Novi trend

Revolucija na tržištu: Vino će odsad na police dućane dolaziti u sasvim novim pakiranjima

Glavni protagonist ovog novog trenda pakiranja je kompanija Garçon Wines
Boca Garçon Wines kompanije
 Garçon Wines

Zbog uštede u distribuciji i manje emisije ugljika, vina bi uskoro mogla dolaziti u ravnim plastičnim bocama. Ova pakiranja pojavila su se kao alternativa dosadašnjim klasičnim staklenim bocama koja su od početka 19. stoljeća ostala nepromijenjena.

Glavni protagonist ovog novog trenda pakiranja je kompanija Garçon Wines koja je i prva krenula u proizvodnju uskih plastičnih boca.

- Klasične vinske boce nisu prilagođene 21. stoljeću, složenim lancima opskrbe, klimatskim promjenama, ali ni internet trgovini. One su premasivne za moderno doba. Stvaraju nepotrebne logističke troškove, a njihov sustav pakiranja i distribucije danas je preskup – istaknuo je Santiago Navarro, izvršni direktor i suosnivač Garçon Winesa.

Iako se do sada ovaj proizvod koristio isključivo kao neobičan poklon, iz kompanije poručuju kako su njihove boce sigurne za upotrebu i bez obzira na to što su napravljene od plastike ne utječu na okus proizvoda. Uz to, Navarro dodaje, kako su trenutno u pregovorima s brojnim proizvođačima i distributerima vina koji bi željeli svoja vina pakirati ovakve boce. Također, izvršni direktor našalio se na račun kompanije, pa je poručio da su njihova pakiranja toliko praktična da mogu proći i kroz otvor poštanskog sandučića.

Inače, boce, ali i čepovi napravljeni su od reciklirane plastike, te dolaze u pakiranjima od 10 boca od 0,75 litara. Kako navodi The Guardian, zauzimaju 40 posto manje prostora i do 87 posto su lakše od klasičnih staklenih boca.

Procjenjuje se da vinska industrije na globalnoj razini godišnje potroši više od 33 milijarde staklenih boca koje obično dolaze u kartonskim pakiranjima unutar kojih stane šest do 12 boca. Kada se ta mjera prikaže na razini palete, ta računica ipak djeluje inpresivno. Na klasičnim paletama obično stane 456 klasičnih boca, dok ovih novih uskih može stati i do 1.040.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 06:19