GODINA MLADIH

Žarko Knego: Vlasnik tvrtke mora biti svjestan svojih ograničenja

Dubrovčaki poduzetnik angažiran je i u odjelu prodaje gdje pokrivaju plovila veličine od šest do 25 metara, što čini gotovo 80% tržišta novih plovila u svijetu

Dubrovački poduzetnik Žarko Knego (lijevo)

 Osobna Arhiva

Žarko Knego je direktor tvrtke Euromarine koja se bavi prodajom, servisom i najmom plovila. Uz vođenje tvrtke, ovaj Dubrovčanin angažiran je i u odjelu prodaje gdje pokrivaju plovila veličine od šest do 25 metara, što čini gotovo 80% tržišta novih plovila u svijetu.

- Tvrtku je osnovao moj otac Mario Knego 1993. godine. Ja sam direktor tvrtke i vodim sve operativne procese. Raditi sam počeo u srednjoj školi, na ljetnim poslovima skiperaža na jedrilicama i motornim brodovima te održavanju, a kasnije i kroz angažman na studiju Nautike na Pomorskom fakultetu u Dubrovniku. Voditelj tvrtke treba poznavati sve segmente poslovanja, od najjednostavnijih do najkompleksnijih, kako bi znao na koji način rasporediti posao zaposlenicima tako da oni mogu optimalno odraditi zadatke koji su im dodijeljeni – objašnjava Žarko Knego.

Ova 2022. je Europska godina mladih. To znači da će se tijekom cijele godine u svim državama članicama EU-a organizirati aktivnosti i inicijative usmjerene na mlade, a na koje je aktualna pandemija posebno negativno utjecala. Na zahtjev zastupnika Europskog parlamenta, poseban fokus stavit će se na mlade s manje mogućnosti i na rješavanje problema mentalnog zdravlja.

A nas su tim povodom zanimala iskustva poduzetnika i stručnjaka u raznim područjima koja mogu biti dragocjena i mladima u stjecanju novih znanja i kreiranju vlastite budućnosti.

Odgovarajući na naš upit što bi poručio mladima koji su tek krenuli u poduzetničke vode ili o tome razmišljaju, Žarko Knego poručuje da je za početak važno imati dobru ideju.

- Važno je istražiti tržište i vidjeti koliki potencijal postoji; po kojoj se cijeni proizvod ili usluga može prodati, koliko je potencijalnih klijenata te koliki su troškovi poslovanja. Potrebno je napraviti detaljne kalkulacije poslovanja i uključiti sve troškove koji će se pojaviti ili bi se mogli pojaviti. Isto tako treba imati na umu da sve što se dobije izračunom se mora uzeti s rezervom – naglašava Knego.

Poznati Dubrovački poduzetnik savjetuje mladima da kalkulaciju troškova sagledaju u najgoroj varijanti, a pri izradi poslovnog plana korisno je uzeti i "osobu od povjerenja" koja će ih upozoriti na skrivene troškove.

- Kalkulacija prihoda mora biti s velikom rezervom, a kalkulaciju troškova treba uzeti u najgoroj varijanti. Ako je rezultat još uvijek pozitivan onda postoji potencijal posla, a kroz poslovanje će se već pronaći način da se poveća prihod, a troškovi optimiziraju – objašnjava nam Knego.

Ponekad vlasnik tvrtke nije najbolja osoba za upravljanje tvrtkom, te je tada to mjesto bolje prepustiti nekome drugome.

- Vlasnik tvrtke mora biti svjestan svojih ograničenja. To što je on osmislio neku ideju za posao ne znači da ima sposobnost upravljanja tvrtkom ili ljudima i tu se vrlo često događa problem da tvrtke ne mogu napredovati. Bitno je prepoznati segment upravljanja koji vlasnik ne može kvalitetno obaviti te pronaći osobu koja je stručna na tom području, na primjer financije, organizacija poslovanja ili upravljanje zaposlenicima - savjetuje direktor Euromarine.

Tvrtka Euromarine zastupnik je Jeanneau, Prestige i Excess plovila za Hrvatsku te je više puta od strane principala proglašavana najboljim europskim i svjetskim zastupnikom. Kako nam objašnjava Knego, navedene marke dio su najveće grupacija za proizvodnju rekreacijskih plovila i plovila za najam na svijetu - Beneteau grupa. Sjedište tvrtke je u Zagrebu, a poslovnice imaju u Puli, Sukošanu, Biogradu, Splitu i Dubrovniku.

Zanimalo nas je na što bi "svježi" direktori i vlasnici tvrtke trebali obraćati pažnju pri zapošljavanju i osiguravanju kvalitetnog kadra.

- Pogrešna je pretpostavka da je plaća jedino što ljude zanima, vrlo je bitan odnos nadređenih i radna atmosfera. Isto tako, kod odabira zaposlenika vrlo je važno vidjeti koji je njihovo psihološki profil i imaju li interes za posao koji se prijavljuju, odnosno da im nije jedini motiv primanje već da ih zanima radno mjesto za koje su se prijavili – ističe mladi poduzetnik.

Žarko Knego smatra da je danas najveća prepreka u rastu tvrtke upravo nedostatak kvalitetnog kadra te savjetuje poduzetnicima da radije pričekaju sa zapošljavanjem dok ne naiđe osoba koja im odgovara, nego da zaposle "bilo koga".

- Ovdje treba biti uporan i pokušati pronaći odgovarajuću osobu jer upravo ta osoba može biti prevaga između tvrtke koja će se razviti u dobrom smjeru ili tvrtke koja će stagnirati, a što će u konačnici dovesti do propasti – napominje Dubrovčanin.

Knego upozorava i na opasnost koju za tvrtke predstavlja stagnacija, odnosno ne prilagođavanje trendovima.

- Poslovanje ili određeni segmenti koji su započeti na jedan način ne znači da će se zauvijek obavljati tako. Potrebno je pratiti razvoj tržišta, načina oglašavanja i potrebe klijenata kako bi tvrtku konstantno usmjeravali u pravom smjeru. Inicijalni planovi su važni, ali se njih ne treba slijepo slijediti već ih treba prilagođavati trenutnoj situaciji. Predanost poslu, poštenje i kvalitetan rad se u konačnici mora isplatiti. Zadovoljstvo klijenta mora biti na prvom mjestu, a tek onda dolazi profit tvrtke i vlasnika – zaključuje Žarko Knego.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 17:14