IFA BERLIN 2024

"AI treba biti dostupan svima": do kraja godine Samsungove AI uređaje koristit će 200 milijuna ljudi

Samo 15 posto potrošača izjavilo je da u potpunosti razumije kako mogu AI koristiti u svakodnevnim životima

Benjamin Braun, direktor marketinga Samsunga za Europu

 Adam Berry/Getty Images For Samsung

Na upravo okončanom sajmu tehnologije IFA u Berlinu Samsung je predstavio svoju viziju integracije umjetne inteligencije kroz sve pore našeg sadašnjeg i budućeg digitalnog života. Kroz prezentaciju nazvanu "AI for All", predstavljena su poglavlja "AI Meets The World" i "AI Meets You", gdje su govornici iz korejske kompanije i njezinih partnerskih tvrtki pokušali demonstrirati koliko ključnu ulogu će AI imati u poboljšanju kvalitete naših života.

"Otkako smo prošle godine na sajmu IFA predstavili našu viziju, rasprave o umjetnoj inteligenciji i ulozi koju ima u našim životima su značajno porasle", rekao je Benjamin Braun, glavni direktor marketinga za Samsung Europe. "U Samsungu smo ponosni što činimo AI dostupnijim i razumljivijim te pokazujemo kako može pojednostaviti život, umjesto da ga zakomplicira. Vjerujemo da AI treba djelovati kao više pari pomoćnih ruku, zadovoljavajući potrebe svojih korisnika i svijeta oko njih. Naši uređaji s AI tehnologijom pružaju ljudima više vremena za stvari do kojih im je stalo."

Samsungova vizija "AI for All" stoga obuhvaća širok spektar proizvoda pojačanih AI tehnologijom, od mobilnih uređaja i kućanskih uređaja do sustava za kućnu zabavu. Do kraja 2024. godine Samsung očekuje kako će 200 milijuna Galaxy uređaja s AI tehnologijom biti u rukama korisnika.

image

Deborah Honig

Adam Berry/Getty Images For Samsung

Ključan dio toga je širenje ekosustava SmartThings, koji povezuje više od 500 milijuna uređaja i omogućuje besprijekornu daljinsku kontrolu svih Samsung uređaja s AI tehnologijom, od uključivanja i isključivanja grijanja, upravljanja svim uređajima kod kuće ili na daljinu, do upravljanja Samsungovim televizorima.

No premda ljudima diljem svijeta nikada prije nije bilo tako jednostavno koristiti snagu AI-a kako bi preuzeli kontrolu nad svijetom oko sebe, samo 15 posto ispitanih potrošača izjavilo je da u potpunosti razumije kako mogu AI koristiti u svakodnevnim životima, dok 66 posto njih traži načine kako stvoriti više vremena za sebe.

Velika pomoć Samsungovim korisnicima dolazi nakon sajma IFA 2024, kada stiže najnovija nadogradnja operativnog sustava, One UI 6.1.1. Ovo novo sučelje omogućit će da AI značajke s najnovjiih flagship pametnih telefona kao što su Galaxy Z Fold6 i Z Flip6 - kao što su "Live Translate" i "Circle to Search" - postanu dostupne i na Galaxy S24 seriji te prošlogodišnjim uređajima kao što su Z Fold5 i Z Flip5.

image

Korejska je tvrtka na svom štandu prikazala čitavu plejadu svojih proizvoda

Ilija Matanović/Jutarnji List

Nadogradnja One UI 6.1.1 također će uključivati potpuno nove aplikacije koje donose više mogućnosti za kreativnost i povezivanje. Tu je, između ostalog, "Sketch to Image", fantastično zabavna značajka koja omogućuje korisnicima vizualizaciju ideja putem slika generiranih iz jednostavnog crteža.

Dovoljno je najžvrljati svoj crtež na postojeću fotografiju, i Samsungov AI će taj "doodle" pretvoriti u fizički objekt, odnosno, u više različitih prijedloga koje potom možete i dorađivati. Tu je i "Portrait Studio", koji potiče kreativnost pomažući korisnicima da kreiraju personaliziraniji avatar za korištenje na mreži.

image

Projektor The Premiere 9 može kreirati 4K sliku s dijagonalom sve do 130 inča, odnosno 3,3 metra

Ilija Matanović/Jutarnji List

Samsung je na svom ogromnom štandu na IFA-i prikazao i neke od svojih najnovijih uređaja. Primjerice, nove premium laserske projektore The Premiere 9 i The Premiere 7, koji donose zapanjujuću 4K rezoluciju na prikazima koji se daju razvući sve do 130 inča (ili 330 centimetara) te imaju imersivan i snažan zvuk. Naravno, sadrže AI tehnologiju, uključujući "Upscaling", koji poboljšava sadržaj do 4K kvalitete, kao i "Vision Booster", koji prilagođava svjetlinu i kontrast za optimalno gledanje u različitim uvjetima osvjetljenja.

Predstavljene su i najnovije inovacije na Samsungovim televizorima. Od 2015. godine, Tizen OS pokreće stotine milijuna pametnih televizora, a 2024. godine Samsung AI televizori dobit će sedam godina zajamčene nadogradnje Tizen OS-a s obzirom na specifikaciju hardvera.

Samsung Neo QLED 8K AI zasloni pružaju unaprijeđeno iskustvo gledanja zahvaljujući ugrađenim NQ 8 AI Gen 3 procesorima koji sadrže 512 neuronskih mreža — osam puta više nego prije — i, u kombinaciji s moćnom AI tehnologijom, nude prilagođeno, visokokvalitetno iskustvo zvuka i slike. Ova tehnologija poboljšava sadržaj na zaslonu kako bi pružila najoštriju sliku do sada.

Nadalje, Samsung je predstavio i najnovija dostignuća kod svojih artističkih koncepata, kao što je nova inačica pametnog zvučnika Music Frame u suradnji s novim filmom The Wicked. Nadalje, velika zvijezda i dalje je televizor The Frame te platforma Art Store, uz najavu nekoliko novih partnerstava. Uz suradnje s finskim dizajnerskim studiom Marimekko i Jean-Michel Basquiatom, Samsung je predstavio ekskluzivnu kolekciju od 12 remek-djela belgijskog nadrealista Renéa Magrittea. Posjetiteljima su demonstrirani i nevjerojatni prozirni microLED televizori.

image

Zapanjujući prozirni microLED televizori

Ilija Matanović/Jutarnji List

Južnokorejska je tvrtka također donijela i veće mogućnosti kontrole i pristupačnosti za korisnike. Na primjer, Samsung je razvio funkciju Auto Open Door na nekim modelima perilica rublja i hladnjaka koja omogućuje korisnicima da otvore vrata laganim dodirom. Najnovija nadogradnja omogućuje otvaranje vrata jednostavnom naredbom "Otvori vrata hladnjaka".

image

Perilice rublja odsad se mogu otvarati samo laganim dodirom uz funkciju Auto Open Door

Ilija Matanović/Jutarnji List

Predstavljena su i prijenosna računala Galaxy Book5 Pro 360 te Galaxy Book 4 Edge, koji dolazi s novom generacijom revolucionarnih procesora Qualcomm Snapdragon X Elite.

image

Samsungov novi laptop s moćnim Snapdragon procesorom

Ilija Matanović/Jutarnji List

Samsung AI Hybrid hladnjaci razvijeni su s naglaskom na uštedu energije. Kombiniranjem dva izvora energije, kompresora i Peltierove tehnologije hlađenja, hladnjak inteligentno reagira kada se koristi više energije nego uobičajeno. Na primjer, ako su vrata hladnjaka ostavljena otvorena duže vrijeme, Peltierova tehnologija djeluje kao dodatni izvor hlađenja kako bi poboljšala ukupnu energetsku učinkovitost.

image

Samsung Galaxy Book5 Pro 360

Ilija Matanović/Jutarnji List

SmartThings ekosustav ostaje ključan tvrtki Samsung i sposobnosti da postane predvodnik u energetskoj učinkovitosti, jer može napraviti mnogo malih promjena koje čine veliku razliku. AI Energy Mode u SmartThings Energy može uštedjeti do 70 % energetske potrošnje za perilice rublja. Također, uz SmartThings Away Mode, korisnici ne moraju brinuti o tome jesu li zaboravili isključiti svjetla ili televizor kada izađu iz kuće. Senzori u različitim uređajima prepoznaju kada nema nikoga u prostoriji i automatski isključuju sustave kako bi uštedjeli energiju.

image

Svemogući Samsungov AI robotski asistent Ballie

Ilija Matanović/Jutarnji List

Bespoke AI kućanski uređaji također mogu uštedjeti energiju putem Optimal Scheduling i Optimal Charging značajki. Ove funkcije odgađaju početak ciklusa pranja i punjenja do perioda u danu kada je potrošnja električne energije povoljnija, dodatno smanjujući troškove energije korištenjem pametnih tarifa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 17:46