Galaxy's Edge

Video: Pogledajte kako će izgledati novi Disneyjev tehnološki najnapredniji park!

Izgradnja parka s tematikom Star Warsa Disney je stajala milijardu dolara
Render Galaxy's Edgea
 YouTube Screenshot

Prije nego što završi Skywalker saga popularnog Star Warsa, Disney se žuri otvoriti, kako su pojasnili, “tehnološki najnapredniju i najzanimljiviju atrakciju koju su ikada zamislili”, čija tema je ni manje ni više nego Star Wars. Izgradnja tematskog parka Galaxy's Edge koji se otvara u četvrtak Disney je stajala milijardu dolara, ali to je mala cijena kada se u obzir uzme da se kompanija njima odmiče od obiteljske drame Lukea, Leie i ostalih likova i tako pokušava ostvariti daljnji tok prihoda od priče koja završava ovog prosinca, piše CNN.

YouTube Screenshot
Render Galaxy's Edgea

Posjetitelji parka vozit će se Millennium Falconom, izradit će vlastiti svjetlosni mač, dok će Ogaova kantina služiti hranu poput tip-yipa (odnosno piletine) te plavo mlijekom koje je jedno od omiljenih pića Lukea Skywalkera, a personalizirane boce Coca-Cola izgledat će poput malih droida čije će etikete biti na jeziku aurebeš kojim se govori u filmovima. Kako bi se posjetitelji doista osjetili poput Han Sola dok se vozi Smuggler's Runom, Disney je dublju personalizaciju odlučio postići aplikacijom koju će posjetitelji imati na svojim mobitelima, a bit će povezana s narukvicom koju će dobiti na ulazu u Galaxy's Edge. Tako će njihova vožnja Millennium Falconom utjecati na cjelokupno iskustvo u ostatku Galaxy's Edgea. Primjerice, ako posjetitelj izgubi nešto tijekom vožnje, konobar u Ogaovoj kantini izdat će upozorenje u stilu: “Pazio bih na tvom mjestu jer mislim da ti se ime našlo na listi lokalnog lovca na ucjene”, objasnili su iz kompanije.

YouTube Screenshot
Render Galaxy's Edgea

No, to je samo jedna od vožnji. Rise of the Resistance, koji će se otvoriti kasnije u godini, bit će, kako najavljuju u kompaniji, “najveća atrakcija koju su ikada izgradili”.

- Pomičemo granice mašte i inovacije. Zapravo ćemo zamutiti granice između fantazije i stvarnosti i staviti naše posjetitelje u središte pobune i dati im aktivnu ulogu u borbi protiv Prvog reda - objasnio je Bob Iger, izvršni direktor Disneya.

YouTube Screenshot
Render Galaxy's Edgea

Uz sami vozni park, Galaxy's Edge će sadržavati i hotel s temom Star Warsa jer Disney želi da se posjetitelji osjećaju kao da su doslovno dio priče, odnosno cilj im nije samo proširiti priču van samih Skywalkera i time povećati prihode nego i utjecati na ostale dijelove kompanije i izgraditi se kao lifestyle brend na čemu već neko vrijeme radi. Uspjeh Disneya, naime, od početka ovisi o sinergiji različitih sfera kompanije, što je možda najbolje prikazati na primjeru Marvela koji je u vlasništvu kompanije od 2009.

YouTube Screenshot
Render Galaxy's Edgea

Nakon što Marvel napravi seriju stripova u kojima izgradi likove i njihove priče, a oko njih i vojsku pratitelja, Disney snimi film o određenom liku/likovima pa se zvijezde filma pojave na Jimmy Kimmel Liveu, odnosno popularnom programu televizijske kuće ABC koja je, naravno, u Disneyevom vlasništvu. Zvijezde postignu veliki uspjeh na televiziji pa ta medijska kuća snimi i povezanu TV seriju i proda ju nekom od svojih rivala kao što je Netflix. Nakon toga slijedi novi film za koji kompanija iskoristi najgledaniji program na (također Disneyevom) ESPN-u Monday Night Football i tamo prikaže trailer filma.

YouTube Screenshot
Reakcija obožavatelja na trailer Star Wars Episode 9

Kada to sve ostvari, Disney odluči pokrenuti i vlastitog platformu za video na zahtjev i iskoristiti popularnost Marvela da privuče korisnike jer nakon što sama platforma krene, Marvelovi obožavatelji više nigdje drugdje neće moći gledati filmove i serije iz franšize nego samo i isključivo na Disneyevoj platformi. Uz to, naravno, u prodaju je pušten cijeli niz artikala vezanih uz Marvel poput igračaka, majica, privjesaka za ključeve, boca za vodu i slično.

U cijelom tom “motoru” tematski parkovi jedni su od najvećih pokretača, što najbolje pokazuju brojke. Iako su, naime, ABC, ESPN i Disney Channel godinama kompaniji donosili najviše novaca, od 2015. profiti su pali za 15 posto, dok su prihodi kompanije od tematskih parkova i resortova skočila za 47 posto.

YouTube Screenshot
Render Galaxy's Edgea

Tako će Disney s Galaxy's Edgeom Disney konačno moći iskoristiti puni potencijal četiri milijarde dolara koje je kompanija potrošila u 2012. na kupovinu Lucasfilma koji posjeduje Star Wars i Indianu Jonesa te naravno i osigurati budućnost Star Warsa nakon što obiteljska drama Skywalkera dođe kraju, odnosno privući nove generacije obožavatelja franšize i potući Netflix i ostalu konkurenciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:34