslon, koji nudi vrhunsku kvalitetu gledanja, pisanja i dodira, što ga čini idealnim za čitanje i kreativni rad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 22:26