Signalitics

Dnevni pregled kretanja na burzama: Pali dionički indeksi u SAD-u

Skulptura bika na Wall Streetu
 Brendan McDermid / REUTERS

Američki dionički indeksi jučer su zabillježili pad ponajviše uslijed rasprodaje dionica duhanske industrije i potrošačkih dobara dok su financijski i energetski sektor jedini zabilježili pozitivnu izvedbu. Pad dionica duhanske industrije dolazi nakon razočaravajućih objava rezultata najveće duhanske kompanije Philip Morris, dok je niska prodaja kompanije Procter&Gamble narušila sentiment investitora u industriji.

Rast financijskog i energetskog sektora ne dolazi kao iznenađenje s obzirom na iznad očekivano dobre rezultate najvećih američkih banaka u prvom kvartalu koje profitiraju od rasta kamatnjaka i poreznog rasterećenja, dok je rast dionica energetskog sektora nošen pozitivnom izvedbom cijene nafte u proteklim danima.

Istovremeno, uzlazni pritisci po njemačke i američke 10-godišnje prinose nastavili su se jučer u toku dana pri čemu je američki 10-godišnji prinos probio razinu od 2,9% te se trenutno nalazi na najvišoj razini od početka ožujka.

Navedeno je dovelo do umjerenog širenja spreada između dugog i kratkog kraja krivulje, a nakon što je u toku ovog tjedna razlika između 2-godišnjeg i 10-godišnjeg američkog prinosa pala na tek 41bb što je najniža razina u više od deset godina.

Povijesno gledano sužavanje spreada između dugog i kratkog kraja upućivalo je na nadolazeće ekonomske slabosti. Podsjećamo da nakon što se krivulja između tromjesečnog i 10-godišnjeg prinosa invertirala u siječnju 2006. godine, do velike je financijske krize došlo za manje od dvije godine.

Ipak, čini se da su trenutni razlozi sužavanja spreada prije svega posljedica rasta ponude izdanja kraćeg roka dospijeća kako bi SAD financirala rastući proračunski manjak nakon poreznog rastrećenja, a što je potvrđeno i u ovotjednim govorima članova Vijeća Fed-a gdje je Williams istaknuo kako je invertiranje krivulje uobičajeno pouzdan znak nadolazeće recesije do čega je povijesno dolazilo u periodima restriktivne monetarne politike Fed-a i gubljenja povjerenja tržišta u pozitivne ekonomske izglede, ali kako to trenutno nije slučaj.

Umjereni silazni pritisci po EUR/HRK nastavili su se jučer u toku dana pri čemu je par korigirao za 30-ak pipseva te pao blago ispod razine od 7,41 kuna za jedan euro, a što je u skladu s našim očekivanjima umjerene korekcije tečaja naniže u toku travnja uslijed toplijeg vremena i s time očekivano snažnijeg priljeva turista i turističkih deviza.

Ovogodišnju najnižu točku tečaja u ljetnim mjesecima vidimo oko 7,35 kuna za jedan euro, a u kontekstu HNB-ove predanosti očuvanju tečajne stabilnosti. Pritom snažnija domaća valuta ostaje podržana solidnom izvedbom izvoza, očekivano snažnom turističkom sezonom i snažnijim priljevom sredstava iz EU fondova.

Deprecijacijski pritisci po švicarski franak nastavili su se deveti trgovinski dan uzastopno pri čemu je par u jednom trenu probio razinu od 1,20 dolara za jedan euro po prvi puta otkad je Švicarska centralna banka maknula floor u siječnju 2015., a što je u skladu s našim očekivanjima.

Unatoč činjenici da ultra ekspanzivna monetarna politika Švicarske centralne banke ide u prilog slabljenju švicarskog franka, naglašavamo kako je nedavna izvedba uzrokovana sankcijama prema Rusiji što uključuje i znatan broj švicarskih kompanija u koje su Rusi investirali. U 2017 14% odljeva kapitala iz Rusije pristiglo je u Švicarsku. Povećana potreba Rusije za likvidnosti tako uzrokuje znatan odljev kapitala iz Švicarske te uzrokuje deprecijacijske pritiske po švicarski franak.

Skromni volumeni trgovanja na Zagrebačkoj burzi nastavili su se jučer u toku dana pri čemu je u redovnom dijelu trgovanja protrgovano tek 3,4 mil. HRK, dok je izdanje HTP Korčula d.d. (HTPK) zabilježilo blok transakciju u iznosu od 4,4 mil. HRK. U redovnom dijelu trgovanje najviše se trgovalo povlaštenim izdanjem grupe Adris d.d. (ADRS2) čija je cijena ostala nepromijenjena na prometu od 0,8 mil. HRK.


Društvo Plava laguna d.d. (PLAG) objavilo je jučer kako je odobren ukupan iznos planiranih investicija od 486,7 mil. HRK u tekućoj godini. Spomenuti iznos će najvećim dijelom biti utrošen na potpunu rekonstrukciju hotela i turističkog naselja Laguna Park 4 u Poreču, gradnju Garden Suites & Rooms Sol Umag 4 i ulaganje u temeljitu rekonstrukciju kampa Stella Maris 4 Umag. Cijena dionice jučer je unatoč obavijesti izgubila 0,59%, ali na zanemarivom prometu od tek nekoliko desetaka tisuća kuna.

Ministarstvo financija na aukciji trezorskih zapisa sljedeći tjedan nudi 900 mil. HRK jednogodišnjih trezorskih zapisa ususret dospijeću od 876 mil. HRK. Pritom očekujemo zadržavanje prinosa na aktualno niskim razinama od 0,09% s obzirom da trenutna cash pozicija dozvoljava Ministarstvu fleksibilnost bez potrebe za prihvaćanjem nepovoljnih ponuda uslijed potencijalne suzdržanosti investitora s obzirom na očekivano izdanje nove kunske obveznice budući da 6 mlrd. HRK domaćeg duga dospijeva početkom srpnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:53