golem skok

Tvrtka DoorDash postala vrednija od Kraft Heinza ili Forda

S obzirom na golem skok prvog dana trgovanja, moglo bi se postaviti pitanje zašto cijena u javnoj ponudi nije bila postavljena na višoj razini, piše Bloomberg
 Xinhua/Eyevine/Profimedia

Na američkim burzama čudima u 2020. godini kao da nema kraja, a u ovom trenutku ih pokreću dva tehnološka startup diva iz San Francisca.

Kompanija DoorDash, osnovana prije sedam godina, prvoga je dana trgovanja po inicijalnoj ponudi dionica završila tako visoko u oblacima da joj je tržišna vrijednost premašila 71 milijardu dolara. Cijena dionice u srijedu je pri otvaranju Newyorške burze skočila 78 posto iznad one određene u IPO-u, a dionica je zaključila trgovinski dan na 86 posto iznad te cijene, pri čemu je DoorDash postao vredniji od poznatih izlistanih tvrtki Kraft Heinz ili Ford.

Kompanija za dostavu hrane DoorDash, koju je osnovao Tony Xu (36), useljenik iz Kine, dosad niti jednu godinu nije završila s dobiti, ali je potražnja za njezinim uslugama procvjetala u vrijeme pandemije, postali su lider u svojoj tržišnoj niši u SAD-u i u posljednjem tromjesečju ostvarili dobit od 23 milijuna dolara. Kako piše Wall Street Journal, prihodi i narudžbe su im se ljetos i jesenas utrostručili u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Cijenu dionice za IPO odredili su menadžment i savjetnici, investicijski bankari Goldman Sachsa i JP Morgan Chasea, a s obzirom na golem skok prvog dana trgovanja, u kompaniji bi se moglo postaviti pitanje zašto cijena nije bila postavljena na višoj razini, piše Bloomberg.

Tony Xu je komentirao kako su cijenu postavili prema onome što misle da odražava fundamente te kompanije.Dok se analitičari zabavljaju tim pitanjem i održivosti astronomske cijene i/ili poslovanja u postpandemijsko vrijeme, slijede nova uzbuđenja. Airbnb, kompanija osnovana 2008. s platformom za iznajmljivanje stanova, već drma tržištem kapitala, a cijena te dionice u IPO-u (najvećem koji je realizirala neka američka tvrtka u ovoj godini) određena je na 68 dolara, iako se početkom tjedna kalkuliralo s najviše 60 dolara, a prošlog tjedna je raspon bio od 44 do 50. Cijena iz IPO-a valuaciju Airbnba dovodi na 47 milijardi dolara, a trgovanje na Nasdaqu počelo je u četvrtak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 13:24