Veliki petak spomen je na Kristovu smrt i na taj dan u Crkvi se oduvijek postilo. Tako su i brojni Splićani jutros pohrlili na splitsku peškariju kako bi kupili najbolju ribu za obiteljski ručak.
- Žena i djeca zaželjeli su ribu na gradela tako da sam kupio srdele i trlje. Oni će srediti sve ostalo, ja sam samo majstor od vatre - govori Tonči za Slobodnu Dalmaciju dodajući kako je cijena u globalu prihvatljiva, ali nije mu jasno kako se lignja može prodavati i po cijeni od 140 kuna.
- To nije normalno - ističe Tonči.
Štandovi i kašete puni su ribe. Svatko može pronaći nešto za svoj džep. Od srdela, trlja, tabinja, kozica, škampi, mola, palamida, lignjuna pa sve do morskog psa.
- Tradicionalno na Veliki petak jedemo ribu. Prije smo uvijek jeli bakalar, ali tko to sebi više može priuštiti. Cijena je otišla u nebo. Kad malo bolje pogledate, kako bi nahranili četveročlanu obitelj ribom treba pravo malo bogatstvo, a opet si za uru vrimena gladan. Ali što je tu je, običaji su takvi i može se pretrpjeti za Veliki petak i Badnjak, objašnjava nam umirovljenica Marija.
Obilazak peškarije nemoguć je bez posjeta legendarnom Zlatku Ivuliću.
- Ponuda ribe je dobra, ali moram priznati ništa posebno. Kao da nije Veliki petak, ali mnogi su već jučer kupili sve što im treba za danas - zaključuje Ivulić.
Ponuda riba u splitskoj ribarnici
- Sipa = 140 kuna
- Tabinja = 20-40 kuna
- Kozica velika = 50 kuna, mala = 30 kuna
- Tuna na fete = 160 kuna
- Mol = 40 - 60 kuna
- List = 40 - 120 kuna
- Gavun = 70 kuna
- Palamida u komadu = 60 kuna, rezana = 70 kuna
- Lignjun = 40 kuna
- Škampi = 80 do 250 kuna
- Morski pas = 70 kuna
- Trilja od kamena = 180 kuna
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....