KONFERENCIJA O TESLI

Zovko: Važno je omogućiti potporu svima kojima je potrebna za ostvarivanje ideja, vizija i ciljeva

Naša zadaća je osigurati da svaka mlada, kreativna i inovativna osoba, svaki budući Nikola Tesla ima odgovarajuću podršku, kazala je zastupnica

Na konferenciji koju je organizirala Željana Zovko sudjelovali su  članovi udruge Nikola Tesla Network

 Ured zastupnice

Potpredsjednica Kluba zastupnika EPP-a i članica Odbora za kulturu i obrazovanje Željana Zovko organizirala je u srijedu u Europskom parlamentu konferenciju o životu, radu i postignućima Nikole Tesle, izvijestili su iz ureda zastupnice.

Na konferenciji su sudjelovali članovi udruge Nikola Tesla Network, uključujući predsjednika udruge i direktora Turističke zajednice Ličko-senjske županije Ivana Radoševića, članicu upravnog odbora Dubravku Davidović, međunarodne članove iz Češke, Francuske, Mađarske i Slovenije Barbaru Strakovu, Igora Pavličeka, Jacquesa Matteija, Gyula Bunnu i Martina Avsenika. Pored toga, svoj doprinos su dali i savjetnica za istraživanje i svemir u Stalnom predstavništvu RH pri EU Nada Sirotić te Martina Marušić Britvec iz Poduzetničkog centra Nikola Tesla u Karlovcu.

"Zadovoljstvo mi je danas u Europskom parlamentu ugostiti Nikola Tesla Network koja svojim projektom kulturnih i turističkih ruta promiče život i rad Nikole Tesle te prati njegov život pravog Europljanina koji je školovanje započeo u Hrvatskoj, nastavio u raznim srednjoeuropskim gradovima te naposljetku u Americi", istaknula je Zovko, dodavši kako je s udrugom surađivala i prošle godine kad je bila jedan od pokrovitelja Tesla Ozalj festivala, u čast 165. godišnjice rođenja ovog velikana.

Kroz interaktivne prezentacije i predavanja, govornici su približili znanstveni rad Nikole Tesle i utjecaj koji je ostavio u brojnim europskim zemljama u kojima je boravio do svog odlaska u Sjedinjene Američke Države.

Zovko je na konferenciji navela da u Odboru za kulturu i obrazovanje aktivno doprinosi poboljšanju vodećih europskih programa za kulturu, obrazovanje i istraživanje, ističući koliko je važno omogućiti odgovarajuću potporu svima koji je potrebna za ostvarivanje ideja, vizija i ciljeva.

"Naša zadaća u Europskom parlamentu je osigurati da svaka mlada, kreativna i inovativna osoba, svaki budući Nikola Tesla ima odgovarajuću podršku za ostvarivanje ideja, vizija i ciljeva jer na tome počiva održiva budućnost svih nas", naglasila je Zovko, spomenuvši kako je Mate Rimac pravi primjer kako Hrvatska posjeduje inovativne i kreativne ljude koji nadograđuju Teslino bogato nasljeđe za stvaranje održivih rješenja.

U svom izlaganju, Zovko je podsjetila da će se na ovotjednoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta glasovati o izvješću o uključivim mjerama u Erasmus+, na kojem je radila u ime Kluba zastupnika EPP-a u Odboru za kulturu i obrazovanje. Zovko je izvješćem zatražila da Erasmus+ mora biti jednako dostupan svim građanima, ljudima svih dobnih skupina, svima onima koji žele steći nova znanja i vještine, neovisno o području s kojeg dolaze i mogućim zdravstvenim, ekonomskim ili društvenim preprekama s kojima se suočavaju, izvijestili su iz ureda hrvatske europarlamentarke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:26