Najbolji bar na svijetu Dandelyan vratio se iz mrtvih, no sada je još bolji, a zove se Lyaness.
Kralj pića Ryan Chetiyawardana, koji je nekoliko puta dobio nagradu za najboljeg svjetskog barmena, jednaku pažnju daje onome što se nalazi u čaši kao i samoj usluzi koju pruža. Stoga njegovi gosti više neće morati čekati barmena da izmiješa njihovo savršeno piće, piše Bloomberg.
Novi bar Lyaness nalazi se u londonskom hotelu Sea Containers London, a u njemu se služi samo sedam okusa od kojih svaki ima tri različite kombinacije pića, odnosno Lyaness u ponudi ima ukupno 21 piće. Razlog te kratke liste je brzina njihove izrade i posluživanja.
- Ima nešto u gledanju osobe ispred sebe kako vam radi martini ili miješa koktel, no to ne bi trebalo biti tako baš u svakom baru. To je naročito besmisleno kada želite što prije nazdraviti sa svojim prijateljima – objasnio je Chetiyawardana ideju koja stoji iza tog koncepta dodavši da njegov tim osigurava da “gosti bara što prije dobiju piće”.
- Pet minuta je maksimum čekanja - kazao je vlasnik bara koji će se ove godine, uz London, otvoriti i u Amsterdamu i Washingtonu.
On je, naime, razvio sustav koji se bazira na praksi profesionalnih kuhinja, gdje se najviše vremena troši na pripremu i organizaciju sastojaka prije same narudžbe. Na taj način, kada gost naruči određeno piće, ono se napravi veoma brzo.
- Na jednoj narudžbi, zapravo, radi nekoliko ljudi. Jedna osoba prima narudžbu, druga radi piće, treća ga nosi. Tako je svako piće isto, a i na vaš stol stiže veoma brzo – objasnio je postupak Chetiyawardana koji je inače poznat po neobičnim koktelima, odnosno njihovim sastojcima. U jedan od njih je, primjerice, stavljao puževe. U svom je prvom londonskom baru, White Lyanu, zabranio sve brendove i lako kvarljive sastojke, uključujući čak i led i voće.
Neobična je bila i njegova odluka o zatvaranju Dandelyana ubrzo nakon što je proglašen najboljim svjetskim barom. No, budući da je White Lyan zatvorio nakon što ga je New York Times nazvao “najvažnijim barom koji se otvorio u posljednjih deset godina”, ova odluka zapravo ne iznenađuje previše.
U Lyanessu je razvrstao koktele prema određenom okusu i grupirao ih u sljedeće kategorije: Infinite Banana, Purple Pineapple, King Monkey Nut, Onyx, Aromatised Milk Wine, Old Fashioned Whisky te Ultra Raspberry. Chetiyawardana analizira različite okuse i traži nove umjesto da reproducira one već poznate.
- Razmišljam kako prikazati prirodu na najrealniji mogući način i oduvijek imam sreće s pronalaskom ljudi koji žele sudjelovati u tako neobičnim pothvatima. U Lyanessu želimo pružiti nešto i za vinoljupce, ali i da ljudi počnu razmišljati o svojim koktelima jednako kao što razmišljaju o hrani - rekao je Ryan Chetiyawardana koji, kako je izjavio, vjeruje u “čaroliju koktela”.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....