Digitalizacija

Europski znanstvenici i inženjeri kreirali aplikaciju za digitalno praćenje zaraze

Europska organizacija za zaštitu privatnosti (PEPP-PT) okuplja 130 istraživača iz osam zemalja
Ilustracija: Mobitel
 Srđan Vrančić / CROPIX

Europski znanstvenici i inženjeri najavili su u srijedu inicijativu kojom žele podržati primjenu aplikacija u borbi protiv koronavirusa, pod uvjetom da se poštuju strogi europski zakoni o zaštiti podataka.

Europska organizacija za zaštitu privatnosti (PEPP-PT) okuplja 130 istraživača iz osam zemalja koji razvijaju aplikacije za podršku nastojanjima vlasti da mapiraju kontakte zaraženih građana u sklopu suzbijanja pandemije COVID-a 19.

U inicijativi sudjeluje nekoliko znanstvenih i obrazovnih ustanova, uključujući tehničke fakultete u Berlinu, Erfurtu i Dresdenu, nizozemski KU Leuven, njemački zdravstveni Institut Robert Koch ali i britanskog telekomunikacijskog operatera Vodafone.

„Naš je cilj izgraditi nosivi element ključnih digitalnih komponenti borbe protiv COVID-a 19“, rekao je osnivač tvrtke za industrijsku automatizaciju Arago i član savjetodavnog vijeća njemačke vlade za digitalizaciju.

„Platforma PEPP-PT moći će služiti kao baza koja će se moći dalje razvijati a uključuje anonimni digitalni pristup praćenju razmaka, uz zaštitu privatnosti", tumači Boos.

Pristup je potpuno u skladu s europskim zakonom o zaštiti privatnosti podataka, tvrdi on. GDPR strogo ograničava obradu osobnih podataka, što bi u današnjim okolnostima suzbijanja pandemije COVID-a 19 otežavalo pristup podacima o lokaciji pametnih telefona radi praćenja kretanja građana.

Njemački tjednik Der Spiegel opisuje kako bi cijeli sustav trebao funkcionirati": "Korisnik dobrovoljno preuzme na pametni telefon aplikaciju koja ga naknadno upozori da je bio u blizini osobe potvrđeno pozitivne na koronu, inače korisnice odnosno korisnika istog sustava".

"Korisnik samo dobiva obavijest o toj činjenici: bio si u blizini zaražene osobe. Aplikacija ne pokazuje tko je zaraženi kao ni mjesto ni vrijeme kontakta", navodi Der Spiegel.

Institut Heinricha Hertza objavio je u ponedjeljak da će u Njemačkoj za nekoliko tjedana biti predstavljena aplikacija za pametne telefona koja će moći pratiti "rukovanje" uređaja putem bluetooth tehnologije na malim udaljenostima.

U takvim bi se slučajevima građanima moglo slati i upozorenje ako im prijeti opasnost zaraze, objasnili su iz njemačkog instituta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:21